Najzdrowsze letnie owoce

Zobaczcie, które letnie owoce to źródło witamin, minerałów i przeciwutleniaczy!
/ 09.07.2013 21:43

Lato to czas pachnących i pysznych owoców! Warto je kupować właśnie teraz gdy naturalnie dojrzewają w promieniach słońca i mają największe walory odżywcze. Owoce to źródło witamin, przeciwutleniaczy, a także cukrów – zatem uwzględnijmy je w naszym wakacyjnym menu.

Zdrowe letnie owoce

Fot. Depositphotos

Maliny

Są źródłem witamin: C, z grupy B, E oraz potasu, fosforu, magnezu, a także antocyjanów. Antocyjany wykazują działanie neutralizujące wobec wolnych rodników tlenowych, a więc zapobiegają starzeniu się komórek, nowotworom, miażdżycy, chorobom oczu.
Maliny mają bardzo mało cukrów. Są natomiast bogate w kwasy, jak np. kwas cytrynowy i salicylowy oraz pektyny (tzw. substancje żelujące, które mogą zapobiegać zaparciom). Maliny są szeroko stosowane w kulinariach – głównie do deserów, soków, sosów i sorbetów. W medycynie naturalnej wykorzystuje się także liście malin m.in. w leczeniu biegunek. Więcej o malinach >> Maliny w domowej apteczce.

Jagody

Zwane też borówkami, to maleńkie granatowe owoce, które jeszcze możemy spotkać w środowisku naturalnym na leśnych polanach. Borówki można też hodować samodzielnie w przydomowym ogródku lub na działce. Owoce te są również bogactwem wielu cennych substancji, głównie antocyjanów, cynku, selenu, miedzi, manganu oraz witamin: A, z grupy B oraz C. Borówki są dodaje się do różnego rodzaju deserów, koktajli, lodów itp. Natomiast biorąc pod uwagę lecznictwo ludowe: sok z borówek lub napar z suszonych owoców można zastosować podczas biegunek (zawartość garbników) i zatruć, a także w stanach napięcia nerwowego.

Morwy

To zapomniane owoce, które trudno aktualnie spotkać. Czasem drzewka morwowe sadzone są w parkach. Owoce ciężko też dostać w supermarketach, czy na giełdzie owocowej. Morwy swoim wyglądem przypominają miniaturki kistek winogron. Mogą być białe, bordowe lub czarne. Owoce te są bogate w pierwiastki oraz witaminy z grupy B i C. Mowy można wykorzystać do przygotowywania deserów, wypieków lub jako element dekoracyjny. W ziołolecznictwie owoce są opisywane jako łagodny środek rozwalniający, natomiast napar z liści może być przydatny w normalizowaniu poziomu glikemii. Szczegóły o morwach >> Zapomniana morwa?

Jeżyny

Określane również czernicami, to owoce podobne do malin, jednakże mające kolor czarny. Zwykle można je spotkać w środowisku naturalnym: na polanach i w lasach. Zapewne niejeden z nas zaplątał się w jej kłujące krzewy podczas grzybobrania. Jeżyny gdy dojrzeją są czarne jak węgielki, apetycznie błyszczą, wydzielają przyjemny zapach i są słodkie w smaku. Mają duże walory zdrowotne, m.in. zawierają mnóstwo witaminy E oraz witaminę A, C, potas i magnez oraz błonnik. Są także źródłem antyoksydantów. Owoce te z powodzeniem wykorzystuje się do deserów, jogurtów, soków i konfitur. W medycynie naturalnej zaś jeżyny (owoce) są polecane przy bólach miesiączkowych i napięciu przedmiesiączkowym oraz niedokrwistości. Mogą jednak uczulać (zawartość salicylanów).

Poziomki

To niezwykle aromatyczne owoce przywołujący najmilsze wspomnienia z dzieciństwa. Wyglądają jak maleńkie truskawki. Poziomki są bogate w witaminę C i PP oraz wapń, żelazo i kwasy organiczne – np. kwas salicylowy. Poziomki to znakomity dodatek do jogurtów, ciast, drożdżówek, babeczek, ale również mogą stanowić „samodzielny” deser. Konfitury i marmolada z poziomek mają gorzkawy posmak, dlatego należy je smażyć z dodatkiem soku z czerwonych porzeczek. Warto wspomnieć, że w medycynie naturalnej poziomki mogą być wykorzystywane wspomagająco w przypadku reumatyzmu, zaparć i ogólnym osłabieniu organizmu.

Zobacz też: TOP 10 przepisów: owoce leśne