Produkty bogate w żelazo

Żelazo - jako trudno przyswajalny mikroelement - zasługuje na szczególną uwagę. Warto wiedzieć, które produkty powinny znaleźć się w naszej codziennej diecie, by nie narazić się na jego niedobór. Brak odpowiedniej ilości żelaza w naszym organizmie stanowi poważne komplikacje.
/ 02.07.2013 13:26

Żelazo powinno kojarzyć nam się z tlenem. Dlaczego? Ponieważ jest głównym składnikiem hemoglobiny i mioglobiny. Ta pierwsza odpowiada za dostarczanie tlenu do wszystkich komórek naszego organizmu, a funkcją mioglobiny jest jego magazynowanie. Domyślamy się zatem jak bardzo potrzebne jest nam żelazo i czym mogą skutkować jego niedobory.

Zobacz także: Jak rozpoznać niedobory żelaza?

Żelazo mówiąc ogólnie, odpowiedzialne jest za prawidłowe funkcjonowanie całego naszego organizmu. Jeśli dostarczamy go za mało narażamy się na chorobę jaką jest anemia, czyli niedokrwistość. Jest to groźna dolegliwość, ponieważ może wywoływać duszności, bóle i zawroty głowy, palpitacje serca, czy utratę apetytu. Bardzo trudno jest uporać się z anemią szczególnie, jeśli mamy problemy z przyswajalnością żelaza. Wtedy oprócz odpowiedniej diety należy zastosować suplementację. Szczególnie narażone na anemię są osoby po ciężkich operacjach związanych utratą dużej ilości krwi, kobiety obficie miesiączkujące i dzieci, które w okresie niemowlęcym nie były karmione piersią.

Z żelazem nie ma żartów, gdyż odpowiada za kondycję naszego układu odpornościowego i pracę wątroby. Ponadto chroni nasz organizm przed wolnymi rodnikami, dlatego komponujmy posiłki uwzględniając nasze dzienne zapotrzebowanie na ten mikroelement. Najwięcej żelaza jest w mięsie, szczególnie w wołowinie i wątróbce wieprzowej. Ponadto znajdziemy je w czerwonych owocach i zielonych warzywach, czyli w truskawkach, wiśniach, czereśniach, malinach, jabłkach, morelach, brzoskwiniach, fasolce szparagowej, szpinaku, pietruszce, brokułach, sałacie, groszku zielonym. 

Sporo żelaza znajdziemy także w nasionach i pestkach, np. pestkach dyni, pestkach słonecznika, orzechach. Nie wolno zapominać także o rybach, szczególnie o makreli, sardynkach, śledziu i produktach białkowych takich jak jaja i twaróg – te także powinny znaleźć się na naszych talerzach.

Przykładowymi posiłkami bogatymi w żelazo mogą być: befsztyk z polędwicy wołowej z ziemniakami posypanymi koperkiem, kanapki z ciemnego pieczywa z plastrami białego sera i rzodkiewką, posypane szczypiorkiem,  twarożek wiejski z pomidorem i miksem sałat, czy makaron pełnoziarnisty z sosem ze szpinaku skropiony sokiem z cytryny.

Zobacz także: Jakie leczenie w niedokrwistości z niedoboru żelaza?