POLECAMY

Przekąski na poprawę humoru

Deszcz, mgła oraz wszechogarniająca senna atmosfera w okresie jesiennej słoty jest codziennością. Depresyjna pogoda potrafi popsuć humor nawet największym optymistom. Prostym sposobem na poprawę humoru jest smaczna i słodka przekąska. Prezentujemy pięć przepisów, które w kilka chwil pozwolą zapomnieć o jesiennej szarudze.
Przekąski na poprawę humoru

Czekoladowe ciasteczka

Już od dziecka wiemy, że najlepszym sposobem na poprawę humoru jest tabliczka czekolady. Mamy musiały nas powstrzymywać, żebyśmy w tej pogoni za szczęściem nie popsuli sobie zębów.

Czekoladowe ciasteczka pozwolą nam przypomnieć sobie te wesołe dziecięce dni, a ich zdrowe żurawinowe nadzienie oddali wyrzuty sumienia, wywołane czekoladową rozkoszą.

Czekoladowe Whoopies z nadzieniem żurawinowym

Składniki (12 sztuk):

Ciasto:

  • 100 g masła,
  • 150 g czekolady mlecznej ,
  • 3 średniej wielkości jajka,
  • 125 g cukru,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego,
  • 200 g mąki,
  • 2 łyżki kakao,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 opakowanie budyniu migdałowego.

Nadzienie:

  • 2 płatki białej żelatyny,
  • 150 g świeżej cranberry (żurawiny amerykańskiej),
  • 2 łyżki nektaru z cranberry (żurawiny amerykańskiej),
  • 80 g cukru,
  • 200 ml bitej śmietany,
  • 2 opakowania cukru waniliowego.

Dodatkowo:

  • Kakao do posypania.

Przygotowanie:

  1. Masło przekładamy do garnka i podgrzewając, dodajemy pokrojoną na małe kawałki czekoladę. Całość topimy. Zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do wystygnięcia.
  2. Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy masę czekoladową i mieszamy. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia, kakao oraz budyniem. Następnie dodajemy masę jajeczną i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Odstawiamy na 5 minut.
  3. Na wyłożonej papierem do pieczenia blasze formujemy małe ciasteczka, zachowując odpowiedni odstęp ( posłużyć mogą nam do tego formy do kostek lodu o przekroju 5 cm). Blachę wkładamy do wcześniej rozgrzanego do temperatury 175 C (piekarnik gazowy: poziom 2-3/ termoobieg: 155 °C) piekarnika i pieczemy 18 – 20 Minut. Następnie wyjmujemy i pozostawiamy do wystygnięcia.
  4. Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie, aż zmięknie. Owoce wkładamy do garnka i zalewamy nektarem żurawinowym, dodajemy cukier i podgrzewamy stale mieszając. Gotujemy na wolnym ogniu 3-4 minuty, aż żurawina stanie się miękka. Dodajemy żelatynę, mieszamy i pozostawiamy do wystygnięcia, aż masa zacznie tężeć.
  5. Śmietanę ubijamy na sztywno, posypując cukrem waniliowym. Mieszamy z masą żurawinową i jeszcze raz pozostawiamy do wystygnięcia.
  6. Połowę ciasteczek pokrywamy żurawinową śmietaną i przykrywamy pozostała ich częścią. Całość posypujemy kakao.

Czas przygotowania: około 60 minut + czas stygnięcia

Wartość odżywcza (1 sztuka):

  • Wartość energetyczna: 356 kcal/1490 kJ
  • Białko: 5,4 g
  • Tłuszcz: 17,7 g
  • Węglowodany: 44 g

Zobacz też: Dlaczego lubimy słodycze?

Lody

Należy zwalczyć stereotyp, że lody jemy tylko latem! Pyszne, słodkie serwowane na patyku są zdrowym pomysłem na deser  w chłodne, jesienne dni. Widok oraz smak owoców, przypomni nam bezchmurne niebo oraz słońce.

Lody żurawinowe

Składniki na 4 porcje:

  • 40 g suszonej żurawiny,
  • 100 ml soku z żurawiny,
  • 125 g zmrożonych lub świeżych truskawek,
  • 1 łyżka stołowa cukru,
  • 1 cukier wanilinowy,
  • 4 formy do lodów na patyku (każda o pojemności ok. 60 ml).

Przygotowanie:

  1. Zagotować żurawinę, sok z żurawiny, truskawki i cukier wanilinowy. Delikatnie utrzeć i wlać do specjalnej formy przeznaczonej do lodów. Patyczki do lodów, można ewentualnie zastąpić plastikowymi łyżeczkami.

Rada: Zamiast truskawek, można wykorzystać maliny.

