Najlepsze śniadanie dla osób 50+. Dietetyk odpowiada, co musi zawierać pierwszy posiłek dnia

śniadania 50 plus fot. iStock by Getty Images, Aree Thaisagul
Oto najlepsze śniadanie dla osób po 50. roku życia, które jest idealne na początek dnia. Dodaje energii, wspiera zdrowie stawów i kości, dostarcza niezbędnych składników odżywczych. Dietetyczka wskazuje, na jaki składnik podczas przygotowania śniadań zwrócić w tym wieku szczególną uwagę, aby cieszyć się sprawnym ciałem jak najdłużej.
/ 25.02.2025 16:03
śniadania 50 plus fot. iStock by Getty Images, Aree Thaisagul

Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia – wraz z wiekiem to stwierdzenie nabiera coraz większego znaczenia. Naturalne zmiany zachodzące w organizmie sprawiają, że po 50 roku życia zapotrzebowanie na niektóre składniki odżywcze wzrasta, dlatego pierwszy posiłek po wstaniu z łóżka powinien dostarczać tego, co niezbędne. 

Najważniejszy składnik śniadania po 50. roku życia według dietetyka

Dietetyczka Amy Goodson, autorka The Sports Nutrition Playbook, w wywiadzie dla portalu Eat This, Not That! wskazuje, że najlepszym śniadaniem dla osób po 50. roku życia jest posiłek, który zawiera dużą ilość wysokiej jakości białka. Jest ono jednym z głównych składników odżywczych, bez którego organizm nie jest w stanie funkcjonować. Wspiera zdrowie kości, mięśni i skóry, a także dostarcza energii. 

Białko w diecie jest szczególnie ważne dla 50-latków, ponieważ zapotrzebowanie na nie z wiekiem wzrasta. Wynika to z kilku czynników, m.in. dochodzi do zmniejszenia zapasów białkowych organizmu, pogorszenia procesów trawiennych, a często też współwystępowania chorób przewlekłych czy przyjmowania leków. U osób powyżej 50 i 60 lat wzrasta ryzyko rozwoju tzw. niedożywienia białkowego. Dochodzi też do utraty masy mięśniowej. 

Optymalna ilość białka w śniadaniu po 50-tce

Białko jest niezbędne do budowy mięśni, kości i innych tkanek, wytwarzania enzymów, hormonów, do prawidłowego działania komórek odpornościowych, transportu tlenu i utrzymania równowagi wodno-elektrolitowej. Dietetyczka sugeruje, że optymalna ilość białka, która powinna znaleźć się w śniadaniu 50-latka, to około 25-30 g. Przykładowo 2 jajka mają ok. 12-14 g białka, 100 g twarogu to 11 g białka, 100 g chleba pełnoziarnistego zawiera 12,5 g białka.

Taka ilość białka spożywana rano może pomóc dostarczyć organizmowi aminokwasów, których potrzebuje do budowy i regeneracji masy mięśniowej, a także utrzymać uczucie sytości przez kilka godzin po śniadaniu
– mówi Amy Goodson, dietetyczka.

Pomysły na śniadania dla osób 50+

Śniadanie uznawane jest za najważniejszy posiłek dnia, dlatego powinno być właściwie zbilansowane i powinno dostarczać energii. Skoro po 50. roku życia ma być szczególnie bogate w białko, to warto zacząć dzień od takich posiłków jak:

  • omlet z warzywami i serem mozzarella,
  • twarożek z rzodkiewką i pełnoziarnistym pieczywem,
  • kanapki z pastą z ciecierzycy i warzywami,
  • grzanki z jajkiem sadzonym i awokado,
  • pudding chia z jogurtem greckim lub skyr, orzechami i owocami,
  • sałatka z tuńczykiem i jajkiem,
  • sałatka z kurczakiem, jajkiem i warzywami,
  • truskawkowo-bananowe smoothie na mleku i jogurcie skyr z dodatkiem masła orzechowego.

Więcej: Wysokobiałkowe śniadania.

Czytaj także:
Zapotrzebowanie na białko nie u każdego jest takie samo. Sprawdź, ile białka w diecie musi mieć dziecko, dorosły, osoba starsza i sportowiec
Dieta białkowa - dokładny jadłospis na 14 dni. Jakie są efekty stosowania diety białkowej?
Pomysły na szybkie śniadanie z niczego w wersji słodkiej i słonej: przygotuj ekspresowe śniadanie dla całej rodziny

Redakcja poleca

REKLAMA