POLECAMY

Gotowanie nie marnowanie! Walcz razem ze mną! Rozważania dietetyka

To dosłownie sprawa życia i śmierci…naszej planety!
Barbara Dąbrowska / 6 miesięcy temu
Gotowanie nie marnowanie! Walcz razem ze mną! Rozważania dietetyka fot. Adobe Stock

Jako dietetyk mam większą wiedzą dotyczącą tego jak psuje się żywność i przyznaję zdarza mi się wyrzucać obitego pomidora. Jednak to nie mój jedyny „grzech”. Bywa, że w głębi lodówki kryje się produkt przeterminowany i w całości, nienapoczęty ląduje w koszu na śmieci. Innym razem kupuję coś, co miałam wykorzystać, a mija dzień za dniem i jakoś nie mogę zabrać się do gotowania, bo wywiadówka, bo sprzątanie, zawsze coś! Wyrzucam jedzenie, marnuję je i jest mi wstyd!

  • Na całym świecie 1/3 wyprodukowanego jedzenia nigdy nie będzie zjedzona.
  • W skali roku na Ziemi marnujemy (szok!) 1 miliard 300 milionów ton żywności o wartości 750 miliardów dolarów.
  • Przeciętny Europejczyk wyrzuca około 90 kg jedzenie rocznie.
  • Do polskich koszy co roku trafia 9 mln ton żywności, wyrzucamy średnio 200 zł miesięcznie! Jednocześnie, codziennie do szkół przychodzi 120 tysięcy głodnych dzieci!

Zróbmy MAKRO efekt!

Przerażające i smutne, dlatego trzeba działać! Co możemy zrobić? Wiele! Przede wszystkim warto sobie uświadomić, że działać powinniśmy głównie w skali mikro, we własnym domu. Skala mikro razy setki tysięcy gospodarstw domowych da MAKRO efekt i zapełni żołądki głodnych uczniów. 

Pamiętajcie, że wyrzucanie jedzenia to także marnowanie innych zasobów związanych z jego produkcją.

Te zasoby to:

  • woda,
  • paliwo,
  • energia elektryczna,
  • praca ludzka,
  • tereny uprawne.

Gnijąca żywność, składowana na wysypiskach emituje metan, gaz, który znacząco przyczynia się do globalnego ocieplenia.

Jeśli chcesz, aby twoje dzieci, wnuki, prawnuki mogły jeść i cieszyć się życiem uznaj, że marnowanie żywności to nasz wspólny problem. Tak samo mój, jak i twój!

Powstaje coraz więcej ciekawych inicjatyw, które zwracają naszą uwagę na problem marnowania. Możesz zjeść w restauracji, która gotuje z resztek, zrobić zakupy w sklepie „zero waste”, który sprzedaje żywność bez opakowań i dokładnie w takiej ilości, jakiej potrzebujesz! Wciąż jednak najważniejsze jest to, co robisz ty moja czytelniczko! Weź odpowiedzialność i nie marnuj!

5 powodów wyrzucania żywności

Dlaczego marnujemy? Poznaj 5 głównych przyczyn.

  1. Przegapiony termin przydatności do spożycia.
  2. Za duże zakupy.
  3. Zbyt duże porcje dania (także w restauracji!).
  4. Niewłaściwe przechowywanie żywności.
  5. Brak pomysłu na wykorzystanie.

Co zatem możemy zrobić?

Planowanie

Nigdy nie chodź na zakupy bez planu! Zacznij od przygotowania menu na cały tydzień i dopasuj zakupy do menu. Nigdy odwrotnie! Korzystaj z supermarketów internetowych unikniesz impulsywnych zakupów żywności, które potem i tak lądują w koszu!

Przechowywanie

Naucz się prawidłowo przechowywać żywność. Dowiedz się, które produkty, w jakich warunkach najdłużej zachowują świeżość. Postaw na dobrej jakości lodówkę, która wydłuży trwałość produktów spożywczych.

Przeznacz jedno, znane domownikom miejsce w lodówce na produkty, którym kończy się termin przydatności do spożycia.

Ograniczanie

Nie gotuj na zapas, bo zupę wylejesz, a gulasz wyrzucisz. Uważaj w restauracji! Nie pozwól, by głodny mózg skłonił cię do wyboru zbyt wielu dań. To, czego nie zjesz również zostanie wyrzucone. Staraj się zachować dystans do pięknie brzmiących nazw dań „gorąca szarlotka babuni z jabłek prosto z sadu”.

Przetwarzanie

Gdy ugotujesz za dużo możesz część potraw zawekować lub zamrozić. Dzięki temu będziesz także gotowa na zabiegane dni, gdy nie starczy czasu na gotowanie. Korzystaj z zamrażarki! Zamrozić możesz prawie wszystko od bulionu przez pieczywo i mięso. Naucz się kiszenia! To stary sposób na przedłużenie życia warzyw!

Wykorzystanie resztek

W internecie znajdziesz mnóstwo propozycji wykorzystania resztek po wczorajszym obiedzie. Polacy marnują najwięcej wędlin, pieczywa, warzyw, owoców i jogurtów. To na te produkty zwracaj uwagę w pierwszej kolejności. Miej na półce dobrą książkę kulinarną, która pokazuje jak zagospodarować pozostałości po posiłku. My polecamy "Gotuję, nie marnuję. Kuchnia ZERO WASTE po polsku" Sylwii Majcher (wydawnictwo Buchmann).

Przeczytaj także:

Twój koszyk sklepowy jest jak twoja opinia!
Rozważania dietetyka. Mój gabinet marzeń jest…w kuchni!
Zamęt w głowie i powątpiewanie, czy powinnaś wierzyć badaniom naukowym?

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (4)
/6 miesięcy temu
Osiągaj szczupłe lub muskularne ciało szybciej niż kiedykolwiek Prosty trening, tania dieta, indywidualnie dobrana suplementacja Wejdź teraz na igortreneronline.pl I wygraj 10 tysięcy złotych
/6 miesięcy temu
Dlatego ja nie marnuję żywności, zjadam wszystko do końca, bo mi żal wyrzucać. Zresztą teraz jestem na diecie i zamawiam sobie catering dietetyczny warszawski dzień od pana gesslera. I porcje są w sam raz, zjadam wszystko, jestem pojedzona i nic się nie marnuje. A przy okazji jadam zdrowe i zbilansowane posiłki.
/6 miesięcy temu
WYMARZONA SYLWETKA TLYKO Z IGORTRENERONLINE.PL ! IGOR SKRUPULATNIE DOBRAŁ TRENING, DIETĘ I SUPLEMENTY A JA WRĘCZ Z PRZYJEMNOŚCIĄ ZGUBIŁAM DODATKOWE KILOGRAMY :) SERDECZNIE POLECAM IGORTRENERONLINE.PL
POKAŻ KOMENTARZE (1)