Jedzenie powinno być zawsze świeże i ciepłe, a posiłki przygotowywane tuż przed podaniem. Zaleca się gotowanie w wodzie lub na parze oraz duszenie bez tłuszczu i pieczenie w folii. Dobrze tolerowane są warzywa gotowane, podawane w formie purée.
Owoce trzeba obierać ze skórki, usuwać pestki, zetrzeć na tarce albo udusić i zrobić z nich przecier. Zamiast pełnoziarnistego zaleca się pieczywo pszenne, czerstwe (świeże może nasilać dolegliwości).
Czego „nie lubi wątroba”
* alkohol, czekolada, mocna kawa i herbata,
* pełnotłusty nabiał, tłuste mięso i wędliny,
* warzywa kapustne, cebula, czosnek, por,
* warzywa strączkowe, ogórki, rzodkiewka, kalarepa, zielony groszek, fasolka szparagowa, papryka,
* gruszki, daktyle, czereśnie, figi, owoce marynowane i suszone,
* ostre przyprawy: ocet, pieprz, papryka ostra, chili, curry, musztarda, ziele angielskie, liście laurowe, gałka muszkatołowa, gorczyca, ostre, pikantne sosy, musztardowy i chrzanowy.