mąka orkiszowa fot. Adobe Stock

Mąka orkiszowa - wartości odżywcze, właściowości, zastosowanie

Mąka orkiszowa powstaje ze znanej już w starożytności odmiany pszenicy, orkiszu. Ma cenne właściwości prozdrowotne. Jest źródłem białka, błonnika, witamin i minerałów.
Marta Kosakowska / 03.03.2020 17:01
mąka orkiszowa fot. Adobe Stock

Mąka orkiszowa znana była już w starożytnym Rzymie, gdzie uchodziła za pokarm gladiatorów. Przez pewien czas zapomniana, obecnie znów jest doceniana za korzystny wpływ na zdrowie, źródło energii oraz cennych wartości odżywczych. Jest wyżej ceniona niż mąka biała ze względu na większą zawartość białka, błonnika pokarmowego, a także bogate źródło innych składników korzystnych dla zdrowia.

Spis treści:

  1. Mąka orkiszowa - wartości odżywcze
  2. Mąka orkiszowa - właściwości
  3. Mąka orkiszowa - zastosowanie

Mąka orkiszowa - wartości odżywcze

Mąka orkiszowa pozyskiwana jest z orkiszu, który potocznie nazywany jest szpelcem. Ta odmiana pszenicy uchodzi za mało wymagającą, więc może być uprawiana nawet na ubogich glebach bez wykorzystania nawozów sztucznych.

Jednak proces produkcji mąki orkiszowej jest bardziej wymagający niż tradycyjnej mąki, gdyż ziarna orkiszu otoczone są grubą łuską. Orkisz, choć w średniowieczu był powszechnie uprawiany, przez długi czas był zbożem zapomnianym, nie podlegał tylu modyfikacjom co pszenica.

Przyczyniło się to do zachowania wartości odżywczych, które obecnie są bardzo cenione przez dietetyków. A moda na mąkę orkiszową wróciła wraz z nurtem na zdrowe odżywianie i żywność ekologiczną.

Mąka orkiszowa zawiera:

  • duże ilości białka - szacuje się, że może być go 40-60% więcej niż w tradycyjnej mące pszennej,
  • nienasycone kwasy tłuszczowe,
  • błonnik,
  • żelazo,
  • magnez,
  • cynk,
  • miedź,
  • selen,
  • witaminy: A, B, D i E.

Mąka orkiszowa - właściwości

Mąka orkiszowa zalecana jest jako uzupełnienie zbilansowanej diety osób zdrowych, lecz może być również stosowana wspomagająco przy niektórych dolegliwościach. Korzystne właściwości mąki orkiszowej to m.in.:

  • wspomaganie trawienia przy biegunkach, zaparciach i kolkach, a także w czasie rekonwalescencji po operacjach,
  • obniża poziom cholesterolu we krwi,
  • reguluje poziom cukru we krwi,
  • obniża ciśnienie krwi,
  • wspiera odporność organizmu np. w czasie infekcji, a także w ich profilaktyce,
  • dodaje energii.

Mąka orkiszowa - zastosowanie

Mąkę orkiszową wykorzystuje się do produkcji żywności: pieczywa, ciast i ciasteczek, sucharków, precelków, wafli, spodów do pizz i makaronów (zobacz: Chleb orkiszowy - wartości odżywcze, właściwości, przepis). Można je kupić w sklepach ze zdrową żywnością, sklepach internetowy oraz niektórych supermarketach i dyskontach, które oferują działy tematyczne.

Istnieją trzy typy mąki orkiszowej, które różnią się przeznaczeniem:

  • mąka orkiszowa 630 - jasna, pozbawiona otrąb, przeznaczona do wypieku jasnego pieczywa oraz ciast np. tart;
  • mąka orkiszowa 1100 - chlebowa, nadaje się zarówno do wypieku pieczywa, jak i ciast;
  • mąka orkiszowa 2000 - razowa, najlepsza do wypieku pieczywa razowe, charakteryzującego się dużą zawartością błonnika.

Więcej o orkiszu:
Odkryj zalety orkiszu
Orkisz - co to jest? Właściwości i wartość odżywcza orkiszu