Produkty gotowe do spożycia – czy cena przy kasie jest jedyną, jaką płacimy za wygodną żywność?

Ostatnie 50 lat to okres nieustannego rozwoju przemysłu spożywczego. W krajach Europy wzrosła produkcja żywności dzięki wprowadzeniu nowych, wysokowydajnych odmian roślin i ras zwierząt hodowlanych.
Produkty gotowe do spożycia – czy cena przy kasie jest jedyną, jaką płacimy za wygodną żywność?

Polepszyło się wyposażenie kuchni w urządzenia elektryczne ułatwiające przygotowanie i przechowywanie żywności. Powszechna praca kobiet zmniejszyła czas spędzany przez nie w kuchni i zwiększyła zapotrzebowanie na łatwe i szybkie w przygotowaniu produkty żywnościowe. Rozwój handlu detalicznego, wielkie sieci sklepów wyeliminowały sezonowość produktów spożywczych i większość z nich np. owoców dostępnych jest już cały rok. Szybkie tempo współczesnego życia wymaga szybkiej żywności, dostępnej od zaraz, gotowej do jedzenia i nie wymagającej obróbki. Czy jednak jesteśmy zdrowsi niż nasi dziadkowie? Czy jemy lepiej?

Gotowa żywność jest bezpieczna?

Na poziomie Unii Europejskiej bezpieczeństwo żywności gwarantuje Codex Allimentarius, stanowiący międzynarodowy zbiór norm żywności, praktyk, zaleceń oraz wytycznych opracowanych w celu ochrony zdrowia i interesów konsumentów, zapewnienia uczciwych międzynarodowych praktyk w handlu żywnością oraz opracowywaniem norm żywnościowych. 

Zobacz także: Co powinna jeść wegetarianka w ciąży?

Jednak mimo bardzo szczegółowych i restrykcyjnych wymogów gotowa żywność, zwłaszcza zawierająca ryby, owoce morza czy drób (w postaci gotowych do odgrzania dań obiadowych oraz zawierające je kanapki i sałatki ) jest jednym z głównych źródeł zakażeń tak groźnymi patogenami jak Listeria monocytogenes, Escherichia Coli czy Clostridium perfringens. W przypadku osób o obniżonej odporności, przewlekle chorych, kobiet w ciąży oraz dzieci oparcie diety o produkty gotowe, może okazać się błędnym rozwiązaniem.

Gotowa żywność jest tania

Oczywiście jej cena w sklepie zależy od polityki cenowej producenta i marketu, wykorzystywanych technologii oraz opakowania. W Polsce gotowa żywność nadal jest dość droga, jednak w Stanach Zjednoczonych oraz Anglii to właśnie tzw. „śmieciowe jedzenie” jest najtańsze i dlatego niski status socjologiczno-ekonomiczny w przeważającej większości przypadków, wiąże się tam z otyłością.

Jednak tania żywność powodując przewlekłe choroby metaboliczne pociąga za sobą drogie leczenie.

Gotowa żywność oszczędza czas

Jest to oczywiście prawda jednak nasuwa się pytanie – co robimy z tym czasem? Systematycznie spada ilość godzin spędzanych na aktywności fizycznej wśród dzieci i młodzieży. Dodatkowo istnieje silna zależność między zbadaną aktywnością fizyczną dzieci i młodzieży a aktywnością fizyczną tych samych osób po osiągnięciu pełnoletniości. 

Zobacz także: Kuchnia prowansalska

To smutne, że coraz więcej powstaje w gminach ośrodków sportowych jak baseny, kryte korty czy hale sportowe a jednocześnie coraz mniej rodziców uprawia jakikolwiek rodzaj sportu razem z dziećmi. A przecież nie ma lepszego kapitału na przyszłość dla dziecka niż nawyk codziennego wysiłku fizycznego. Ludzkie ciało jest stworzone do wysiłku i potrzebuje ruchu od dzieciństwa po późną starość. Codzienny ruch – odpowiednio dobrany do potrzeb i możliwości organizmu - odmładza, wzmacnia, leczy.

Gotowa żywność jest modna

Reklamy takich produktów jak chipsy, słone przekąski, zupy i sosy w proszku, wzmacniacze smaku i zapachu potraw tzw. fixy oraz słodycze są obecne w każdym bloku reklamowym. Wyjątkowo niebezpieczna jest reklama skierowana do dzieci, nasilona zwłaszcza w porze największej oglądalności, czyli przed programami dla dzieci albo na kanałach dziecięcych.

Niestety przeważająca większość reklam dotyczy albo sieci fast-food albo wysokokalorycznej, bogatej w tłuszcze nasycone, sól i cukier „śmieciowej żywności” . Także w przypadku osób dorosłych niebagatelną rolę w indukowaniu nadmiernego spożycia cukru oraz nasyconych kwasów tłuszczowych, odgrywa reklama, zwłaszcza słodyczy oraz deserów mlecznych odwołująca się za pomocą skojarzeń do takich wartości jak przyjemność, zmysłowość, wyjątkowość.

Nauka o żywieniu człowieka stoi dziś przed nowymi wyzwaniami – wobec obfitości dostępnej żywności kluczowe stają się kwestie - jak jeść mniej a mądrzej oraz - jak wybierać najlepsze dla danej, indywidualnej osoby produkty i połączenia. Niestety umiar i rozsądek w jedzeniu to najtrudniejszy element zdrowej, zbilansowanej diety.

Więcej informacji : Przystań psychologiczna

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/22.09.2010 21:23
Uważam, że nawyki żywieniowe dzieci kształtują się bardzo wcześnie, trudno dziwić się pięciolatkowi, który domaga się chipsów i stroni od owoców, jeśli rodzice rzadko je jadają a za to chętnie jedzą gotową żywność. Poza tym sądzę, że dzięki dzisiejszej technologii można skrócić czas przygotowania domowych posiłków - wystarczy robić większą ilość tych dań, które można zamrozić.