Najzdrowsze produkty spożycze - 8 propozycji i opis działania fot. Fotolia

Najzdrowsze produkty spożycze - 8 propozycji i opis działania

Choć jadasz je na co dzień, nie wiesz o ich działaniu. Oto 8 produktów na medal!
Agata Bernaciak / 27.06.2014 08:59
Najzdrowsze produkty spożycze - 8 propozycji i opis działania fot. Fotolia

Dietetycy proszeni o wymienienie produktów spożywczych, które pozwalają nam dłużej żyć w dobrej formie, sypią przykładami „jak z rękawa". Na ich listach kilka pozycji powtarza się jednak bardzo często. Dowiedz się, o które przykłady chodzi!

1. Ryby morskie

Działanie: chronią przed miażdżycą
Co zawierają? Nienasycone kwasy tłuszczowe z grupy omega-3, wartościowe białko, witaminy (A, D, B12), składniki mineralne (jod, fluor, potas, fosfor, cynk, magnez). Jedzone z ośćmi (np. szprotki) – dostarczają też wapnia.
Charakterystyka: Zmniejszają ryzyko rozwoju miażdżycy, a więc i nadciśnienia tętniczego, zawału serca, udaru mózgu. Korzystnie wpływają na skórę, wzrok, kości i tarczycę.

2. Czosnek

Działanie: działa bakteriobójczo
Co zawiera? Witaminy C i B1, składniki mineralne (potas i żelazo) oraz lotne olejki eteryczne. Działa grzybo- i bakteriobójczo.
Charakterystyka: Dezynfekuje jelita i drogi oddechowe. Przy przeziębieniu ułatwia odkrztuszanie. Obniża poziom cholesterolu i ciśnienie tętnicze. Usprawnia trawienie, działa przeciwskurczowo. Zmniejsza nieco stężenie cukru we krwi.

3. Płatki owsiane

Działanie: regulują pracę jelit
Co zawierają? Dużo błonnika, witaminy (przede wszystkim z grupy B), składniki mineralne (magnez oraz fosfor).
Charakterystyka: zapobiegają zaparciom. Pomagają w utrzymaniu prawidłowej wagi, w kontroli apetytu. Obniżają poziom cholesterolu we krwi.

4. Oleje roślinne

Działanie: zapobiegają sklerozie
Co zawierają? Jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe oraz witaminę E.
Charakterystyka: Zmniejszają ryzyko wystąpienia miażdżycy (w konsekwencji chorób takich jak zawał serca, choroba wieńcowa, udar mózgu, nadciśnienie). Usprawniają pracę mózgu. Spowalniają postęp choroby Parkinsona oraz stwardnienia rozsianego. Łagodzą bóle reumatyczne. Poprawiają stan skóry, włosów i paznokci. Wzmacniają odporność.

5. Zielonolistne warzywa

Działanie: dbają o oczy
Co zawierają? Dużo witamin (C, E, z grupy B, beta-karoten) luteinę, zeaksantynę oraz składniki mineralne (m.in. potas, magnez, żelazo), błonnik i białko.
Charakterystyka: korzystnie wpływają na przewód pokarmowy. Wskazane w profilaktyce raka jelita grubego. Pomocne w zapobieganiu miażdżycy.

6. Orzechy

Działanie: korzystnie wpływają na nerwy
Co zawierają? Nienasycone kwasy tłuszczowe, białko, witaminy A, D, E, kwas foliowy oraz składniki mineralne (głównie magnez, potas, miedź).
Charakterystyka: Zmniejszają ryzyko chorób układu krążenia (m.in. choroby wieńcowej, zawału serca, udaru mózgu). Dobroczynnie wpływają na układ nerwowy. Dają również uczucie sytości co wpływa na zmniejszenie ilości spożywanego jedzenia.

7. Zielona herbata

Działanie: działa antynowotworowo
Co zawiera? Witaminy (C, F i K oraz z grupy B), składniki mineralne (głównie fluor) i katechiny – związki antyutleniające – olejki eteryczne i teinę.
Charakterystyka: Jest dobrym antyoksydantem, zwalczającym szkodliwe wolne rodniki. Sprawdza się w profilaktyce antynowotworowej. Zmniejsza ryzyko rozwoju miażdżycy. Wzmacnia zęby. Poprawia zdolność koncentracji. Jest dobrym środkiem moczopędnym.

8. Pomidory

Działanie: wspomagają serce
Co zawiera? Witaminę C, beta karoten, składniki mineralne (zwłaszcza potas) oraz likopen - barwnik nadający pomidorom czerwonego koloru.
Charakterystyka: Pomagają regulować rytm pracy serca. Obniżają ciśnienie tętnicze. Likopen zmniejsza ryzyko rozwoju m.in. raka prostaty, płuc i przewodu pokarmowego. Barwnik ten jest najlepiej przyswajalny, gdy pomidory zostaną ugotowane lub uduszone.

Dowiedz się więcej o zdrowym odżywianiu:


na podstawie tekstu autorstwa Beaty Prasałek/Poradnik Domowy