Noni, czyli morwa indyjska fot. Fotolia

Noni – wady i zalety

Do niedawna noni przypisywano szereg zdrowotnych właściwości – dziś wiemy, że niektóre z nich nie mają pokrycia w badaniach, a co więcej, owoc ten może wykazywać działania niepożądane. Sprawdź, czy warto go jeść!
Marta Słupska / 22.04.2016 13:12
Noni, czyli morwa indyjska fot. Fotolia

Skąd pochodzi noni?

Noni, inaczej zwany morwą indyjską, to owoc pochodzący z południowo-wschodniej Azji i Australii, ale z jego upraw jest znana głównie Polinezja Francuska, gdzie nazywa się go „aspiryną przyszłości”. Jego cechą charakterystyczną jest gorzki smak.

Początkowo noni – szczególnie za sprawą producentów soków czy suplementów – był reklamowany jako lek na wszystko: od reumatyzmu, przez łuszczycę aż do raka. Niestety, wiele z tych rewelacji nie zostało potwierdzonych, a okazało się wręcz, że owoce ten wykazuje działania niepożądane.  

Przykładowo podejrzewa się, że sok z noni może powodować zapalenie wątroby i zaburzenia rytmu serca.

Zalety noni

Wykazano, że owoce noni zapobiegają miażdżycy poprzez utlenianie „złego” cholesterolu LDL. Pomagają też w infekcjach układu pokarmowego, zwalczają bakterie w jamie ustnej oraz łagodzą bóle, np. gardła.

W korzeniu noni wykryto substancję o działaniu przeciwbólowym porównywalnym do działania morfiny (ale mniej toksyczną!).

Zobacz też: Czy owoce acai działają odchudzająco?

Noni na raka?

Hawajscy naukowcy przeprowadzili doświadczenie na myszach, u których wcześniej doprowadzili do rozwoju nowotworu. Wykazało ono, że te osobniki, które dostało zastrzyki z soku z noni, przeżyły dwa razy dłużej niż pozostałe.

W innym badaniu wykazano, że zawarty w noni damnacanthal może hamować proces chemiczny podczas którego zdrowe komórki przekształcają się w nowotworowe.

Trzecie badanie sprawdzające właściwości tego owocu, przeprowadzone w 2008 roku, polegało na podawaniu chorym na raka kapsułek z wyciągiem z noni. Jedna grupa przyjmowała więcej niż 6 kapsułek 4 razy dziennie, druga zaś – 3-4 kapsułki 4 razy dziennie. Okazało się, że najgorzej czuli się pacjenci przyjmujący ponad 6 kapsułek na dobę.

Na ostateczne potwierdzenie właściwości przeciwnowotworowych noni przyjdzie nam zapewne jeszcze poczekać – potrzebne są dalsze badania sprawdzające skład tej rośliny.

Noni nie dla każdego

Nie każdy może bez przeszkód spożywać te owoce – okazuje się, że noni może zaszkodzić u osób cierpiących na pewne schorzenia, a co więcej, wchodzi w interakcje z niektórymi lekami (np. na nadciśnienie, moczopędne, regulujące krzepliwość krwi).

Noni nie powinny więc jeść:

  • osoby z chorobami nerek,
  • osoby z zaburzeniami rytmu serca,
  • osoby z hiperkalemią,
  • kobiety w ciąży i karmiące piersią,
  • dzieci,
  • osoby z chorobami wątroby.

Zobacz też: Acerola – jak wpływa na zdrowie?