Przyjmuje się, ze w prawidłowym żywieniu koniecznych jest 14 składników mineralnych. Ich niedobory zwykle prowadzą do zaburzeń metabolicznych, a

- Makroelementy: wapń (Ca), fosfor (P), magnez (Mg), sód (Na), potas (K), chlor (Cl); W organizmie występują w ilości ponad 0,01%. Dobowe zapotrzebowanie na nie wynosi co najmniej 100 mg.
- Mikroelementy: żelazo (Fe), cynk (Zn), jod (I), miedź (Cu), chrom (Cr), mangan (Mn), molibden (Mo), selen (Se) i fluor (F) są niezbędne dla organizmu w ilościach od 0,01 do kilku mg/dobę. Ich funkcje biologiczne nie są jeszcze do końca poznane.
- Ultraelementy: nikiel, cyna, wanad, kobalt, krzem, bor. Ich stężenie w różnych tkankach jest bardzo niskie.
- Wapń
- Fosfor
- Magnez
- Sód
- Potas
- Chlor
ŹRÓDŁA POKARMOWE:
- Mleko,
- Jogurt,
- Kefir,
- Maślanka,
- Sery żółte i topione,
- Jajka.
Fosfor (P) – podobnie jak wapń jest składnikiem kości i zębów. Bierze udział w wytwarzaniu energii z tłuszczów, węglowodanów i białek. Uczestniczy w regulowaniu pH oraz przewodnictwie nerwowym.
ŹRÓDŁA POKARMOWE:
- Mięso,
- Ryby,
- Mleko i jego przetwory.
Magnez (Mg) – razem z wapniem i fosforem wchodzi w skład kości i zębów. Występuje także w tkance mięśniowej (27%) i jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania mięśni gładkich oraz prążkowanych. Wpływa na pracę układu nerwowego.
ŹRÓDŁA POKARMOWE:
- Zielone warzywa,
- Ziarna pszenicy i jęczmienia,
- Orzechy,
- Nasiona soi,
- Fasola, groch,
- Chleb razowy,
- Ryby,
- Mleko,
- Kakao.

Sód (Na) – występuje głównie w osoczu i przestrzeniach pozakomórkowych oraz w układzie kostnym. Reguluje pH, bilans wodny oraz ładunek osmotyczny krwi. Bierze udział w przewodnictwie nerwowym.
ŹRÓDŁA POKARMOWE:
- Sól kuchenna,
- Mieszanki przyprawowe typu jarzynka,
- Sos sojowy,
- Zupy instant,
- Płynna przyprawa do zup.
Potas (K) – w odróżnieniu do sodu występuje w płynie wewnątrzkomórkowym, ale również reguluje pH i osmolarność. Bierze udział w metabolizmie białek i węglowodanów, przewodnictwie nerwowym. Reguluje czynność serca.
ŹRÓDŁA POKARMOWE:
- Ziemniaki
- Marchew,
- Sałata,
- Czarna porzeczka,
- Pomarańcze,
- Jabłka,
- Banany,
- Grzyby,
- Kiełki pszenicy,
- Mleko.
Chlor (Cl) – występuje w płynie pozakomórkowym. W połączeniu z sodem uczestniczy w utrzymywaniu bilansu wodnego oraz utrzymaniu równowagi kwasowo – zasadowej.
ŹRÓDŁA POKARMOWE:
- Sól kuchenna,
- Produkty pochodzenia morskiego,
- Mięso,
- Mleko.
FUNKCJE BIOLOGICZNE MIKROELEMENTÓW
- żelazo
- jod
- cynk
- miedź
- chrom
- mangan
- molibden
- selen
- fluor
ŹRÓDŁA POKARMOWE:
- Ciemne pieczywo,
- Wątróbka,
- Mięso,
- Ryby,
- Jaja.
Jod (I) – jest niezbędny do produkcji hormonów tarczycy (tyroksyny i trójjodotyroniny). Reguluje przemianę materii. Jego niedobór może powodować wole endemiczne oraz zaburzenia wzrostu u dzieci. Ostre niedobory wywołują kretynizm i opóźnienie umysłowe.
ŹRÓDŁA POKARMOWE:

- Ryby,
- Wątróbka.
Cynk (Zn) – jest składnikiem około 60 enzymów. Bierze udział w wytwarzaniu białek ustrojowych oraz kwasów nukleinowych. Jego niedobory powodują zaburzenia wzrostu, niedokrwistość, brak łaknienia, gorsze gojenie się ran oraz zmiany skórne.
ŹRÓDŁA POKARMOWE:
- Otręby,
- Zarodki i kiełki ziaren zbóż,
- Grzyby,
- Ryby morskie (głównie śledzie).
Miedź (Cu) – bierze udział w prawidłowym funkcjonowaniu i metabolizmie tkanki nerwowej oraz w procesach tworzenia krwi, syntezie tkanki łącznej i kostnej. Wczesne objawy niedoboru to osteoporoza i neuropenia.
ŹRÓDŁA POKARMOWE:
- Podroby,
- Ryby,
- Warzywa,
- Owoce,
- Całe ziarna zbóż,
- Orzechy,
- Rodzynki.
Chrom (Cr) – niezbędny do prawidłowego metabolizmu glukozy. Wchodzi w skład insuliny. Jego niedobory są zwykle związane z niedożywieniem białkowo – kalorycznym. Prawdopodobnie zapobiega miażdżycy.
ŹRÓDŁA POKARMOWE:
- Drożdże,
- Pełne ziarna zbóż,
- Mięso,
- Sery,
- Piwo i wino.
Mangan (Mn) – jest aktywatorem wielu enzymów. Jego niedobory prowadzą do zaburzeń wzrostu, obniżenia płodności, nietolerancję glukozy, zaburzenia kostne. Niedobory u ludzi są bardzo rzadko obserwowane.
ŹRÓDŁA POKARMOWE:
- Herbata,
- Żurawiny,
- Całe ziarna zbóż,
- Rośliny strączkowe,
- Warzywa liściaste,
- Orzechy.
Molibden (Mo) – składnik enzymów, które uczestniczą w wytwarzaniu kwasu moczowego. Niedobory molibdenu prowadzą do zaburzeń neurologicznych.
ŹRÓDŁA POKARMOWE:
- Nasiona roślin strączkowych,
- Ziarna zbóż,
- Orzechy.
Selen (Se) – razem z witaminą E uczestniczy w ochronie błon komórkowych przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Jego niedobory prowadzą do zaników mięśni, kardiomiopatii, włóknienia trzustki oraz martwicy wątroby.
ŹRÓDŁA POKARMOWE:
- Wody mineralne,
- Pełne ziarna jęczmienia, kukurydzy, soi,
- Ryby morskie.

Fluor (F) – niezbędny do prawidłowego wzrostu u dzieci. Zapobiega próchnicy zębów poprzez zwiększenie twardości i odporności szkliwa na działanie kwasów.
ŹRÓDŁA POKARMOWE:
- Woda pitna,
- Herbata,
- Ryby morskie,
- Rośliny kapustne.