POLECAMY

„Niezdrowe” produkty, które jedzą dietetycy

Wiesz, jakie jest ulubione pytanie dietetyka? Czy (tu wstaw dowolne) jest/są zdrowe? Czy owoce są zdrowe? Czy chleb jest zdrowy? Na te pytania nie da się niestety odpowiedzieć jednoznacznie.
Barbara Dąbrowska / 9 miesięcy temu

Co to znaczy zdrowa żywność?

Są organizacje na świecie, które próbują zdefiniować, co to znaczy „zdrowe”. Jest to jednak szalenie trudne zadanie. Nie da się porównać pierogów z soczewicą do leczo warzywnego, arbuza do kefiru. W obrębie danej grupy produktów spożywczych, np. wśród jogurtów naturalnych można wskazać produkty o lepszym składzie i/lub wartości odżywczej. Nie można jednak jednoznacznie powiedzieć, czy jogurt naturalny jest zdrowy.

Sprawdzamy najnowsze trendy w zdrowym odżywianiu!

Zdrowa żywność może być trucizną?

Jogurt naturalny nie będzie zdrowy dla osoby uczulonej na białko mleka, nie będzie zdrowy, gdy zjesz 4 duże opakowania po 400 ml. Najstarsza definicja trucizny, opracowana przez Paracelsusa, którą można stosować także w odniesieniu do żywności brzmi:

Wszystko jest trucizną i nic nie jest trucizną. Tylko dawka czyni truciznę.

„Zdrowotność” danego pokarmu należy za każdym razem rozpatrywać indywidualnie. Bywa jednak także tak, że powszechnie powtarzane mity na temat niektórych produktów spożywczych sprawiają, że niepotrzebnie wykluczasz je ze swojego jadłospisu.

Poznaj 5 produktów, które maja łatkę „niezdrowych”, a jada je większość dietetyków.

Zasady zdrowego odżywiania - 10 popularnych mitów!

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/4 miesiące temu
Na diecie warto zadbać o odporność, bo często podupada ona w czasie odchudzania. Są na to gotowe rozwiązania. np. Probiox Plus (ma on dodatkowo składniki odchudzające) więcej o nim: zbijamywage.pl/preparaty-wspomagajace-odchudzanie/probiox-plus-nowoczesne-rozwiazanie-na-odchudzanie-i-nie-tylko