Najważniejsze składniki w codziennej diecie

Zdrowa dieta to dieta dobrze zbilansowana, w której nie brakuje ważnych składników odżywczych. Trudno jest zbilansować dietę bez pomocy specjalisty, jednak tych składników na pewno nie może zabraknąć.
/ 21.01.2013 14:42
Jakie składniki w diecie są najważniejsze?

Węglowodany

Są bardzo ważnym źródłem energii. Węglowodany są potrzebne do pracy mięśni oraz prawidłowej pracy mózgu. Wchodzą w skład błon komórkowych. Na szczególną uwagę zasługuje błonnik, który nie jest trawiony w naszym przewodzie pokarmowym, dzięki czemu ogranicza wchłanianie tłuszczów oraz na długo zaspokaja głód.

Źródła: owoce, warzywa, ryż, płatki owsiane.

Polecamy: Po co nam węglowodany?

Białka

W organizmie pełnią rolę budulcową, gdyż wchodzą w skład większości komórek. Odpowiadają za gojenie się ran, wzrost włosów i paznokci, regenerację nabłonków skóry, poziom odporności, a także utrzymują  równowagę kwasowo-zasadową.

Źródła: mleko i jego przetwory, rośliny strączkowe, mięso, jaja.

Polecamy: Dlaczego potrzebujemy białka w diecie?

Tłuszcze

To właśnie dzięki ich spalaniu utrzymujemy stałą temperaturę ciała. Obecność tłuszczów warunkuje przyswajanie witamin A,D,E i K. Tłuszcze pełnią również funkcje budulcowe, a także regulacyjne. NNKT (tłuszcze nienasycone), do których zaliczymy omega 3 i 6, są bardzo istotne dla prawidłowego rozwoju układu nerwowego u dzieci, pełnią funkcje budulcowe oraz wpływają korzystnie na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi.

Źródła: oliwa, ryby morskie, rośliny strączkowe.

Polecamy: Tłuszcze - jeść czy unikać?

Wapń

Zasługuje na uwagę, gdyż większość z nas zupełnie nie docenia tego składnika, choć odpowiada za kondycję zębów i kości, a także ułatwia gojenie ran, wspomaga przyswajanie witaminy B12, reguluje pracę hormonów oraz enzymów. Prawidłowy poziom wapnia pozwoli ustrzec dzieci przed krzywicą, a dorosłych przed osteoporozą.

Źródła: mleko, sery, soja, ryby.

Żelazo

Jest niezbędne w procesie oddychania (wiąże O2, CO2 ), wchodzi w skład wielu enzymów oraz uczestniczy w przenoszeniu elektronów. Większe zapotrzebowanie na żelazo mają kobiety, które tracą dużo żelaza podczas menstruacji.

Źródła: wątróbka, ryby, żółtka jaj, kakao, zielone warzywa.

Każdy z tych składników wpływa na naszą kondycję, dlatego też żadnego z nich nie powinno zabraknąć w diecie.

Polecamy: Rola witamin i składników mineralnych w organizmie.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)