Rewolucja na talerzu

nowalijki fot. Panthermedia
Aby dostarczyć organizmowi wszystkie potrzebne składniki, nasze menu musi być przemyślane. Podpowiadamy, jak uzdrowić dotychczasową kuchnię.
/ 21.03.2012 16:33
nowalijki fot. Panthermedia
Główne zasady rewolucji na talerzu

* Jadłospis powinien zawierać od 4 do 5 posiłków dziennie.

* Jedz co 3-4 godziny - jeśli przerwy będą dłuższe, wywołasz nimi napady głodu, zmniejszysz wydajność swojego organizmu i będziesz ogólnie rozbita. Dodatkowo pamiętaj, że obfite, rzadko spożywane posiłki powodują nadwagę!

* Jadaj regularnie - wtedy nie nabawisz się chorób przewodu pokarmowego, którym sprzyjają duże posiłki "od święta".

* Urozmaicaj swoje menu - im większa różnorodność, tym zdrowsze posiłki i większa przyjemność z jedzenia.

* Odpowiednio komponuj dania - postaraj się, aby w każdym daniu znalazł się któryś z białkowych produktów (mleko, ser, jaja, mięso, wędliny, drób, ryby). Dostarczają one aminokwasów, które są niezbędne do właściwego funkcjonowania organizmu. Dodatkowo zadbaj, aby w menu nie zabrakło warzyw i owoców, które obfitują w witaminy i składniki mineralne (muszą stanowić podstawę przynajmniej 3 posiłków dziennie). Jeśli chodzi o węglowodany, wybieraj te z najwyższym poziomem błonnika pokarmowego i witamin z grupy B. Są nimi : ciemne pieczywo, gruba kasza, groch, fasola.

* Planuj i jeszcze raz planuj - jeśli rozsądnie będziesz komponować posiłki i np. na kolację nie zjesz dużej ilości węglowodanów, zapobiegniesz wtedy rozrostowi tkanki tłuszczowej, a tym samym będziesz zdrowsza i smuklejsza. Pamiętaj, aby najbardziej obfitymi posiłkami były śniadanie i obiad - wtedy będziesz miała pewność, że twój organizm w ciągu dnia w całości przetworzy je na energię.

* Odchudź swoje menu - zamiast masłem, kanapki smaruj odtłuszczonym serkiem kanapkowym, a zamiast śmietany, zupy zabielaj jogurtem naturalnym. Możliwości są tysiące!

Redakcja poleca

REKLAMA