Przekąska dla ciebie

Przekąska dla ciebie

Lubisz podjadać? Sprawdź, po co najlepiej siegnąć.
/ 12.05.2008 12:02
Przekąska dla ciebie
Dobra przekąska potrafi dodać sił, poprawić koncentrację lub obniżyć poziom cholesterolu. A co najważniejsze, nie tuczy!


Podjadanie między posiłkami nie jest zakazane. Trzeba jedynie umieć odróżniać przekąski wartościowe od tych niezdrowych. Odpowiednio dobrane zaspokoją głód, pomogą też pokonać stres czy zmęczenie.

► Dla dbających o linię.
Najlepsze będą produkty bogate w błonnik, który przyspiesza przemianę materii. Mogą to być wafle ryżowe lub pieczywo chrupkie. Wskazane są też świeże warzywa, np. rzodkiewki, ogórek, gdyż dostarczają niewiele kalorii.

Dla zestresowanych. Dobre są banany, włoskie orzechy, figi i daktyle. Zawierają bowiem tryptofan, który w organizmie przetwarzany jest na serotoninę – hormon o działaniu uspokajającym.

Na koncentrację. Sprawność umysłu zwiększy zjedzony kawałek gorzkiej czekolady, która zawiera substancje stymulujące pracę mózgu. Przed egzaminem warto też sięgnąć po pestki słonecznika lub dyni (cynk), orzechy, winogrona albo gruszki (bor).

Dla zmęczonych. Szybką regenerację sił umożliwią produkty bogate w węglowodany złożone, np. batonik musli, suszone morele czy daktyle. Spory zastrzyk energii da również banan.

Na obniżenie poziomu cholesterolu. Dobre będą sezamki i orzechy, bo zawierają kwasy omega-3. Wskazane są też świeże warzywa i owoce (marchew, jabłka, gruszki) – bogate w pektyny pochłaniające cholesterol.

Orzechy włoskie chronią tętnice
Zdaniem hiszpańskich naukowców wystarczy jeść ich garść dziennie, by złagodzić szkodliwy wpływ tłustych posiłków na tętnice. Obecne bowiem w orzechach składniki chronią przed twardnieniem ścianek tętnic i spadkiem ich elastyczności, a w konsekwencji przed miażdżycą.

Jabłka hamują rozwój nowotworów. A to dzięki triterpenoidom – związkom występującym w ich skórce. Co więcej, mogą też niszczyć komórki nowotworowe. Do takich wniosków doszli niedawno naukowcy z Cornell University.

Renata Rowicka/ Przyjaciółka