To mój patent na puszysty sernik baskijski. Tego przepisu pozazdrości ci nawet teściowa

sernik baskijski z frytkownicy beztłuszczowej fot. Adobe Stock, myviewpoint .
Sernik baskijski z frytkownicy beztłuszczowej to pyszne i proste do zrobienia ciasto. Samo przygotowanie masy sernikowej trwa kilka minut, Pieczenie z kolei zajmie ok. 40 minut. Zwróć uwagę na to, aby ciasto nie urosło zbyt wysokie. Podpowiemy ci, jak to zrobić, żeby ciasto wyszło puszyste i elegancko przypieczone.
Ewa Cwil / 27.02.2025 16:22
sernik baskijski z frytkownicy beztłuszczowej fot. Adobe Stock, myviewpoint .

Baskijski sernik z frytkownicy beztłuszczowej zawsze się uda, jeśli przypilnujesz odpowiedniego sposobu jego przygotowania. Wyjmij zawczasu jajka, ciasto opukaj przed wstawieniem do pieczenia lub odpowietrz trzepaczką. Nie wierz w 100% nastawionemu czasowi pieczenia, bo każde urządzenie działa trochę inaczej. Kontroluj, co się dzieje z ciastem, jak rośnie i czy powstaje skarmelizowana, przypieczona skórka na wierzchu. 

Przepis na baskijski sernik z frytkownicy beztłuszczowej

Sernik baskijski to kremowe ciasto o charakterystycznej, brązowej skórce. Dzięki air fryerowi możesz go przygotować szybciej i łatwiej. Oto przepis na puszysty sernik baskijski z air fryera. Składniki dobrano tak, aby ciasto mieściło się w formie o średnicy 16-18 cm. Jeśli zastosujesz ten większy wymiar, będzie mniejsze ryzyko, że ciasto będzie zbyt wysokie.

Składniki:

  • 500 g serka kremowego (np. Philadelphia),
  • 150 g cukru drobnoziarnistego lub pudru,
  • 3 jajka (w temperaturze pokojowej),
  • 200 ml śmietanki kremówki (30% lub 36%),
  • 1 łyżka mąki pszennej lub skrobi kukurydzianej,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego.

Baskijski serniczek z air fryera
fot. Baskijski serniczek z air fryera/ Adobe Stock, renipurnama

Sposób przygotowania sernika baskijskiego w air fryerze

Największe ryzyko związane z pieczeniem sernika baskijskiego we frytkownicy beztłuszczowej to zbytni wzrost ciasta. Istnieje bowiem ryzyko, że wierzch dotknie do grzałki. Dlatego niezbędne są dwa ważne kroki. Pierwszy: odpowietrzenie ciasta przed wstawieniem go do pieczenia. Drugi to sprawdzenie w czasie pieczenia, czy ciasto nie rośnie nadmiernie. Jeśli tak, trzeba je zabezpieczyć papierem do pieczenia. W poniższych krokach przygotowania wypieku, omawiamy, co należy zrobić.

  1. Wyłóż serek do dużej miski i zasyp cukrem. Zmiksuj na niskich obrotach, aż masa stanie się gładka i jednolita.
  2. Dodawaj po jednym jajku, cały czas powoli miksując.
  3. Na koniec wlej śmietankę kremówkę, dodaj ekstrakt waniliowy oraz mąkę. Całość dokładnie wymieszaj mikserem, ale nie przedłużaj tego procesu.
  4. Formę (16-18 cm średnicy) wyłóż papierem do pieczenia, tak aby papier wystawał poza brzegi formy. Te wystające kawałki pomogą ci potem wyciągnąć sernik z formy.
  5. Wlej masę serową do przygotowanej formy i opukaj ją, aby pozbyć się z ciasta pęcherzyków powietrza. To ważne, aby ciasto nie wyrosło zbyt wysoko, bo w air fryerze nie ma na to miejsca.
  6. Rozgrzej air fryer do temperatury 200°C.
  7. Wstaw formę z masą serową do kosza urządzenia i piecz przez 35-45 minut.
  8. Po ok. 30 minutach sprawdź, czy sernik nie ma zamiaru wyjść górą. Jeśli tak, przytnij arkusz papieru do pieczenia, nasmaruj go olejem z jednej strony i tą stroną przyłóż do wierzchu ciasta. Wstaw ponownie do frytkownicy beztłuszczowej i piecz dalej. 
  9. Po upieczeniu sernik powinien mieć charakterystyczną, ciemną karmelizowaną skórkę na wierzchu.
  10. Po upieczeniu uchyl szufladę i pozwól ciastu wstępnie ostygnąć.
  11. Następnie wyjmij sernik z urządzenia i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Wyjmij formę z szuflady air fryera i wstaw do lodówki na minimum kilka godzin.

Czytaj też: 


 

Redakcja poleca

REKLAMA