Kwas mlekowy fot. Fotolia

Kwas mlekowy - jak powstaje, działanie i źródła, w kosmetykach, probiotyki

Kwas mlekowy to probiotyk, który świetnie wzmacnia organizm. Zalecany jest zwłaszcza podczas infekcji i antybiotykoterapii. Znajdziemy go m.in. w kwaśnym mleku, jogurtach i kiszonkach.
/ 12.02.2020 17:14
Kwas mlekowy fot. Fotolia

Spis treści: 

  1. Probiotyki - czym są?
  2. Kwas mlekowy - jak powstaje?
  3. Kwas mlekowy - działanie i źródła
  4. Kwas mlekowy w kosmetyce 

Priobiotyki - czym są?

Nazwa „probiotyk” oznacza z greckiego „pro bios”, czyli „dla życia”. Są to preparaty zawierające specjalnie wyselekcjonowane kultury bakterii (najczęściej bakterie mlekowe). Pałeczki kwasu mlekowego osiadają i rozmnażają się w układzie pokarmowym, dzięki czemu poprawiają działanie śluzówki, ułatwiają trawienie i wzmacniają odporność. Przypisuje się im też łagodzenie objaw nietolerancji laktozy, zmniejszą skutki alergii.

Niektóre szczepy Lactobacillus zmniejszają przyswajanie tłuszczy z przewodu pokarmowego, co prowadzi do obniżenia cholesterolu we krwi. Działają przeciwnowotworowo, obniżając ryzyko powstawania nowotworów, np. raka jelita grubego.

    Kwas mlekowy - jak powstaje?

    Kwas mlekowy powstaje podczas fermentacji cukrów pod wpływem działania bakterii mlekowych z rodzaju Lactobacillus. Bakterie kwasu mlekowego wchodzą w skład naturalnej flory bakteryjnej przewodu pokarmowego człowieka. Występują w jamie ustnej i układzie moczowo-płciowym. 

    Kwas mlekowy ma dwie formy: L i D, ale tylko L-kwas mlekowy działa aktywnie na skórę. Jest to główny składnik naturalnego czynnika nawilżającego NMF, dlatego wykorzystuje się go głównie w kosmetyce.

    Kwas mlekowy - działanie i źródła

    Probiotyki zawierające pałeczki kwasu mlekowego możemy stosować w celu wzmocnienia osłabionego organizmu: w okresie trwającego stanu zapalnego oraz podczas stosowania niektórych leków zubożających florą bakteryjną np. antybiotyków). Dobrze działają również na przeziębienie.

    Kwas mlekowy powinny stosować również osoby palące papierosy, nadużywające alkoholu, a także panie stosujące antykoncepcję hormonalną. Kwas mlekowy polecany jest także podczas infekcji i stanów zapalnych pochwy. Jest składnikiem wielu preparatów do higieny intymnej.  

    Na rynku znaleźć możemy wiele produktów zawierających kwas mlekowy. Przede wszystkim to: 

    • kiszonki - kapusta kiszona, ogórki kiszone, kimchi
    • fermentowane produkty mleczne - jogurty, kefiry, kwaśna śmietana, 
    • kwas chlebowy,
    • sos sojowy. 

    Kwas mlekowy w kosmetyce 

    Kwas mlekowy ma działanie antybakteryjne. Zapobiega niedoskonałościom, wypryskom oraz stanom zapalnym skóry. Nie oznacza to jednak, że kwas mlekowy wysusza skórę. Wręcz przeciwnie. Ma również działanie nawilżające, więc swobodnie mogą sięgnąć po niego osoby także z suchą skórą.

    Poza tym kwas mlekowy świetnie radzi sobie z przebarwieniami i pomaga odzyskać naturalny koloryt skóry. Wiele osób nazywa go naturalnym peelingiem. Nic dziwnego, kwas usuwa martwe komórki naskórka i powoduje, że cera wygląda zdrowo i świeżo. Zabieg na twarz z użyciem kwasu mlekowego można wykonać u kosmetyczki. Kosztuje zwykle 100-200 zł.

    Składnik ten możemy jednak wykorzystać również podczas domowej pielęgnacji. Na rynku znaleźć możemy wiele produktów zawierających kwas mlekowy, m.in. kremy, toniki i mleczka do twarzy.

    W sklepach kosmetycznych zakupić możemy także 80% kwas mlekowy i samodzielnie przeprowadzić zabieg. Należy jednak pamiętać, że tak dużego stężenia kwasu nie możemy nakładać bezpośrednio na twarz. Wcześniej należy rozcieńczyć go z wodą lub innym produktem (np. tonikiem lub kremem) tak, aby jego stężenie nie było wyższe niż 30%. 

    Artykuł powstał na podstawie tekstu Magdaleny Grankowskiej. Pierwotnie został opublikowany 12.05.2016. 

    Więcej o naturalnej pielęgnacji: 

    Olej z pestek malin - właściwości i zastosowanie
    Olej z pestek malin - właściwości i zastosowanie
    Olej z pestek malin nadaje się dla każdego typu cery. Doskonale regeneruje i odżywia skórę, reguluje poziom sebum i działa przeciwstarzeniowo.
    Olej z opuncji figowej - zastosowanie i właściwości
    Olej z opuncji figowej - zastosowanie i właściwości
    Olej z opuncji figowej jest najsilniejszym olejem przeciwzmarszczkowym. Jego działanie jest niemal pięciokrotnie silniejsze od oleju arganowego.
    Olej makadamia na włosy, twarz i ciało - właściwości i zastosowanie
    Olej makadamia na włosy, twarz i ciało - właściwości i zastosowanie
    Olej makadamia działa regenerująco, odżywczo i wygładzająco. Do tego szybko się wchłania i jest niedrogi. Dlaczego jeszcze warto go stosować?
    Olej jojoba - poznaj jego niesamowite właściwości i zastosowanie
    Olej jojoba - poznaj jego niesamowite właściwości i zastosowanie
    Olej jojoba to jeden z najbardziej uniwersalnych kosmetyków. Mogą go używać niemal wszystkie kobiety, a mnogość jego zastosowań nie ma końca!