Trudno sobie wyobrazić karnawał bez faworków. W przepisie zastąpiliśmy śmietanę jogurtem, dzięki czemu faworki są nieco mniej kaloryczne, nadal jednak są smażone w głębokim oleju. Jeżeli chcesz je bardziej "odchudzić", możesz upiec w piekarniku według naszych przepisów na fit faworki z piekarnika.
Faworki, zwane chrustem lub chruścikiem, to tradycyjne polskie chrupiące ciastka przygotowywane najczęściej na tłusty czwartek, karnawał oraz ostatki. Zgodnie z tradycją wytwarza się je z ciasta zawierającego mąkę pszenną, dużą ilość żółtek, odrobinę cukru, alkoholu i soli, a także kwaśną śmietanę.
Chrust powstaje z ciasta zbijanego, co oznacza, że po wyrobieniu jest ono napowietrzane poprzez zbijanie drewnianym wałkiem lub uderzanie o blat kuchenny. Dzięki temu na talerz po usmażeniu trafiają delikatne i chrupiące wstążki.
Spis treści:
- Klasyczne faworki na jogurcie – przepis na pyszny chrust
- Pulchne wschodniosłowiańskie faworki na jogurcie lub kefirze (taratuszki) – przepis
Klasyczne faworki na jogurcie – przepis na pyszny chrust
Faworki na jogurcie, chociaż mają trochę mniej tłuszczu i kalorii, są nadal chrupiące i smakują jak oryginalny chrust. Według niektórych osób dzięki zamiennikowi śmietany są delikatniejsze w smaku i strukturze. Typową w przepisie kwaśną śmietanę można zastąpić jogurtem naturalnym, jogurtem typu greckiego albo kefirem.
Składniki na jogurtowe faworki:
- 200 g mąki pszennej tortowej,
- 4 łyżki gęstego jogurtu,
- 3 żółtka jaj,
- szczypta soli,
- jedna łyżka alkoholu (wódki, spirytusu albo octu – zapobiega wchłanianiu tłuszczu i ma właściwości spulchniające, wyparowuje podczas smażenia),
- olej do smażenia,
- cukier puder do posypania (albo zmielony erytrytol, jeżeli ograniczasz liczbę kalorii).
Sposób przygotowania:
- Wymieszaj mąkę z jogurtem, żółtkami, solą i alkoholem. Zagniataj dokładnie ciasto, aby powstała jednolita masa.
- Następnie ubijaj wałkiem ciasto i formuj kulę, powtarzając czynność kilka razu.
- Wałkuj ciasto partiami na bardzo cienkie placki (1-1,5 mm), starając się jak najmniej podsypywać je mąką.
- Z rozwałkowanego ciasta wykrój paski o długości 10-15 cm i szerokości 2-3 cm. Każdy pasek przekrój w środku wzdłuż na długość 4-6 cm, a następnie przewijaj jeden koniec przez otwór.
- Kładź faworki na mocno rozgrzany olej partiami. Możesz wcześniej przeprowadzić próbę temperatury tłuszczu, wrzucając fragment ciasta – jeżeli szybko wypłynie i się zarumieni, to znaczy, że można smażyć. Faworki smaż na jasnozłoty kolor z obu stron, przewracając je widelcem.
- Wykładaj usmażone faworki na ręcznik papierowy, aby odsączyć je z tłuszczu. Oprósz cukrem pudrem.
Tak przygotowane jogurtowe faworki można przechowywać w temperaturze pokojowej nawet przez kilka dni. Nie tracą swojego smaku, a według niektórych robią się nawet smaczniejsze.
fot. Faworki na jogurcie lub kefirze / iStock by Getty Images, Janna Danilova
Pulchne wschodniosłowiańskie faworki na jogurcie lub kefirze (taratuszki) - przepis
Jogurt lub kefir zamiast śmietany jest wykorzystywany w tradycyjnym przepisie na taratuszki. Są to podobne do naszych faworków chrupiące, puszyste ciastka, które pochodzą z kuchni wschodniosłowiańskiej, a zwłaszcza z terenów Rosji, Ukrainy i Białorusi. Podobnie jak faworki są wypiekane na specjalne rodzinne okazje i święta. Przepis przekazywany jest od wielu lat z pokolenia na pokolenie.
Składniki na taratuszki, czyli pulchne faworki na jogurcie (około 30 sztuk):
- 3 szklanki mąki tortowej,
- 250 ml jogurtu naturalnego lub kefiru,
- 2 łyżki cukru,
- 3 łyżki roztopionego masła,
- pół łyżeczki sody oczyszczonej,
- szczypta soli,
- 2 jajka,
- jedna łyżka alkoholu (wódki lub spirytusu),
- olej do smażenia,
- cukier puder do posypania.
Sposób przygotowania:
- Roztrzep w misce jajka z jogurtem, cukrem i solą. Dodaj sodę i alkohol. Wymieszaj.
- Dodawaj stopniowo przesianą mąkę i roztopione masło, mieszając.
- Zagniataj ciasto na gładką miękką masę (w razie potrzeby podsypuj mąką)
- Odłóż ciasto w misce przykryte ściereczką na 30 minut.
- Po tym czasie rozwałkuj ciasto na cienki placek. Wytnij prostokąty, podobnie jak podczas przygotowania faworków, następnie przełóż końcówkę przez otwór w środku.
- Smaż ciastka na oleju z obu stron, przekładając je widelcem, aż staną się puszyste i złociste.
- Wyłóż ciastka na ręcznik papierowy. Oprósz cukrem pudrem.
fot. Pulchne faworki na jogurcie (taratuszki) / iStock, larik_malasha
Czytaj także:
Faworki: stary babciny przepis prosto z PRL-u. Wystarczy tylko kilka składników i napowietrzenie ciasta
Pyszny przepis na lane faworki jak z cukierni. Zrobisz je tylko z 8 składników
Faworki siostry Anastazji: przepis, który nie może się nie udać. Znasz go już?
Pączki siostry Anieli to pyszna, słodka przekąska nie tylko na Tłusty Czwartek. Zrobisz je szybko i sprawnie
4 pyszne przepisy na pączki bez cukru. Są zdrowsze niż tradycyjne wypieki, a nie ustępują im smakiem