Bajecznie łatwe do zrobienia oponki bananowe na tłusty czwartek. W sumie na ich zrobienie wystarczy 20 minut

Oponki na tłusty czwartek z ciasta bananowego fot. Adobe Stock, noirchocolate
Przygotowanie bananowych oponek jest proste i trwa bardzo krótko. Bardzo ważne jest jednak, aby wybrać naprawdę dojrzałe banany – takie z ciemniejącymi już skórkami. Dzięki temu ciastka będą słodkie. Jeśli nie masz takich bardzo dojrzałych owoców, możesz dodać trochę cukru lub słodzika. Koniecznie dodaj też odrobinę dodatkowej przyprawy, np. cynamonu czy imbiru, aby oponki wyszły wyraziste w smaku.
Ewa Cwil / 26.02.2025 13:43
Oponki na tłusty czwartek z ciasta bananowego fot. Adobe Stock, noirchocolate

Nawet oponki bananowe z ciasta z dodatkiem drożdży nie muszą leżakować, aby zyskały objętość i puszystość. To bardzo skraca czas przygotowania deseru na tłusty czwartek. Dlatego ten przepis jest taki fajny – jak zakasasz rękawy, uwiniesz się w ok. 20 minut. Korzystając z reszty ciasta pozostałej po wycinaniu kółek, w dodatkowe 10 minut przygotujesz minipączki. 

Przepis na bananowe oponki

W przepisie proponujemy cynamon, ale równie dobrze możesz użyć imbiru lub wanilii – wybierz smak i aromat, które najbardziej lubisz.

Nie ma konieczności odstawiania ciasta do wyrośnięcia, bo oponki i tak podrosną podczas smażenia, zupełnie jak pączki na wodzie. Jeśli jednak masz więcej czasu niż 20 minut, daj zagniecionemu ciastu czas – 45-60 minut. A po wycięciu oponek ponownie pozwól im wyrastać przez ok. 15 minut. Jeśli zdecydujesz się na ten sposób w stylu slow cooking, oponki wyjdą jeszcze bardziej puszyste.

Składniki:

  • 2 dojrzałe średniej wielkości banany,
  • 350 g mąki orkiszowej lub pszennej,
  • 1 jajo,
  • niecałe pół szklanki mleka,
  • 15 drożdży,
  • 1 łyżka roztopionego masła,
  • spora szczypta soli,
  • szczypta cynamonu,
  • olej do smażenia,
  • cukier puder, słodzik w pudrze, lukier lub czekolada do dekoracji.

Bananowe oponki na tłusty czwartek
fot. Bananowe oponki na tłusty czwartek/ Adobe Stock, styxclick

Sposób przygotowania bananowych oponek

Upewnij się, że masz tyle oleju, aby włożone do niego oponki nie dotykały dna. Rozgrzej go porządnie, ale nie za bardzo – to sekret oponek i pączków „olejoodpornych”. Delikatnie wkładaj oponki do gorącego, ale nie dymiącego tłuszczu. Oponki od razu powinny zacząć się smażyć. Jeśli tego nie robią, temperatura jest zbyt niska i będą tylko wchłaniały tłuszcz. Między kolejnymi partiami oponek, daj olejowi chwile na ponowne podgrzanie się – wystarczy ok. 30 sekund.

Przygotowanie ciasta i smażenie:

  1. Rozrób w miseczce drożdże z ciepłym lecz nie gorącym mlekiem i łyżką mąki. Odstaw na 10-15 minut, aby drożdże „zapracowały”.
  2. W tym czasie banany obierz, przełóż do miski i bardzo dokładnie rozgnieć widelcem, aby powstałe bananowe purée.
  3. Dodaj do bananów jajko, sól, masło i cynamon. Przemieszaj.
  4. Wsyp przesianą przez sito mąkę i drożdże. Wyrób gładkie ciasto. W razie potrzeby dodaj więcej mąki lub odrobinę wody, aby ciasto nie było ani za suche, ani zbyt lepiące się.
  5. Posyp blat i wałek mąką i rozwałkuj ciasto na grubość 1 cm.
  6. Wycinaj z ciasta kubkiem kółka, a kieliszkiem wycinaj w nich otwór.
  7. Kółka z dziurką w środku wkładaj na rozgrzany olej i smaż z obu stron a złoty kolor. Nie wkładaj na raz zbyt wielu oponek, gdyż urosną podczas smażenia.
  8. Wyjmij gotowe oponki na ręczniki papierowe. Smaż oponki bananowe partiami. Gdy smaży się jedna, możesz wałkować i wycinać kolejne oponki.
  9. Wykorzystaj całe ciasto, także to z małych kółeczek wycinanych kieliszkiem. Możesz także te małe kółeczka przeformować na kuleczki i smażyć. Uzyskasz nie tylko oponki ale i minipączki. 
  10. Układaj gotowe wypieki na talerzu, dekorując je według uznania: cukrem pudrem, słodzikiem lub lukrem i np. skórką pomarańczową.

Redakcja poleca

REKLAMA