Czas przygotowania: 20 minut + 5 godzin oczekiwania.

Wartość odżywcza jednej porcji:

  • Wartość energetyczna: 68,8 kcal/285 kJ
  • Białko: 0,3 g
  • Tłuszcz: 0,3 g
  • Węglowodany: 16,7 g

Zobacz też: Jak zrobić żurawinowe lody?

Naleśniki

Bardzo prostym i sycącym przysmakiem są naleśniki. Istnieje wiele pomysłów na ich słodkie nadzienie. My proponujemy użycie owoców, masy orzechowej, a następnie polanie naleśników gruszkowym kompotem, z nutką kwaskowatej żurawiny amerykańskiej. Niesamowicie atrakcyjny wygląd i niespotykany smak, zapewnią kulinarne wrażenia godne najdroższych restauracji.

Naleśniki gruszkowo-żurawinowe

Składniki na 4 porcje:

  • Ciasto naleśnikowe:
  • 25 g masła,
  • 60 g mąki,
  • 1 szczypta soli,
  • 1 łyżka stołowa cukru,
  • 125 ml mleka,
  • 2 Jaja,
  • Olej do smażenia.

Kompot gruszkowy:

  • 500 g gruszek (np. anjou),
  • Odrobina białego wina (lub soku jabłkowego),
  • 1 kawałek imbiru (wielkości orzecha włoskiego),
  • 1 laska wanilii,
  • 1 łyżka stołowa płynnego miodu,
  • 80 g całych suszonych owoców żurawiny amerykańskiej,
  • 2-3 łyżki stołowe soku z żurawiny (100% prawdziwego soku z żurawiny).

Masa orzechowa:

  • 80 g orzechów włoskich,
  • Sok z 1/2-1 pomarańczy,
  • 2 łyżki stołowe cukru trzcinowego.

Do dekoracji:

  • Listki mięty,
  • Cukier puder do posypania.

Przygotowanie:

  1. Roztopić masło. Mąkę, sól i cukier wrzucić do jednej miski, wymieszać razem z mlekiem oraz jajami, a na koniec dodać roztopione masło. Ciasto pozostawić na 30 minut do wyrośnięcia.
  2. Gruszki poćwiartować i obrać w razie potrzeby. Następnie pokroić na kawałki i usunąć z nich nasiona. Włożyć do garnka z winem, obrać imbir i zetrzeć. Dodać wraz z przeciętą wzdłuż laską wanilii i wyskrobanym miąższem. Gruszki dusić pod przykryciem ok. 5 minut tak, żeby nie były zbyt miękkie. Wymieszać wszystko razem z miodem i żurawiną amerykańską. Dodać do smaku soku z żurawiny amerykańskiej.
  3. Orzechy zmielić drobno. Mieszać z sokiem z pomarańczy i cukrem trzcinowym, do uzyskania gładkiej masy.
  4. Na lekko rozgrzanym oleju smażyć naleśniki do momentu, nabierania złoto-brązowego odcienia. Następnie usmażone naleśniki posmarować masą orzechową i złożyć w trójkąt. Gotowe polać kompotem z gruszek (wyjąć laski wanilii) i wedle uznania przybrać listkami mięty oraz posypać cukrem pudrem. 

Rada: Można podawać z lodami waniliowymi.

Czas przygotowania: ok. 30 minut + 30 minut na wyrośnięcie ciasta.

Wartość odżywcza jednej porcji:

  • Wartość energetyczna: 500 kcal/2094 kJ
  • Białko: 9,4 g
  • Tłuszcz: 24,9 g
  • Węglowodany: 62 g

Zobacz też: Jak przygotować zdrową przekąskę?

Słodka zapiekanka

Pierwsze skojarzenia związane z zapiekanką, to mało atrakcyjnie wyglądająca, długa bułka z pieczarkami i ketchupem z przydrożnej budki lub ciężkie ziemniaczane danie. My proponujemy lekkostrawną, słodką i apetyczną zapiekankę z owocami! Wystarczy przygotować większą porcję, by rozweselić całą rodzinę i znajomych.

Słodka zapiekanka rycerska

Składniki dla 4 osób:

  • 6 kromek brioszek (250 g),
  • 1-2 gruszki (około 180 g każda),
  • 1 łyżka masła,
  • 1 + 3 łyżki cukru,
  • 4 łyżki soku z cytryny,
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego (na 500 ml mleka),
  • 500 ml mleka,
  • 3 średnie jajka,
  • 50 g orzechów włoskich,
  • 80 g całych, suszonych cranberries (żurawin amerykańskich),
  • 1 łyżka cukru pudru.

