Które produkty wzmacniają odporność?

Jak jesienią wzmocnić odporność? Przede wszystkim unikajmy potraw wysokokalorycznych, cukrów prostych oraz używek. Co jeść? Najlepiej postawić na warzywa i owoce, zwłaszcza takie, które są naturalnymi przeciwutleniaczami.
/ 10.09.2013 13:51

Kapusta

Wrzesień to miesiąc ostatnich ciepłych dni. Trzeba przygotować organizm na chłód i mróz. Co radzą dietetycy odnośnie jesiennego jadłospisu,  aby mieć siłę, energię i wspomagać organizm w walce z wirusami?

„Najważniejsze żeby jesienią i zimą nasza dieta była jak najbardziej zróżnicowana. - radzi dietetyk Naturhouse, Agata Machalla. - Tak aby dostarczyć do organizmu wszystkie niezbędne substancje. Nie może w niej zabraknąć świeżych lub przetworzonych warzyw i owoców, produktów z pełnego przemiału, chudego mięsa oraz mleka i nabiału.”

Zobacz także: Więcej Omega-3 - większa odporność!

Produkty wzmacniające odporność

• Jogurt – zawiera bakterie kwasu mlekowego korzystnie wpływające na mikroflorę jelit;
• Zielona herbata – bogata w aminokwasy wspomagające nasz organizm w walce z wirusami, a także przeciwutleniacze, które z kolei pomagają pokonać wolne rodniki, dodatkowo działa pobudzająco;
• Owoce cytrusowe – źródło witaminy C wspomagającej układ odpornościowy poprzez wzmacnianie naczyń krwionośnych;
• Czosnek – zawierający substancje bogate w siarkę, które pomagają w zwalczaniu infekcji, działa bakteriobójczo;
• Marchewka bogata w beta karoten – silny przeciwutleniacz;
• Grzyby – zawierają beta glukany, które przyśpieszają produkcję komórek NK i limfocytów T walczących z infekcjami w naszym organizmie;
• Kapusta – w której w dużych ilościach obecna jest glutamina pomagająca zachować wysoką odporność organizmu;
• Tłuste ryby – bogate w kwasy omega, które stanowią budulec hormonów przeciwzapalnych;
• Jajka – mają najlepszy skład aminokwasowi wśród białek zwierzęcych, ponieważ zawierają wszystkie aminokwasy egzogenne w niezbędnych dla naszego organizmu proporcjach i stanowią tym samym świetne źródło materiału budulcowego dla wszystkich komórek naszego ciała, także tych biorących udział w odpowiedzi immunologicznej.

Niska odporność? Tego unikaj:

• Alkohol;
• Wysokokaloryczne przekąski –poza kaloriami nie mają żadnych wartości odżywczych;
• Zbyt dużo cukrów prostych w diecie - które stanowią pożywkę dla patogennych drobnoustrojów, mogących zaburzać prawidłową mikroflorę jelit.

Zobacz także: Jak zioła wzmacniają odporność?

Jadłospis poprawiający odporność

Śniadanie: Jajecznica ze szczypiorkiem, kanapka na chlebie pełnoziarnistym z pomidorem + zielona herbata;
Przekąska 1: Pomarańcza;
Przekąska 2: Jogurt + musli + zielona herbata;
Obiad: Dorsz w sosie grzybowym, ryż pełnoziarnisty, surówka z kapusty, grejpfrut na deser;
Kolacja: Sałatka z kurczakiem i sosem czosnkowym.

Źródło: Materiały prasowe Best Image PR/bj