Różne barwy pieprzu

Pieprz czarny to przyprawa, która najczęściej była stosowana na zachodzie. Podróżnicy przywozili pieprz z Wybrzeża Malabarskiego w południowo-zachodnich Indiach. Dawniej pieprz był ceniony tak wysoko jak złoto.
/ 26.06.2007 15:52

Pieprz czarny to przyprawa, która najczęściej była stosowana na zachodzie. Podróżnicy przywozili pieprz z Wybrzeża Malabarskiego w południowo-zachodnich Indiach. Dawniej pieprz był ceniony tak wysoko jak złoto. W średniowieczu zdarzało się, ze pieprz był zapłatą podatków, dzierżawy a nawet posagu. Wówczas pieprz był tak drogi, że Amerykanie zastępowali go innymi przyprawami.

Pieprz czarny to jeden rodzaj rośliny. A pieprz zielony, czerwony i biały to różne rodzaje pieprzowców? To tylko różne barwy owoców pochodzących z jednej rośliny. Mają inny smak i wygląd. Pieprz czarny to wieloletnie pnącze, które ma ciemnozielone liście i białe kwiaty.

Pieprz zielony
To niedojrzałe owoce pieprzu. Zielone owocostany czasami można kupić w hipermarketach, ale najczęściej sprzedawany jest w słonej zalewie. Owoce dodaje się do potraw z kaczki, sosów ze śmietany i masła. Zielony pieprz nie jest tak palący jak czarny i ma odświeżający smak.

Pieprz czarny
Zielone, niedojrzałe owoce przez kilka dni fermentują i suszą się na słońcu. W wyniku tego procesu staja się czarne i pomarszczone. Czarny pieprz używa się do mięsa, ryb i warzyw.

Pieprz czerwony
To prawie już dojrzałe ziarenka pieprzowca. Mają wyjątkowy aromat i są mniej ostre niż pieprz czarny. Wewnątrz czerwonych ziaren jest drobna pestka. Czerwony pieprz najczęściej znajduje się w mieszankach przyprawowych.

Pieprz biały
Powstaje z dojrzałych owoców pieprzu czarnego, które moczy się w wodzie. Dzięki temu łatwiej usunąć zewnętrzną ich część. Pestki koloru szarego są suszone dotąd aż staną się żółtawobiałe. Pieprz biały można używać do jasnych sosów.

Pieprz oprócz zastosowania w przemyśle spożywczym ma zastosowanie w medycynie. Ma on działanie moczopędne i łagodzi wzdęcia.

Źródło
„Wielka księga przypraw” J. Norman