Orzechy - co w sobie kryją?

Jest ich całe mnóstwo. Włoskie, brazylijskie, laskowe, ziemne, nerkowce, makadamii, migdały, pistacje... Coraz częściej wykorzystujemy je w kuchni, do sałatek, sosów, mięs i deserów. Są smakowitą i odżywczą przekąską w ciągu dnia. Ich łupina kryje całe mnóstwo substancji pozytywnie oddziałujących na nasze zdrowie, zatem warto wdrożyć je do swojej diety. Oto tajemnice zdrowotne niektórych z nich...
/ 12.11.2012 05:58

Jest ich całe mnóstwo. Włoskie, brazylijskie, laskowe, ziemne, nerkowce, makadamii, migdały, pistacje... Coraz częściej wykorzystujemy je w kuchni, do sałatek, sosów, mięs i deserów. Są smakowitą i odżywczą przekąską w ciągu dnia. Ich łupina kryje całe mnóstwo substancji pozytywnie oddziałujących na nasze zdrowie, zatem warto wdrożyć je do swojej diety. Oto tajemnice zdrowotne niektórych z nich...

Orzechy włoskie

Są nam najbardziej znane i dość powszechne. Zawsze były cenne i wymagane w jadłospisie osób wytężających swoje szare komórki. Nawet kształt i forma orzechów włoskich przypomina ludzki mózg, stąd też łatwo skojarzyć ich oddziaływanie na nasz organizm.
Orzechy te są bogate w przeciwutleniacze, białko i kwasy tłuszczowe omega-3, błonnik, witaminy z grupy B, E, miedź, mangan i magnez. Dlatego też, ich spożywanie wspomaga walkę z wodnymi rodnikami tlenowymi i może być skuteczne w zapobieganiu takich chorób jak cukrzyca typu 2, schorzenia serca, nowotwory i zaburzenia gospodarki tłuszczowej.
Dziennie zaleca się zjeść 6-7 orzechów włoskich.

Orzechy laskowe

Są to owoce leszczyny pospolitej. Dość często spotykamy się z nimi w świecie deserów, m.in. jako dodatek do lodów i czekolady. Podobnie jak w przypadku orzechów włoskich, laskowe są polecane osobom pracującym umysłowo, uczącym się, a także przemęczonym i podenerwowanym.
Są skarbnicą witamin z grupy B i C, potasu, wapnia, fosforu i magnezu. Zawierają też mangan, miedź i cynk. Dostarczają białek roślinnych, tłuszczów i błonnika.
Ich spożywanie zaleca się osobom mających niedokrwistość, problemy skórne, wiodących stresujący tryb życia i na co dzień „gimnastykujących” swój umysł.

Orzechy brazylijskie
To bardzo tłuste orzechy, znane przede wszystkim z wysokiej zawartości selenu. Selen jest pierwiastkiem, który wspomaga naszą odporność i pozwala się cieszyć dobrym zdrowiem.
Orzechy brazylijskie są także bogate w witaminę E – silny przeciwutleniacz, który w połączeniu z selenem potęguje działanie ochronne przeciw wolnym rodnikom tlenowym.
Z uwagi na wysoką kaloryczność, orzechy te ostrożnie powinny stosować osoby z chorobami serca i zaburzeniami gospodarki tłuszczowej. Poleca się je szczególnie rekonwalescentom, osobom niedożywionym, po oparzeniach, poważniejszych operacjach chirurgicznych, z problemami skórnymi, ponieważ są bardzo odżywcze i wartościowe.

Orzeszki ziemne (arachidowe, fistaszki)

Swoją nazwę zawdzięczają jedynie właściwościom, ponieważ są tak naprawdę roślinami strączkowymi, jak np. groszek. Dojrzewają w twardym strąku, pod ziemią. Są dość powszechną przekąska w formie orzeszków prażonych, solonych lub w pikantnej skorupce. W kulinariach stanowią ciekawy akcent do dań z mięsa i sosów warzywnych. Świetnie nadają się do sałatek.
Orzechy ziemne nieprzetworzone, czyli np. nieprażone są bogate w całe mnóstwo substancji pozytywnie oddziałujących na nasz organizm. Zaliczamy do nich witaminy z grupy B, E, magnez, fosfor, wapń, potas, mangan, cynk i selen.
Z orzechów ziemnych produkuje się olej, a z mączki orzechowej wypieka chlebki dla diabetyków. Orzeszki ziemne niestety dość często uczulają, powodując różnie nasilone reakcje alergiczne. Z uwagi na wysoką zawartość tłuszczów i białek, wskazane są osobom w młodym wieku, rozwijającym się, jak również pracującym umysłowo i fizycznie.

