Młode ziemniaki - dlaczego warto je jeść?

Często niedoceniony, omijany szerokim łukiem, a przecież tak pyszny i zdrowy.
/ 05.05.2013 08:43

Często niedoceniony, omijany szerokim łukiem, a przecież tak pyszny i zdrowy.

Młode ziemniaki - dlaczego warto je jeść?

Ziemniak. Przez wielu uznawany są za tuczący i bezwartościowy. Ale wbrew krążącym mitom na temat kaloryczności kartofli okazuje się, że 100 g ugotowanych ziemniaków to zaledwie 80 kcal. I tak naprawdę stają się tuczące dopiero poprzez wszelkie dodatki takie jak sosy, tłuszcz. A poza tym są lekkostrawne i są bogatym i łatwo przyswajalnym źródłem witaminy C. Mają także wiele innych zalet, zobaczcie jakich:

 

Dlaczego warto jeść ziemniaki?

Oto kilka powodów, dla których warto przekonać się do ziemniaka:

  • zawierają błonnik, który ułatwia trawienie, pomaga w walce z nadwagą i obniża poziom cholesterolu;
  • zawierają magnez, który łagodzi stany zmęczenia i stres,
  • Czy wiesz, że...
    młode ziemniaki są mniej kaloryczne, niż stare i zawierają więcej witaminy C

  • zawierają dużo potasu, który obniża ciśnienie krwi;
  • oprócz witaminy C zawierają także duże ilości witaminy B6, która umożliwia prawidłowe funkcjonowanie organizmu;
  • zawierają także m.in.: sód, wapń, mangan, żelazo, miedź, cynk, fosfor, fluor, chlor, jod;
  • zawierają przeciwutleniacze i wykazują zdolność niszczenia wolnych rodników.
 

Jak wybrać dobrego ziemniaka?

Jak się okazuje wcale nie jest tak łatwo znaleźć ziemniaki, które są smaczne, białe, nadają się do pieczenia i smażenia. Często są sine, twarde i bez smaku. Czym zatem kierować się przy wyborze ziemniaka?

Czy wiesz, że...
Młode ziemniaki gotuj zawsze w skórce i zalewaj osolonym wrzątkiem. Nie stracą cennych składników odżywczych. Koniecznie gotuj je na małym ogniu.

Ważny jest jego wygląd. Wszystkie kartofle danego gatunku powinny mieć podobną wielkość, barwę i fakturę. Gładka skórka świadczy o wysokiej jakości ziemniaków. Gdy bulwa jest ciemna, z chropowatą łupiną, zróżnicowaną wielkością oraz kształtem, tym większe prawdopodobieństwo, że przy ich uprawie przesadzono z nawożeniem gleby, czyli mają więcej azotanów. Nie kupuj kiełkujących kartofli, bo w kiełkach kumulują się toksyczne związki mogące mieć właściwości rakotwórcze.

Najczęściej uprawiane odmiany ziemniaków w Polsce to: Aster, Bryza, Impala, Irga, Irys, Augusta, Orlik. Warto wiedzieć, jakie odmiany będą idealne do danych potraw. I tak np.:

  • do gotowania nadaje się większość odmian jadalnych
  • na pyzy, kluski, placki ziemniaczane: Orlik, Augusta, Bryza, Aster
  • na frytki: Aster, Irys, Orlik, Irga, Impala

Jeżeli chcesz poznać kilka ciekawych przepisów na ziemniaczane potrawy, koniecznie zajrzyj do artykułu: Dania z młodych ziemniaków