Słodkie przekąski w ciągu dnia warto zastąpić lekką i niskokaloryczną sałatką/ fot. Fotolia

Które owoce pozwalają zachować młodość i urodę?

Ananas ujędrnia skórę, awokado ją regeneruje, a figi wzmacniają. Jabłko oczyszcza włosy, a grejpfrut je wzmacnia. Kokos łagodzi przebarwienia, morela przyśpiesza regenerację naskórka, zaś melon przeciwdziała powstawaniu zmarszczek. A jak działa cytryna, brzoskwinia czy bambus?
/ 28.02.2011 13:06
Słodkie przekąski w ciągu dnia warto zastąpić lekką i niskokaloryczną sałatką/ fot. Fotolia

Ananas

Nawilża i ujędrnia skórę, pomaga w zwalczaniu cellulitu, łagodzi podrażnienia skóry.

Zobacz też: Czy kolor warzyw i owoców w diecie ma znaczenie?

Awokado

Regeneruje skórę i chroni ją przed szkodliwym działaniem promieni ultrafioletowych. Zawiera olej, białko, witaminy A, B, C, PP, K i H.

Bambus

Ma działanie przeciwzapalne i antybakteryjne. Chroni skórę przed szkodliwym działaniem toksyn. Kosmetyki z bambusem nadają skórze aksamitną miękkość, tuszują jej niedoskonałości, posiadając lekkie działanie matujące.

Banan

Działa kojąco na podrażnioną skórę.

Brzoskwinia

Nawilża, odświeża skórę i wygładza zmarszczki.

Cytryna

Oczyszcza tłustą skórę, zapobiega powstawaniu wolnych rodników. Wygładza skórę i likwiduje przebarwienia.

Figi

Odżywiają i wzmacniają skórę. Mleczko figowe zawiera witaminę A, B, C oraz mikroelementy: potas, wapń, cynk, fosfor, sód, żelazo.

Zobacz też: Vademecum witamin

Grejpfrut

Nawilża, oczyszcza i odżywia skórę. Najczęściej stosuje się go do pielęgnacji tłustej cery, ze skłonnością do trądziku. Sok z grejpfruta wzmacnia również włosy.

Jabłko

Oczyszcza cerę i włosy, przywracając im świeżość i ładny wygląd, nawilżając je i nadając puszystości. Skóra po nich wygląda na wypoczętą i młodszą.

Kakaowiec

Zwany jest eliksirem młodości. Produkowana z jego ziaren czekolada posiada, obok smakowych, także walory opóźniające procesy starzenia się skóry oraz upiększające.

Kasztanowiec

Zmniejsza przepuszczalność naczyń krwionośnych oraz blokujących receptory odpowiedzialne za gromadzenie się tłuszczu.

Kiwi

Działa wszechstronnie na skórę: nawilża ją, odżywia i pielęgnuje, reguluje wilgotność naskórka.

Kokos

Posiada właściwości rozjaśniające skórę, łagodząc przebarwienia. Zawiera kwasy tłuszczowe, które regenerują włosy i nadają im połysk.

Maliny

Polecane są na maseczki dla skóry suchej i wrażliwej.

Melon

Przeciwdziała powstawaniu zmarszczek, doskonale nawilża skórę.

Morela

Przyspiesza regenerację naskórka. Wygładza i poprawia koloryt skóry, sprzyja uzyskaniu delikatności włosów.

Oliwki

Nawilżają i wygładzają skórę dzięki właściwościom absorbującym wodę. Ich kwaśny odczyn powoduje zmniejszanie się porów.

Ogórek

Stosowany do pielęgnacji cery tłustej i trądzikowej, wygładza i nawilża skórę.

Orzech macedoński

Zwalcza wolne rodniki wpływające na przyspieszenie procesu starzenia się skóry. Zawiera olej, białko, witaminy A, B1, PP i E. Wyciąg z orzecha macedońskiego jest składnikiem cieni do po¬wiek, pudrów, różów. Dzięki niemu cera staje się matowa, a zmarszczki mniej widoczne.

Papaja

Rozpuszcza obumarłe komórki skóry i wygładza ją.

Pomarańcza

Sok z pomarańczy rozjaśnia i lekko złuszcza skórę, ściąga pory.

Truskawki

Posiadają działanie rozjaśniające skórę.

Winogrona

Wpływają na skórę odmładzająco, regenerują naskórek.

Fragment pochodzi z książki „Bądź piękną po czterdziestce” autorstwa Grażyny Łoś, wydawnictwo Printex. Tytuł, lead i śródtytuły są dziełem redakcji.