Śniadanie na dobry początek dnia

Istotę śniadania podkreślają ludowe mądrości i przysłowia. „Śniadanie zjedz sam, obiadem podziel się z przyjacielem, kolację oddaj wrogowi”. „Śniadanie powinno być książęce, obiad królewski, a kolacja żebracza” - wszystkie te powiedzenia są jak najbardziej trafne, jeżeli chodzi o pierwszy posiłek w dniu.
/ 04.07.2007 12:03

Istotę śniadania podkreślają ludowe mądrości i przysłowia. „Śniadanie zjedz sam, obiadem podziel się z przyjacielem, kolację oddaj wrogowi”. „Śniadanie powinno być książęce, obiad królewski, a kolacja żebracza” - wszystkie te powiedzenia są jak najbardziej trafne, jeżeli chodzi o pierwszy posiłek w dniu.

To dzięki porządnemu śniadaniu mamy siłę na podejmowanie działań w ciągu dnia. I co najważniejsze zapewniamy sobie zdrowie na długi czas, bowiem w około 30-50% zmniejszamy u siebie ryzyko otyłości, a tym samym cukrzycy, chorób serca i spowolnienia metabolizmu.

Gdy wstajemy rano z łóżka, często nie czujemy głodu. Jednak organizm po odpoczynku nocnym potrzebuje energii na nowy dzień pełen wrażeń. Powinniśmy mimo wszytko spróbować zjeść rano coś pożywnego i stopniowo przyzwyczaić organizm do nowego zwyczaju. Jednego dnia zjedzmy jedną kanapkę, drugiego dwie, albo musli z jogurtem. Jedzmy powoli i spokojnie, dokładnie przeżuwając. Przyzwyczaimy się do nowego jadłospisu tak, że każdy dzień będziemy rozpoczynać od pożywnej uczty.

Zalety śniadania:

  • zastrzyk energii na większą część dnia
  • zjadanie mniejszych porcji późniejszych posiłków – drugiego śniadania, obiadu, podwieczorka i kolacji
  • poprawa apetytu i łaknienia
  • usprawnienie metabolizmu
  • zmniejszone ryzyko wystąpienia nagłego, dokuczliwego uczucia głodu

Jak przyrządzić pożywne śniadanie?

Dobre śniadanie to takie, które pokrywa około 20-25% dziennego zapotrzebowania kalorycznego, czyli około 500 kalorii. Powinno dostarczać nam przede wszystkim węglowodanów złożonych. Cukry proste także warto spożywać, ale w mniejszych ilościach – to dzięki nim szybko zabijemy głód, a cukry złożone będą wolniej się trawiły, dzięki czemu na dłużej będziemy czuli się syci. Śniadanie musi być urozmaicone, a więc zapewnić nam większość witamin i pierwiastków. Warto by było kolorowe, aromatyczne i estetycznie przygotowane, co niewątpliwie wzbogaca jego walory (pozytywne oddziaływanie kolorów i zapachów na naszą psychikę).

Propozycje śniadaniowe:

Zestaw I - kanapkowy

  • dwie kromki razowego pieczywa
  • łyżeczka masła
  • 2-3 łyżki stołowe dżemu owocowego
  • 2-3 łyżki stołowe serka wiejskiego lub jogurtu greckiego
  • kawa, kakao lub herbata

Zestaw II – płatkowy

  • 8 łyżek stołowych ulubionego musli lub płatków zbożowych
  • pół opakowania serka homogenizowanego
  • mały jogurt owocowy
  • dwie łyżki miodu
  • kawa zbożowa, kawa, lub herbata

Zestaw III – sałatkowy

  • pół banana
  • 1 nieduża pomarańcza
  • pół jabłka
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki rozgniecionych orzechów włoskich
  • cynamon do smaku
  • kawa zbożowa, szklanka soku pomarańczowego lub herbata owocowa

Zestaw IV – mleczny

  • 250 ml mleka
  • ulubione płatki kukurydziane lub musli
  • pół banana
  • kawa zbożowa z mlekiem

Zestaw V – koktajlowy

  • 200 ml kefiru lub maślanki
  • pół szklanki malin
  • pół banana
  • 2 łyżki miodu
  • 2 kromki chrupkiego pieczywa

Zestaw VI – prosty

  • 2 kromki chleba
  • łyżeczka masła
  • serek wiejski
  • 2 jajka lub pomidor
  • koperek lub szczypiorek do posypania
  • przyprawy według uznania
  • herbata lub kawa

Zestaw VII – „polski”

  • 2 kromki chleba
  • łyżeczka masła
  • 2-3 plasterki szynki
  • 2-3 plasterki żółtego sera
  • kilka plasterków pomidora
  • szczypiorek lub trochę cebulki do posypania
  • przyprawy do smaku
  • herbata lub kawa