Orzechy makadamii

To australijskie orzechy z drzewa makadamia. Mają bardzo twardą łupinę, więc najlepiej kupować je łuskane. Są to orzechy bogate w selen i kwas foliowy oraz tłuszcze roślinne i błonnik. Stosuje się je w kulinariach jako deser (orzechy w czekoladzie), posypka do ciast lub kaloryczny dodatek do sałatek. Mają specyficzny słodkawo-maślany smak, a z uwagi na wysoką zawartość tłuszczu, szybko się psują. Dietetycy zalecają je w profilaktyce chorób serca i nowotworów, w celu obniżania wysokiego stężenia złego cholesterolu oraz jako środek poprawiający perystaltykę jelit. Obecnie są to jedne z najdroższych orzechów świata. Ponadto wykazują działanie toksyczne dla psów i kotów, więc nie można pozwolić, by znalazły się w miskach naszych, czworonożnych pupili.

Orzechy piniowe

To nasiona śródziemnomorskich sosen, wydobywane z szyszek. Te małe orzeszki-nasiona, są bardzo tłuste i pachną sosną. Po rozgryzieniu wyczuwa się wyraźną „leśną” nutę smakową. Orzeszki piniowe są najczęściej wykorzystywane w kuchni jako dodatek do sałatek, składnik sosu pesto, jak również do produkcji aromatycznego oleju. Podobnie jak orzechy makadamii, szybko jełczeją, dlatego należy je przechowywać w chłodnym miejscu, a nawet można zamrozić.
Orzeszki piniowe oprócz tłuszczów nienasyconych, zawierają dużo witamin, zwłaszcza A, C i D. Są bogate w magnez i cynk. Zatem są odżywczym i wartościowym urozmaiceniem menu. Mogą mieć wpływ na zmniejszenie ryzyka chorób serca, obniżenie złego cholesterolu i zwiększenie odporności na stres. Istnieją też opinie o tym, że orzeszki pinii są afrodyzjakiem…

Orzechy pistacjowe

Pochodzą z krajów azjatyckich. Znamy je przede wszytkim jako składnik zielonkawych lodów pistacjowych. Ostatnio orzechy zostały rozpowszechnione jako zdrowa i odżywcza przekąska. Pistacje bowiem są skarbnicą minerałów, takich jak magnez, miedź, mangan, fosfor i potas. Ponadto zawierają witaminy z grupy B, całe mnóstwo błonnika pokarmowego, a także antyoksydanty i antocyjany. Barwniki roślinne, które występują w pistacjach w szczególnie dużej ilości to zeaksantyny i luteina, zbawiennie wpływające na nasz wzrok. Pistacje mają wysoką aktywność przeciwutleniającą, dlatego powinny znaleźć się w menu każdej osoby dbającej o zdrowie.

Orzechy nerkowca

Są to orzechy o kształcie fasoli lub, jak kto woli - nerki, pochodzące z Brazylii. Ich twarda łupina może wykazywać działanie drażniące, zwłaszcza na osoby pracujące przy zbiorach i łuskaniu orzechów. Nerkowce są bogate w jednonienasycone kwasy tłuszczowe, karotenoidy, witaminą C i z grupy B. Zawierają też spore ilości magnezu, cynku i żelaza – jednak gorzej wchłanianego.
Są wskazane osobom aktywnym, sportowcom, pracującym fizycznie, narażonym na szkodliwe działanie stresu. Ponadto poleca się je osobom cierpiącym z powodu chorób krwi (niedokrwistości, problemy z krzepnięciem), osłabionym, z dolegliwościami dziąseł oraz rozwijającym się dzieciom.

Orzechy pekanowe

To owoce wielkich i zdumiewających swoja rozłożystością orzeszników, pochodzące z Ameryki Północnej. Wyłuskane owoce są wyglądem podobne do orzechów włoskich. Odróżnia je wielkość i wydłużenie. Wykorzystywane są w kuchni, jako dodatek do deserów, ciast i jako przekąska.
Pekany to bardzo wartościowe orzechy. Słyną z obfitości nienasyconych kwasów tłuszczowych, przeciwutleniaczy, substancji dezaktywujących karcinogeny i witaminy E. Z uwagi na zawartość takich substancji, jego spożywanie może odegrać dużą rolę w prewencji chorób cywilizacyjnych, jak nadwaga i otyłość, hiperlipidemie, cukrzyca, choroby serca, nowotwory piersi i gruczołu krokowego.

Migdały

To orzechy o charakterystycznym kształcie pochodzące z krain azjatyckich. Dostępne w całości, w delikatnej, brązowej łupince, łuskane, w formie wiórków itp. Zazwyczaj wykorzystywane są w cukiernictwie, ponieważ stanowią wykwintny dodatek i uzupełnienie ciast, pralinek i ciasteczek. Spożywane są także jako samodzielna przekąska.
Migdały są bogate w wapń, potas, fosfor, cynk i magnez oraz witaminy z grupy B i E. Zaleca się je w profilaktyce chorób serca i naczyń krwionośnych. Ponadto łagodzą objawy zgagi i nadkwasoty z uwagi na ich alkalizujące działanie. Dlatego, jeżeli mamy problemy ze zgagą, warto mieć przy sobie paczuszkę migdałów.