Pomidory - naturalne antyoksydanty

Zbliża się sezon na pomidory. W okresie obfitości ich występowania warto spożywać je w dużych ilościach. Dlaczego?
/ 20.08.2009 07:24
Zbliża się sezon na pomidory. W okresie obfitości ich występowania warto spożywać je w dużych ilościach. Dlaczego? Ponieważ są one doskonałym naturalnym źródłem antyoksydantów, a tym samym profilaktycznym środkiem w walce z takimi chorobami jak miażdżyca i nowotwory. Spowalniają także procesy starzenia się organizmu.

Co takiego dobroczynnego znajduje się w pomidorach?. Otóż pomidory zawierają dużą ilość karotenoidów, a najcenniejszym z nich jest psi-karoten - o dużej zdolności wymiatania z organizmu wolnych rodników, które jak wiemy wpływają na starzenie się organizmu i degenerację komórek. Psi-karoten działa trzykrotnie silniej niż beta-karoten, który znajduje się np. w marchwi czy pomarańczach, a to za sprawą trzynastu podwójnych wiązań w jego komórce.

Pomidory - naturalne antyoksydanty

Spożywanie dużych ilości pomidorów: spowalnia procesy starzenia się organizmu, przeciwdziała starzeniu się skóry i chroni ją przed szkodliwym wpływem promieniowania UV; zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych, szczególnie raka prostaty, nowotworów piersi, szyjki macicy, jelita grubego i skóry, dzieje się tak dlatego, że psi-karoten zabezpiecza przed degeneracją komórkowego DNA; zmniejsza ryzyko miażdżycy i chorób układu krążenia, spowalnia rozwój miażdżycy już zapoczątkowanej; zmniejsza procesy zapalne w przebiegu różnych chorób (np. reumatycznych).

Pomidory są ważnym składnikiem diety śródziemnomorskiej, uważanej za bardzo zdrową. Na terenach, gdzie ludzie stosują tę dietę, występuje najniższy w Europie odsetek zachorowalności na choroby układu krążenia. Szczególnie zdrowe jest połączenie pomidora z czosnkiem i oliwą z oliwek. Taką właśnie sałatkę powinniśmy tego lata jadać jak najczęściej.

mwmedia