Pochodzenie i uprawa
To niewysoka roślina jednoroczna tworząca rozetę o żółtych kwiatach, wydłużonych, pierzastych i smukłych liściach. Rokietta siewna rośnie dziko we Włoszech oraz we Francji oraz na wybrzeżu Morza Śródziemnego i Egipcie, jest więc tradycyjnym składnikiem kuchni śródziemnomorskiej. W Polsce z roku na rok jest coraz bardziej popularna, dostępna w lodówkach jako świeże listki na tackach lub w doniczkach, podobnie jak zioła. Nasiona są łatwo dostępne w sklepach ogrodniczych a cała roślina jest wyjątkowo prosta w uprawie.
Witaminy i...
Liście rukoli są bogate w witaminy z grupy B, C oraz błonnik i chlorofil (karotenoidy). Ułatwia trawienie potraw tłustych np. serów pleśniowych oraz przyswajanie żelaza (stąd tradycyjnie podaje się rukolę do carpaccio wołowego oraz szynki parmeńskiej).
Pikantny smak
rukola zawdzięcza obfitości aminokwasów siarkowych. Dzięki temu na działanie bakteriobójcze tak istotne w gorącym klimacie. Zawiera także wapń, żelazo oraz potas. Jest dobrym źródłem kwasu foliowego oraz alfa-linolenowego, któremu zawdzięcza lekko orzechowy smak.
Z czym?
Tradycyjnie podaje się ją z serem mozzarella lub kozim, doskonale pasuje też do twarogu. Zaostrza smak owoców np. gruszki lub świeżych fig oraz cytrusów. Razem z orzechami, suszonymi pomidorami i octem balsamicznym tworzy jeden z najbardziej znanych dodatków smakowych do potraw. Pojawia się także na pizzy, zwłaszcza w połączeniu z jajkiem.
Więcej na Diety.wieszjak.polki.pl