Dlaczego olej kokosowy jest taki zdrowy?

Przekonaj się, dlaczego świat oszalał na jego punkcie!
Dlaczego olej kokosowy jest taki zdrowy? fot. Fotolia

Jak powstaje olej kokosowy?

Olej kokosowy jest wytwarzany z owoców palmy kokosowej, która rośnie w krajach tropikalnych. Tak naprawdę w orzechu jest wszystko, co niezbędne do prawidłowego funkcjonowania żywych organizmów: woda, białko, tłuszcze, węglowodany, błonnik, witaminy i składniki mineralne.

Jakie są rodzaje olejów kokosowych?

Obecnie na rynku w stałej sprzedaży występują 2 rodzaje oleju kokosowego:

  • Olej rafinowany - pozyskuje się z tłoczenia suchego miąższu, a następnie przechodzi różne procesy oczyszczania z niektórych substancji, barwy i zapachu. Jest on bardziej higieniczny, bo podczas rafinacji ginie wiele patogenów. Mimo to uważa się go również za mniej wartościowy, ponieważ w tym procesie zostaje zatracona część jego dobroczynnych właściwości. Taki olej posłuży jako kosmetyk lub tłuszcz do smażenia.
  • Olej nierafinowany wytłacza się na zimno ze świeżego miąższu i nie poddaje dalszym zabiegom. Olej virgin jest droższy, dlatego warto kupić go na potrzeby uzupełnienia diety w cenny kwas laurynowy.

Jakie właściwości odżywcze posiada olej kokosowy?

1. Źródło natychmiastowej energii
W oleju kokosowym występują średniołańcuchowe tłuszcze nasycone (MCT). Jest to rodzaj tłuszczów bardzo dobrze przyswajalnych przez organizm. Do tej pory uważało się, że najlepszym i najszybszym źródłem energii są węglowodany. Okazuje się, że olej kokosowy wykazuje podobne działanie.

2. Wsparcie dla układu odpornościowego
Kwasy obecne w oleju kokosowym są przekształcane w monoglicerydy - monolaurynę i monokaprynę. To związki bardzo korzystne dla zdrowia. Organizm potrafi wykorzystać je do zwalczania wirusów grypy, opryszczki czy HIV oraz niszczenia bakterii (m.in. helicobacter pylori), pierwotniaków i innych drobnoustrojów takich jak grzyby czy drożdżaki.

3. Ochrona narządów wewnętrznych
Średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe działają również leczniczo na organy wewnętrzne. Wykazano, że olej z kokosa skutecznie rozpuszcza kamienie nerkowe i korzystnie wpływa na wątrobę czy pęcherzyk żółciowy(nie są obciążone jego trawieniem). Właściwości antybakteryjne tłuszczu kokosowego unieszkodliwiają również bakterie, drożdżaki i inne pasożyty gnieżdżące się w organach trawiennych. 

4. Kontrola wagi
Coraz więcej osób ceni tłuszcze MCT w odchudzaniu. Dlaczego? Bo organizm zamienia je w energię, zamiast odkładać w postaci tkanki tłuszczowej. Jeśli regularnie spożywa się olej kokosowy i zastępuje nim inne tłuszcze rafinowane, szansa na osiągnięcie lub utrzymanie zgrabnej sylwetki zwiększa się. 

Dowiedz się więcej:

Szok! Co się kryje w daniach z proszku? Odkrywamy tajemnice czerwonej herbaty Roiboos! Szok! Co się dzieje z ciałem po wypiciu lampki wina?


na podstawie informacji prasowej Intenson

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (2)
/2 lata temu
ja po raz pierwszy natknęłam się na olej kokosowy na zdrowazywnosc.org. od tego czasu jestem mu wierna :) ma niesamowite działanie, jak zaczęłam się wgłębiać w tę tematykę to az byłam zaskoczona ile dobrego jest w stanie zdziałać.
/3 lata temu
Dobre tłuszcze jak wszystko muszą być w diecie. Ważne są proporcje i ilość pokarmu. Jak się przestrzega zasad to mozna żyć zdrowo i mieć szczupłą sylwetkę, poczytajcie sobie odchudzanie z elementamii fizjologii i biochemii, warto coś wiecej wiedzieć, mnie to bardzo pomogło mam już 14 kg mniej.