Nawet oponki bananowe z ciasta z dodatkiem drożdży nie muszą leżakować, aby zyskały objętość i puszystość. To bardzo skraca czas przygotowania deseru na tłusty czwartek. Dlatego ten przepis jest taki fajny – jak zakasasz rękawy, uwiniesz się w ok. 20 minut. Korzystając z reszty ciasta pozostałej po wycinaniu kółek, w dodatkowe 10 minut przygotujesz minipączki.
Przepis na bananowe oponki
W przepisie proponujemy cynamon, ale równie dobrze możesz użyć imbiru lub wanilii – wybierz smak i aromat, które najbardziej lubisz.
Nie ma konieczności odstawiania ciasta do wyrośnięcia, bo oponki i tak podrosną podczas smażenia, zupełnie jak pączki na wodzie. Jeśli jednak masz więcej czasu niż 20 minut, daj zagniecionemu ciastu czas – 45-60 minut. A po wycięciu oponek ponownie pozwól im wyrastać przez ok. 15 minut. Jeśli zdecydujesz się na ten sposób w stylu slow cooking, oponki wyjdą jeszcze bardziej puszyste.
Składniki:
- 2 dojrzałe średniej wielkości banany,
- 350 g mąki orkiszowej lub pszennej,
- 1 jajo,
- niecałe pół szklanki mleka,
- 15 drożdży,
- 1 łyżka roztopionego masła,
- spora szczypta soli,
- szczypta cynamonu,
- olej do smażenia,
- cukier puder, słodzik w pudrze, lukier lub czekolada do dekoracji.
fot. Bananowe oponki na tłusty czwartek/ Adobe Stock, styxclick
Sposób przygotowania bananowych oponek
Upewnij się, że masz tyle oleju, aby włożone do niego oponki nie dotykały dna. Rozgrzej go porządnie, ale nie za bardzo – to sekret oponek i pączków „olejoodpornych”. Delikatnie wkładaj oponki do gorącego, ale nie dymiącego tłuszczu. Oponki od razu powinny zacząć się smażyć. Jeśli tego nie robią, temperatura jest zbyt niska i będą tylko wchłaniały tłuszcz. Między kolejnymi partiami oponek, daj olejowi chwile na ponowne podgrzanie się – wystarczy ok. 30 sekund.
Przygotowanie ciasta i smażenie:
- Rozrób w miseczce drożdże z ciepłym lecz nie gorącym mlekiem i łyżką mąki. Odstaw na 10-15 minut, aby drożdże „zapracowały”.
- W tym czasie banany obierz, przełóż do miski i bardzo dokładnie rozgnieć widelcem, aby powstałe bananowe purée.
- Dodaj do bananów jajko, sól, masło i cynamon. Przemieszaj.
- Wsyp przesianą przez sito mąkę i drożdże. Wyrób gładkie ciasto. W razie potrzeby dodaj więcej mąki lub odrobinę wody, aby ciasto nie było ani za suche, ani zbyt lepiące się.
- Posyp blat i wałek mąką i rozwałkuj ciasto na grubość 1 cm.
- Wycinaj z ciasta kubkiem kółka, a kieliszkiem wycinaj w nich otwór.
- Kółka z dziurką w środku wkładaj na rozgrzany olej i smaż z obu stron a złoty kolor. Nie wkładaj na raz zbyt wielu oponek, gdyż urosną podczas smażenia.
- Wyjmij gotowe oponki na ręczniki papierowe. Smaż oponki bananowe partiami. Gdy smaży się jedna, możesz wałkować i wycinać kolejne oponki.
- Wykorzystaj całe ciasto, także to z małych kółeczek wycinanych kieliszkiem. Możesz także te małe kółeczka przeformować na kuleczki i smażyć. Uzyskasz nie tylko oponki ale i minipączki.
- Układaj gotowe wypieki na talerzu, dekorując je według uznania: cukrem pudrem, słodzikiem lub lukrem i np. skórką pomarańczową.