Pietruszka - lek na twoim parapecie

Mimo szybkiego postępu cywilizacji nadal niespecjalnie cenimy niektóre warzywa. Jemy je bardzo rzadko. Często poprzestajemy tylko na tym, że powinniśmy je jeść. W dodatku nie raz a trzy razy dziennie. Do naszej świadomości z trudem przebija się wiadomość, że warzywa nie tylko wzbogacają smak posiłku ale są także lekiem na wiele chorób cywilizacyjnych.

Mimo szybkiego postępu cywilizacji nadal niespecjalnie cenimy niektóre warzywa. Jemy je bardzo rzadko. Często poprzestajemy tylko na tym, że powinniśmy je jeść. W dodatku nie raz a trzy razy dziennie. Do naszej świadomości z trudem przebija się wiadomość, że warzywa nie tylko wzbogacają smak posiłku ale są także lekiem na wiele chorób cywilizacyjnych. Warzywa leczą miażdżycę, choroby jelit a nawet nowotwory. Badacze twierdzą, że jedzenie odpowiedniej ilości warzyw może zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka jelita grubego nawet o 40%. Przeciwnowotworowe działanie wykazuje brokuł, kapusta, czosnek cebula i marchew. Do zacnego grona nie należy znana już w starożytności pietruszka. Jednak nie zmienia to faktu, że powinnaś poznać jej cenne właściwości i dodawać ją nie tylko do rosołu.

Pietruszka- lek na twoim parapecie

Fot. Depositphotos

Pietruszka z łacińskiego petra oznacza skała. Tak została nazwana ponieważ spotykano ją na skałach wapiennych. Jej nazwę można również powiązać z tym, że jest dobrą podporą dla słabego organizmu.

Czy wiesz, że...
w starożytności natkę pietruszki uznawano za zioło „pogrzebowe”? Rzymianie ozdabiali stoły natką pietruszki po to by stłumić nieprzyjemne zapachy w pomieszczeniu. Kolejny powód takich zdobień to przekonanie, że pietruszkowa girlanda skutecznie zniechęci do nadmiernego picia wina.

Szczególne zalety ma natka pietruszki. Jest bogata w witaminę C. Co ciekawe nać pietruszki zawiera jej dwa razy więcej niż cytryna. Jeśli codziennie zjesz dwie łyżki zielonej natki zaspokoisz dwie trzecie dziennego zapotrzebowania na witaminę C.

Natka pietruszki jest źródłem żelaza, witaminy A, fosforu, wapnia i magnezu. Dzięki temu natka pietruszki ma działanie przeciwzapalne, wzmacniające i odtruwające organizm. Spożywaj pietruszkę gdy cierpisz na anemię, choroby dziąseł lub reumatyzm.

Bogactwem pietruszki powinnaś się cieszyć jeśli twoja przemiana materii pozostawia wiele do życzenia. Korzeń pietruszki a także nasiona regulują pracę organów trawiennych.

Pietruszka musi znaleźć się na twojej liście ulubionych warzyw jeśli masz problemy z nerkami. Korzeń pietruszki i nasiona działają pobudzająco na drogi moczowe. W chronicznej niewydolności nerek zaleca się by 1 łyżeczkę nasion pietruszki zalać 1 szklanką wody, zagotować i pić trzy razy dziennie. Niemiecki lekarz i przyrodnik, Paracelsus stosował pietruszkę jako lek rozpuszczający kamienie moczowe oraz czyszczący krew.

Jeśli miewasz bóle menstruacyjne również częściej sięgaj po pietruszkę.
Nie pij naparu z pietruszki jeśli jesteś w ciąży, ponieważ pietruszka jest stymulantem macicy. Natomiast bezpiecznie możesz używać jej jako przyprawy do przygotowania posiłków.

Sok ze świeżej pietruszki możesz wykorzystać jako środek na miejsca po ukłuciach owadów. Apiol –olejek lotny zawarty w pietruszce działa antyseptycznie. Aby zneutralizować jad insekta potrzyj rozgniecioną natką pietruszki miejsce po ukłuciu.

W kosmetyce pietruszka wykorzystywana jest do wybielania piegów. Pietruszka łagodzi podrażnienia skóry i wpływa na pracę gruczołów łojowych dlatego możesz ją wykorzystać do pielęgnacji cery dojrzałej.

Koniecznie zobacz:

Tonik pietruszkowy do cery dojrzałej

Hodowla pietruszki w domu
Aby rozpocząć uprawę kup korzeń pietruszki. Postaraj się zbadać jej źródło pochodzenia. Najlepiej jeśli kupisz produkt wyhodowany z dala od aglomeracji miejskich. Poszukaj pietruszki z zawiązkami liści.

Przygotuj:

  • doniczkę,
  • ziemię,
  • korzeń pietruszki.

Etapy uprawy:

  • Odetnij fragment około 3-5 cm korzenia – górny koniec. Możesz wykorzystać cały korzeń. Wybór należy do ciebie.
  • Korzeń lub fragment wsadź do doniczki i przysyp ziemią tak by górna część wystawała ponad powierzchnię ziemi.
  • Podlej pietruszkę.
  • Doniczkę ustaw w miejscu dobrze oświetlonym.
  • Codziennie podlewaj pietruszkę.

Po cierpliwym oczekiwaniu zobaczysz listki pietruszki. Aby dłużej korzystać z natki nie obcinaj listków do końca. Po obcięciu będą rosły dalej. By natka pietruszki zachowała swoje właściwości nie powinnaś jej gotować!

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/7 miesięcy temu
Korzeń pietruszki to szeroko stosowany jest w medycynie naturalnej. Ja ostatnio się zorientowałam, że nawet jest w ziołowej fitolizynie, która działa moczopędnie i przeciwzapalnie chroniąc układ moczowy i nerki przed kamicą.