POLECAMY

Probiotyki

Wraz z rozwojem mikrobiologii okazało się, że niektóre mikroorganizmy są nam niezbędne do życia i prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Człowiek już od dawna wykorzystywał dobroczynną moc bakterii, np. spożywając kiszonki czy zsiadłe mleko – efekt pracy tzw. bakterii kwaszących. Postęp w nauce i medycynie umożliwił nam odkrywanie i izolowanie poszczególnych szczepów bakterii i wykorzystywanie ich m.in. do produkcji żywności.

Wokół nas roi się od mikroorganizmów. Nasze ciało jest również siedliskiem przeróżnych drobnoustrojów. Kiedyś uważano, że wszystkie bakterie są szkodliwe dla człowieka.

Na szczęście wraz z rozwojem mikrobiologii okazało się, że niektóre mikroorganizmy są nam niezbędne do życia i prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Człowiek już od dawna wykorzystywał dobroczynną moc bakterii, np. spożywając kiszonki czy zsiadłe mleko – efekt pracy tzw. bakterii kwaszących. Postęp w nauce i medycynie umożliwił nam odkrywanie i izolowanie poszczególnych szczepów bakterii i wykorzystywanie ich m.in. do produkcji żywności.

Niezwykle ważnym, a niestety często niedocenianym organem ludzkiego organizmu jest jelito. Jelita pełnią nie tylko funkcję trawienną, odgrywają również bardzo ważną rolę w funkcjonowaniu układu immunologicznego. Czynnikiem regulującym działanie obu tych układów, tj. zarówno układu trawiennego jak i odpornościowego, jest obecna w jelitach flora bakteryjna. Dotychczasowe prace badawcze wykazały, że mikroflora jelitowa wywołuje korzystny efekt zdrowotny, uczestniczy w procesie trawienia wpływa na przyswajalność substancji mineralnych, funkcjonowanie systemu odpornościowego oraz na obniżenie ryzyka rozwoju niektórych nowotworów.

Tuż po narodzinach układ pokarmowy jest "sterylny", ale wkrótce potem rozwija się w nim mikroflora, która stopniowo zmienia się pod wpływem szeregu różnych czynników, takich jak sposób porodu, żywienie niemowlęcia, przyjmowanie antybiotyków i wiek. Dlatego też bardzo ważne jest zapewnienie rozwoju odpowiedniej flory bakteryjnej w naszym organizmie. Bakterie probiotyczne, zwane także „probiotykami”, należą do grupy bakterii mających niezwykle korzystny wpływ na funkcjonowanie naszych jelit, a także całego organizmu.

Nazwa bakterie probiotyczne ( z greckiego „pro bios” – dla życia ) jest zastrzeżona dla żywych mikroorganizmów zdolnych do przeżycia w przewodzie pokarmowym o prozdrowotnych właściwościach, będących wynikiem oddziaływania na skład i funkcje mikroflory jelitowej człowieka. Aby szczep bakteryjny został uznany za probiotyczny, musi sprostać wielu wymaganiom. Powinien zostać bardzo dokładnie przebadany i opisany. Musi być poznane jego działanie po dostaniu się do organizmu człowieka. Powinien być bezwzględnie nieszkodliwy dla człowieka, a jego cechy muszą być stałe.

Bardzo ważną cechą probiotyku jest jego tymczasowa obecność w przewodzie pokarmowym człowieka. Jest on tylko gościem, który przybywa, pomaga człowiekowi i opuszcza organizm po określonym czasie.

Naukowcy wyodrębnili cała grupę szczepów bakterii probiotycznych. Należą one do różnych rodzajów i gatunków, dlatego należy zwracać uwagę na wszystkie trzy człony nazwy: rodzaj, gatunek i szczep, np. Lactobacillus casei Shirota. Najważniejszy jest trzeci człon nazwy określający szczep, ponieważ każdy szczep probiotyczny wykazuje specyficzne, potwierdzone badaniami naukowymi korzyści, np. wspomaganie odporności organizmu, pomoc przy zwalczaniu biegunek, czy - wręcz odwrotnie – skrócenie czasu pasażu jelitowego.

Probiotyki dostępne są m.in. w produktach mlecznych fermentowanych, czasem niepoprawnie określanych mianem jogurtów. Błąd w nazwie polega na tym, że zwykły jogurt zawiera szczepy jogurtowe bakterii, a nie szczepy probiotyczne. Bakterie probiotyczne doskonale przeżywają w takich produktach, ponieważ mleko jest ich naturalnym środowiskiem. Dlatego korzyści zdrowotne wynikające z ich spożywania są większe niż tylko te związane z ich wartością odżywczą.

Zdecydowanie korzystna jest obecność 2 rodzajów bakterii. Są to Bifidobacterium i Lactobacillus. Ze zwiększenia ich obecności we florze jelitowej organizm człowieka odnosi korzyści. Dzieje się tak, gdyż szczepy tych gatunków mają zdolność hamowania rozwoju szkodliwych, patogennych bakterii i zmniejszania ilości produkowanych przez nie toksyn.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (5)
/7 lat temu
provag nie jest tylko dla kobiet w ciąży, a ta reklama z brzuszkiem oznacza raczej że jest bezpieczny i zalecany własnie dla przyszłych mam.Sama też biorę:)
/7 lat temu
ja biore lactovaginal juz od ponad 2lat, zaczelam go zazywac kiedy skonczylam leczenie grzybicy pochwy, powiedziano mi ze zapewne za niedlugo znow choroba powroci, jednak dzieki temu probiotykowi i surowym przestrzeganie zasad higieny grzybicajeszcze nie powrocila:) warto dobrze o siebie zadbac
/7 lat temu
ja stosuje lactovaginal,dopochwowy probiotyk ginelokogiczny, kuracja trwa tylko 7dni, wiec dzial szybko i skutecznie, a forma aplikacji nie jest wcale uciazliwa bo to bardzo male tabletki
POKAŻ KOMENTARZE (2)