Sok kontra wolne rodniki

Każdemu z nas od czasu do czasu zdarza się dietetyczny grzeszek, np. zjedzenie hamburgera czy frytek. Wtedy na ratunek przychodzi sok!
/ 08.06.2010 07:42
kobieta, łóżko, śniadanie, sok, szklanka, picie
Aby zmniejszyć skutki tej niefortunnej diety, najlepiej po posiłku wypić szklankę soku pomarańczowego.

Po zjedzeniu posiłku o wysokiej zawartości tłuszczów i węglowodanów, np. hamburgera czy frytek, w organizmie powstaje dużo szkodliwych wolnych rodników. Niszczą zdrowe komórki, zwiększając m.in. ryzyko udaru czy zawału.

Najlepiej oczywiście unikać takiej niezdrowej żywności. Jeśli jednak od czasu do czasu skusisz się na porcję frytek, po jedzeniu wypij szklankę świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego. Zawarte w napoju flawonoidy mogą zmniejszać ilość wolnych rodników i substancji wywołujących stany zapalne w organizmie. To zaś obniża ryzyko uszkodzeń naczyń krwionośnych i rozwoju cukrzycy typu 2.