POLECAMY

Nieocenione źródło zdrowia w zaledwie jednej szklance dziennie! Twój organizm będzie Ci wdzięczny za każdy łyk naparu z pokrzywy!

Dobroczynne właściwości pokrzywy znane są od setek lat. Ta roślina przynosi mnóstwo korzyści dla zdrowia. Wystarczy szklanka naparu dziennie!
Wioletta Górecka / 4 miesiące temu
Nieocenione źródło zdrowia w zaledwie jednej szklance dziennie! Twój organizm będzie Ci wdzięczny za każdy łyk naparu z pokrzywy! fot. Fotolia

Napar z pokrzywy jest chętnie wykorzystywany i znajduje wiele zastosowań. Może być spożywany w formie herbaty, albo stosowany zewnętrznie – na przykład do przemywania skóry. Wykazuje działanie moczopędne, oczyszczające, wspomagające metabolizm, łagodzące bóle reumatyczne, a także przeciwzapalne. Napar z pokrzywy powinien być spożywany przede wszystkim przez osoby z tendencją do zatrzymywania wody w organizmie i tworzenia się kamieni nerkowych.

Oczyszczanie organizmu ze złogów tłuszczu, cholesterolu i metali ciężkich to temat aktualny przez cały czas. Zdrowe odżywianie i ćwiczenia nie zawsze okazują się wystarczające do tego, by organizm był wolny od toksyn. W jaki sposób oczyścić go naturalnie?

Dlaczego pokrzywa jest tak zdrowa?

Pokrzywa nie kojarzy się pozytywnie – nieprzyjemne ślady i uczucie szczypania oraz pieczenia skóry po kontakcie z jej liśćmi skutecznie zniechęciły do niej niejednego. Tymczasem pokrzywa to niezwykłe źródło korzyści dla organizmu: zarówno od wewnątrz, jak i od zewnątrz. Zawiera ona bowiem mnóstw cennych witamin, soli mineralnych i mikroelementów.

Jak najczęściej wykorzystuje się pokrzywę?

Najbardziej powszechnym sposobem wykorzystania jej właściwości, jest napar z pokrzywy. W sklepach spożywczych i zielarskich, a także w aptekach, można kupić herbatkę z pokrzywy, zarówno w postaci suszonych i rozdrobnionych liści w torebkach, jak i w formie sypanej. W jakich celach najczęściej stosuje się napar z pokrzywy?

Czym jest napar?

Napar to forma pozyskiwania wartości z ziół poprzez umieszczenie ich w naczyniu, zalanie gorącą wodą, zaparzanie przez kilkanaście minut pod przykryciem, a następnie odcedzenie. Napary, w zależności od użytego rodzaju ziół, przeznaczone są do stosowania wewnętrznego lub zewnętrznego (w niektórych przypadkach, jak na przykład pokrzywy, można go wykorzystać na oba sposoby).

Napar z pokrzywy – zastosowanie i właściwości

Jak działa napar z pokrzywy? Oto najpopularniejsze właściwości:

  • moczopędne
  • ułatwiające wydalanie z organizmu szkodliwych substancji
  • zapobiega zatrzymywaniu płynów w organizmie
  • łagodzi stany zapalne dróg moczowych
  • jest pomocny w kamicy nerkowej i dnie moczanowej
  • oczyszcza organizm od środka, wspomagając walkę z różnymi chorobami skóry
  • jest pomocny w chorobach reumatycznych
  • wspomaga przemianę materii
  • rozbija złogi żółciowe
  • wspomaga pracę żołądka, trzustki i wątroby
  • działa wspomagająco w nieżytach jelit i żołądka
  • nie wyklucza się, że regularne spożywanie naparu z pokrzywy pomaga powstrzymać rozrost komórek nowotworowych.

Przemywanie skóry świeżym, schłodzonym naparem z pokrzywy pomaga oczyścić skórę i pozbyć się trądziku.

Jak przygotować napar?
Czy napar jest lepszy niż herbata? Zobacz, co warto pić!
Zjadłaś za dużo? Te napary pomogą Ci na problemy z trawieniem!

 

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (3)
/3 miesiące temu
Pokrzywe pije na co dzień, bo fajnie działa na mój organizm, ale raz na jakiś czas, żeby pomóc organizmowi sie oczyścić i zregenerować korzystam też z kuracji Neera - znacie? BArdzo fajny naturalny produkt, który pozwala zrzucić zbędne kilogramy i poczuć się wyraźnie lżej :)
/4 miesiące temu
Pokrzywa to też jedna z roślin polecanych przy trądziku. Najlepsze jednak zioła to te: jakpozbycsiepryszczy.pl/porady/do-wiosny-pozbadz-sie-w-koncu-tradziku-te-rosliny-ci-w-tym-pomoga/
/4 miesiące temu
W okresie jesienno zimowych napar czy herbatka z pokrzywy jest super. Na wiosnę kiedy pokrzywa jest najlepsza, wtedy wyciskam z niej sok wraz z innymi warzywami wg. przepisów .terapiasokami.pl/dlaczego-warto-pic-soki. Już w krótkim czasie widać efekty takiej diety. Taki sok jest o tyle dobry, bo nie traci się wartości odżywczych jak w przypadku parzenia.