owoce jagodowe fot. Panthermedia

Owoce uchronią przed rakiem

Jak najczęściej sięgaj po owoce jagodowe. Dlaczego? Bo to skuteczna broń w walce z nowotworami jelit.
/ 14.06.2018 13:27
owoce jagodowe fot. Panthermedia

Jeśli jesz dużo niezdrowej żywności, możesz być narażona na karcynogeny – substancje, które mogą wywołać raka.

Źródła przeciwutleniaczy

Jeżyny, borówki, jagody czy maliny to jedne z najbogatszych źródeł przeciwutleniaczy, np. kwasu elagowego, polifenoli i antocyjanów. Substancje te mają m.in. właściwości przeciwzapalne. Hamują namnażanie komórek nowotworowych, wywołując ich naturalną śmierć.

Naukowcy udowodnili już antyrakowe działanie borówki amerykańskiej, która może zapobiegać rozwojowi raka jajników.

Ostatnio w badaniach laboratoryjnych potwierdzili też przeciwnowotworowe właściwości jeżyn. Okazuje się, że jedzenie tych owoców może zmniejszyć ryzyko raka okrężnicy nawet o 50%! Warto więc przynajmniej raz dziennie jeść filiżankę owoców jagodowych.

Zobacz także:Antyoksydanty ważne w pielęgnacji skóry z problemami


Antyoksydanty chronią serce i naczynia