Jak poprawić pracę mózgu? fot. Fotolia.pl

Produkty spożywcze zwiększające potencjał umysłowy - 5 produktów spożywczych

Jedzenie ma bardzo duży wpływ na nasze samopoczucie, ale również pracę mózgu. Zobaczcie, jakie produkty powinnaś jeść, aby poprawić jego funkcjonowanie.
Karolina Kalinowska / 26.09.2016 12:24
Jak poprawić pracę mózgu? fot. Fotolia.pl

Jedzenie jest naszym paliwem, dlatego zrównoważona i zbilansowana dieta jest w stanie sprawić, że czujemy się zdrowsze, bardziej pobudzone i silniejsze. Nie trudno się domyślić, że pożywienie ma również wpływ na pracę i stan umysłu. Jedzenie to jedno, ale ono nie jest jedynym czynnikiem wpływającym na prawidłowe i wydajne funkcjonowanie mózgu. Bardzo duże znaczenie ma również styl życia, w którym powinno znaleźć się miejsce na aktywność fizyczną i odpowiednią ilość snu.

Nie daje wam magicznej tabletki, która w kilka sekund pozwoli trzeźwo myśleć i sprawi, że będziesz skoncentrowana. Jednak, chcę zwrócić waszą uwagę na produkty spożywcze, które mają szczególny wpływ na pracę mózgu. Należy pamiętać, że bardzo dobrym źródłem energii są dla niego węglowodany. Dlatego osoby pracujące umysłowo powinny unikać diety z małą ilością węglowodanów. Dlaczego? Może wpłynąć niekorzystne na funkcjonowanie mózgu.

7 złych nawyków żywieniowych, z których powinnaś zrezygnować

1. Jagody

Wszystkie jagody mają pozytywny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu. Jednak należy pamiętać, że im są ciemniejsze, tym mają większą ilość przeciwutleniaczy, które chronią organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Regularne jedzenie jagód procentuje lepszym zapamiętywaniem informacji i sprawniejszym przesyłaniem sygnałów pomiędzy komórkami nerwowymi. Dlatego, jeżeli chcesz, aby twój mózg zachował doskonałą sprawność, to sięgaj po jagody jak najczęściej. Nie dość, że są pyszne, to jeszcze bardzo zdrowe. 

7 odmładzających produktów spożywczych

2. Makrela

Niedoceniana ryba, która przez wiele osób została zupełnie zapomniana. Makrela jest tłusta, bogata w kwasy omega-3 (nie są wytwarzane przez organizm i muszą być dostarczane z jedzeniem). Produkty je zawierające są dobre dla zdrowia mózgu, serca i stawów. Dużą ilość kwasów tłuszczowych zawiera również łosoś, śledź, sardynki i pstrąg.

11 źródeł białka innych niż mięso

3. Nasiona chia

Brzmi to dość zabawnie w kontekście jedzenia, ale nasiona chia stały się w ostatnim czasie bardzo popularne. To dobra moda i powinna dotknąć jak najwięcej zdrowych produktów. Te drobne nasiona zawierają błonnik, który wspomaga trawienie, białko i kwasy omega-3, które ułatwiają uczenie się, poprawiają koncentrację i pamięć. Są polecane wszystkim osobom wykonującym pracę umysłową, uczniom i studentom. Kwasy tłuszczowe zawarte w nasionach chia wspomagają także funkcjonowanie wzroku.

4.Szpinak

Czasy, gdy szpinak był okryty złą sławą na już dawno odeszły w zapomnienie. Obecnie to warzywo pojawia się na naszych talerzach znacznie częściej. To bardzo dobrze! Te zielone liście są bogate w potas, który pomaga w przepływie krwi do mózgu, a to sprawia, że on lepiej pracuje. Dodatkowo zawiera witaminę C i E, witaminy z grupy B, potaż, żelazo i błonnik. Jego regularne jedzenie procentuje wzrostem liczby połączeń nerwowych i sprawniejszym przepływem informacji do mózgu.

6 zaskakujących rzeczy, których nie powinnaś jeść jeżeli starasz się schudnąć

5. Woda

Bez wody nie ma życia. To stara zasada, która mówi wszystko. Dobre nawodnienie organizmu sprawia, że czujesz się lepiej. Pewnie doskonale wiesz, że trzeba poć 8 szklanek wody dziennie, ale czy stosujesz się do tej zasady? Nie? Mnie też jest ciężko. O ile z jedzeniem nie mam problemu, to z wodą nie jest już tak łatwo. Dlatego zawsze mam na biurku butelkę wody, a jeżeli mam kryzys to rysuje sobie na niej kreski i podpisuje godziną, do której powinnaś wypić daną porcję. Dzięki temu jest trochę łatwej.

Odpowiednie nawodnienie jest bardzo ważne, bo 82% twojego mózgu to woda. Od niej zależy przewodzenie impulsów nerwowych, czyli szybkość i jakość myślenia.

6. Orzechy włoskie

Nie wiem dlaczego, ale mam problem z zapamiętaniem ich nazwy, dlatego potocznie nazywaj je mózgami. Okazuje się, że moja intuicja w tej kwestii okazała się niezawodna, bo orzechy włoskie wpływają zbawiennie na pracę mózgu. Zawierają witaminę E, witaminy z grupy B, magnez i wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Są niesłusznie unikane ze względu na sporą zawartość tłuszczu, a ten zawarty w orzechach jest bardzo zdrowy. Komórki nerwowe w dużej mierze zbudowane są właśnie z tłuszczy wielonienasyconych. Dlatego rola orzechów w prawidłowym funkcjonowaniu mózgu jest nieoceniona.

8 naturalnych spalaczy tłuszczu