O czym chory na celiakię powinien pamiętać?

Chorujesz na celiakię? Musisz stosować dietę bezglutenową, ale nie wiesz od czego zacząć? Przeczytaj kilka zasad, które ułatwią Ci przestawienie się na nowy sposób żywienia.
/ 19.09.2010 02:33
Niektóre zboża nie zawierają glutenu i chorzy na celiakię mogą je spożywać

Dlaczego należy stosować dietę?

Wczesne zastosowanie diety wykluczającej produkty zawierające gluten i systematyczne jej przestrzeganie, poprawia rozwój zarówno somatyczny jak i psychiczny dziecka. W przypadku zaniechania zaś tych działań – braku leczenia – mali pacjenci cierpią na tzw. celiakię zaniedbaną z objawami niedożywienia: niedoborem wysokości ciała, krzywicą, osteoporozą, niedokrwistością, zaburzeniami elektrolitowymi – hipokalcemia i hipomagnezemią, zaburzeniami pokwitania i zaburzeniami emocjonalnymi.

Jaka dieta?

Dieta osoby chorej na celiakię powinna być bezglutenowa, czyli wykluczająca produkty zawierające pszenicę, żyto, jęczmień, owies. Dopuszczalne są natomiast wszelkie wyroby z surowców naturalnie bezglutenowych tzn: ryżu, kukurydzy, prosa, gryki, mąki ziemniaczanej, amarantusa.

Dieta osoby z glutenozależną choroba trzewną powinna być także łatwostrawna, z ograniczeniem tłuszczu, bogata w witaminy i składniki mineralne, a także pełnowartościowe białko. Dodatkowo, w okresie zaostrzenia choroby – pojawienia się biegunki, z diety wyklucza się mleko i jego przetwory. W takich sytuacjach, w diecie dziecka zastosowanie znajdą wszelkie preparaty mlekozastępcze.

Polecamy: Jak żyć bez mleka?

Jak już wcześniej zauważono, w codziennym menu należy ograniczyć produkty tłuste, smażone, wzdymające, ostro przyprawione. Nie powinno zaś zabraknąć warzyw i owoców (które należy podawać w formie przecierów, soków, surówek). Są one źródłem błonnika pokarmowego, witamin i wielu składników mineralnych. W przypadku zaostrzenia choroby i nasilenia objawów z diety wyklucza się warzywa i owoce ciężkostrawne.

Każde dziecko powinno spożywać codziennie 5 posiłków, o regularnych porach dnia.

Ze względu na towarzyszący dzieciom brak apetytu porcje powinny być mniejsze, a potrawy urozmaicone, estetycznie podane. Zalecanymi technikami kulinarnymi są: gotowanie w wodzie i na parze, w szybkowarach, duszenie bez tłuszczu, pieczenie w folii czy naczyniach żaroodpornych. Zupy, sosy i inne potrawy można zagęszczać przez dodanie mąki kukurydzianej, sojowej, ziemniaczanej czy ryżowej.

Suplementy - tak czy nie?

Urozmaicona dieta bezglutenowa nie wyklucza spożywania produktów bogatych w witaminy i składniki mineralne. Tylko w uzasadnionych przypadkach (szczególnie w postaci klasycznej) wskazane jest na początku leczenia uzupełnienie niedoborów witaminowych
i składników mineralnych.

Polecamy: Dieta rotacyjna

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/18.04.2013 11:33
Straszne, tyle wyrzeczeń :/