Przygotowanie:

  1. Pokrojone brioszki rozkładamy na blasze wcześniej rozgrzanego piekarnika (200 stopni, termoobieg – 175, piekarnik gazowy – poziom3) i lekko podpiekamy. W międzyczasie myjemy gruszki i kroimy na talarki. Na patelni rozgrzewamy masło, posypujemy 1 łyżką cukru , dodajemy pokrojone gruszki, pieczemy aż lekko zmiękną. Skrapiamy sokiem z cytryny i zdejmujemy z ognia.
  2. Budyń, mleko, jajka, 3 łyżki cukru oraz szczyptę soli mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Przygotowane brioszki zanurzamy w przygotowanej masie, a następnie razem z gruszkami rozkładamy w naczyniu żaroodpornym.
  3. Orzechy siekamy na mniejsze kawałki i wraz z żurawiną posypujemy przygotowaną zapiekankę. Całość polewamy pozostałą masą mleczno-budyniową. Zapiekankę wkładamy do piekarnika (temperatura jak w pkt. 1) i pieczemy 20-25 minut.
  4. Po wyjęciu z piekarnika posypujemy cukrem pudrem.

Czas przygotowania: około 60 minut.

Wartość odżywcza (1 porcja):

  • Wartość energetyczna 576 kcal/2410 kJ
  • Białko: 17g
  • Tłuszcz: 26,5g
  • Węglowodany: 66,8g

Zobacz też: Moc drugiego śniadania

Tarta żurawinowa

W szary dzień, uwagę każdego smakosza przyciągnie mieniąca się żurawinową czerwienią, pyszna tarta. To bardzo proste w przygotowaniu ciasto, wygląda niezwykle efektownie. Widok gotowej, ciepłej i apetycznej tarty wywoła w każdym szefie domowej kuchni, radość z dobrze wykonanej roboty, a jej niesamowity smak będzie ukoronowaniem dobrego nastroju.

Tarta austriacka ze świeżą żurawiną

Składniki (12 sztuk):

Ciasto:

  • 300 g mąki,
  • 1 szczypta proszku do pieczenia,
  • 100 g mielonych orzechów laskowych,
  • 80 g cukru,
  • 150 g masła,
  • 1 jajko,
  • 2-3 łyżki zimnej wody.

Nadzienie:

  • 400 g całej, świeżej cranberry (żurawiny amerykańskiej),
  • 80 ml nektaru z cranberry (żurawiny amerykańskiej),
  • 150 g cukru,
  • miąższ z jednej laski wanilii,
  • 1 łyżeczka cynamonu.

Dodatkowo:

  • Cukier puder do posypania.

Przygotowanie:

  1. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, cukrem i orzechami laskowymi. Dodajemy kawałki masła, jajko i wodę. Wszystko ugniatamy na gładkie ciasto i rozwałkowujemy na płasko. Zawijamy w folię i odstawiamy na 30 minut do lodówki.
  2. W międzyczasie przebieramy cranberry, myjemy i wkładamy do garnka zalewając nektarem żurawinowym, dodajemy cukier. Przecinamy laskę wanilii i wyciągamy miąższ. Dodajemy do garnka, mieszając razem z cynamonem i żurawiną. Gotujemy na wolnym ogniu przez około 4-5 minut, aż cranberry delikatnie rozpadnie się i zmięknie. Odstawiamy do ostygnięcia.
  3. Około 2/3 ciasta, rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy. Okrągłą formę (około 26 cm średnicy) wykładamy papierem do pieczenia i rozkładamy na nim rozwałkowane ciasto z krawędzią wysoką na 1,5 do 2 cm. Formę wraz z ciastem wkładamy do lodówki na 60 minut.
  4. Po wyjęciu dziurawimy ciasto kilkakrotnie widelcem, nakładamy nadzienie. Odsączamy cranberry i rozprowadzamy na cieście. Pozostałe ciasto rozwałkowujemy i kroimy w paski o szerokości 1,5 cm, zawijając lekko krawędzie. Układamy na żurawinowym nadzieniu w kształcie kratownicy, przyciskając końce do boku formy. Pieczemy w rozgrzanym do 180-200°C piekarniku około 30 minut (piekarnik gazowy: poziom 2-3/ termoobieg: 160-180 °C).Wyjmujemy, pozostawiamy do ostygnięcia i posypujemy cukrem pudrem.

Czas przygotowania: 75 minut + czas stygnięcia.

Wartość odżywcza (1 porcja):

  • Wartość energetyczna: 333 kcal/1395 kJ
  • Białko: 4,9 g
  • Tłuszcz: 16,3 g
  • Węglowodany: 43 g

Źródło: Cranberry Marketing Committee/jp

Zobacz też: Jak najzdrowiej przyrządzać potrawy?

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)