Śródziemnomorski rozmaryn
Rosmarinus officinalis jest półkrzewem z rodziny wargowych rosnącym na wysokość około 70 cm. Pochodzi on z basenu Morza Śródziemnego i już w 1543 roku Leonard Fuchs przypisał mu działanie lecznicze: „...wzmacnia mózg i zmysły. Pomaga przy drżących kończynach”.
W przeciwieństwie do innych ziół, suszony rozmaryn cechuje się silniejszym aromatem i smakiem niż świeży.
Rozmaryn jest rośliną o wytrawnym smaku, stąd w kuchni znajduje zastosowanie szczególnie w potrawach mięsnych – używamy go jako przyprawy do grillowanego mięsa. Ponadto świetnie współgra z potrawami warzywnymi – daniami z pomidorów, bakłażanów, ziemniaków.
Rozmaryn na ciepło
Urozmaiceniem codziennej diety będą niewątpliwie pieczone ziemniaki z rozmarynem i czosnkiem, których przygotowanie nie wymaga dużo trudu.
Po pierwsze nagrzewamy piekarnik do temperatury ok. 200 stopni. Ziemniaki obieramy, kroimy i gotujemy przez około 10 minut, odcedzamy. Następnie do żaroodpornego naczynia wlewamy niewielką ilość oliwy i soku z cytryny, dodajemy dwie gałązki rozmarynu i 2-3 ząbki czosnku, po czym wkładamy ziemniaki i doprawiamy pieprzem i solą. Naczynie żaroodporne wraz z jego zawartością wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok. 30-40 minut. Tak przygotowane ziemniaki mogą być dodatkiem do dań z delikatnego mięsa oraz ryb.
Polecamy: Jak gotować, żeby nie przytyć?
Świeży estragon najlepszy w smaku
Artemisia dracunculus jest rośliną wieloletnią, która rośnie na wysokość ok. 60 cm. Uważa się, że pochodzi ona z południowej Rosji. Wyróżnić można dwie odmiany tej rośliny: rosyjską i francuską, różniące się siłą aromatu – estragon francuski jest bardziej aromatyczny.
Estragon bardzo szybko więdnie, stąd zaleca się, aby wykorzystany był zaraz po zerwaniu.
Niewątpliwą zaletą jest, iż estragon możemy dodać w dowolnym momencie przygotowywania potrawy, bowiem nie jest wrażliwy na wysoką temperaturę. Roślina ta szczególne zastosowanie znajduje w kuchni francuskiej. Często łączona jest z cebulą oraz czosnkiem. Smak estragonu wspaniale komponuje się z potrawami z ryb, mięsa, sosami z dodatkiem wina, zupami, sałatkami, twarożkiem. Może być także składnikiem sosu, np. zimnego sosu estragonowego, który przygotowuje się z takich składników jak:
50g białego pieczywa,
125ml oliwy z oliwek,
2 listki estragonu,
3 ząbki czosnku,
2 łyżki winnego octu,
dodatku soli, pieprzu i cukru.
Przygotowanie sosu zaczynamy od pokruszenia pieczywa i zalania go oliwą z oliwek, do których następnie dodajemy wyciśnięty czosnek i posiekany, uprzednio umyty, estragon. Po godzinie czasu miksujemy wcześniej pozostawione składniki na gęsty sos, dodając ocet i przyprawiając do smaku.
Tak przygotowany sos może stanowić dodatek do grillowanego mięsa oraz ryb.
Przeczytaj też: Mięta i melisa - zielone bogactwo smaku
Zobacz koniecznie - Vademecum ziół