brzuch, dieta, wątroba fot. Panthermedia

Menu dobre dla wątroby

Co możesz jeść, a czego lepiej unikać żeby chronić wątrobę
/ 17.08.2011 07:54
brzuch, dieta, wątroba fot. Panthermedia
Wskazana jest lekkostrawna dieta, która oszczędza nadwerężony organ. Trzeba unikać posiłków tłustych, ciężkostrawnych, które mają dużo błonnika. Należy jeść pięć posiłków dziennie, co zapobiega uczuciu pełności w żołądku i wzdęciom.

Jedzenie powinno być zawsze świeże i ciepłe, a posiłki przygotowywane tuż przed podaniem. Zaleca się gotowanie w wodzie lub na parze oraz duszenie bez tłuszczu i pieczenie w folii. Dobrze tolerowane są warzywa gotowane, podawane w formie purée.

Owoce trzeba obierać ze skórki, usuwać pestki, zetrzeć na tarce albo udusić i zrobić z nich przecier. Zamiast pełnoziarnistego zaleca się pieczywo pszenne, czerstwe (świeże może nasilać dolegliwości).

Czego „nie lubi wątroba”

Sprawdź, jakie produkty mogą nadwerężać wątrobę, nasilając nieprzyjemne dolegliwości.
* alkohol, czekolada, mocna kawa i herbata,
* pełnotłusty nabiał, tłuste mięso i wędliny,
* warzywa kapustne, cebula, czosnek, por,
* warzywa strączkowe, ogórki, rzodkiewka, kalarepa, zielony groszek, fasolka szparagowa, papryka,
* gruszki, daktyle, czereśnie, figi, owoce marynowane i suszone,
* ostre przyprawy: ocet, pieprz, papryka ostra, chili, curry, musztarda, ziele angielskie, liście laurowe, gałka muszkatołowa, gorczyca, ostre, pikantne sosy, musztardowy i chrzanowy.