Śliwka na trawienie i nie tylko

Wpływają korzystnie na nasze samopoczucie, poprawiają nastrój, pomagają ukoić nerwy, pobudzają pracę nerek i jelit, spowalniają starzenie się skóry... Nasza śliwka węgierka ma całe mnóstwo zdrowotnych zalet!
/ 25.04.2018 11:14

Wpływają korzystnie na nasze samopoczucie, poprawiają nastrój, pomagają ukoić nerwy, pobudzają pracę nerek i jelit, spowalniają starzenie się skóry... Nasza śliwka węgierka ma całe mnóstwo zdrowotnych zalet!

Ojczyzną śliwek jest prawdopodobnie Persja. W Europie została rozpowszechniona dzięki Grekom i Rzymianom.

Śliwka węgierka

Śliwka domowa, czyli węgierka to jeden z najbardziej popularnych gatunków śliwek w Polsce. Rośnie na drzewach osiągających wysokość do 4 m. Owoce są średniej wielkości, owalnego kształtu, koloru ciemnofioletowego z wyraźnym woskowym nalotem.

Śliwki to bogactwo witamin z gruby B, witaminy A, a także pektyn, kwasów organicznych, flawonoidów,magnezu, żelaza, fosforu, wapnia. Zawierają duże ilości błonnika pokarmowego, dzięki czemu są bardzo sycące.

Śliwki przede wszystkim korzystnie wpływają na na układ trawienny. Regulują pracę przewodu pokarmowego. Szczególnie polecane są osobom cierpiącym na zaparcia. Właściwości przeczyszczające mają też suszone śliwki i sporządzony z nich kompot. Poza tym substancje zawarte w śliwkach neutralizują szkodliwe działanie wolnych rodników, zapobiegając tym samym miażdżycy czy chorobom serca. Szybko odbudowują siły po wysiłku fizycznym, a także uspokajają i rozweselają.

Z owoców produkuje się susze, dżemy, powidła i marynaty. Służą one również do otrzymywania nalewki i śliwowicy.W Polsce ze śliwek przyrządzamy knedle, pierogi, ciasta, kompoty. Suszone śliwki dodajemy do kompotu z suszu, a także do pieczonych mięs.

Zobacz przepisy na Powidła śliwkowe oraz Placek ze śliwkami na 3 różne sposoby.