sól morska fot. Adobe Stock

Sól morska - skład, właściwości i zastosowanie

Sól morska, podobnie jak kuchenna, składa się głównie z chlorku sodu. Występuje w kilku odmianach, różniących się delikatnie smakiem i kolorem.
Sylwia Kazimierczuk / 10.10.2019 05:53
sól morska fot. Adobe Stock

Powstaje ona poprzez odparowanie wody morskiej, co skutkuje większą zawartością składników mineralnych niż w kuchennej. Zapach i smak mogą różnić się w zależności od źródła pozyskiwania. Jej wyjątkowość nie wpływa jednak na fakt, że spożycie soli powinna być ograniczona do 5 g dziennie, w przeciwnym wypadku prowadzi do nadciśnienia tętniczego, powstawania kamieni nerkowych oraz nieprawidłowego funkcjonowania wątroby.

Spis treści:

  1. Skład
  2. Sól morska jodowana
  3. Właściwości zdrowotne
  4. Rodzaje soli morskiej

Skład

W zależności od rodzaju, jej skład może się nieznacznie różnić. W podstawowym składzie znajduje się chlor, sód, magnez, potas, wapń oraz śladowe ilości metali. W przypadku niektórych rodzajów, może być wzbogacona o ekstrakt z liści bambusa, węgiel aktywowany lub karoten.

Sól morska jodowana

Stanowi jedną z najpopularniejszych przypraw, stosowanych do mięsa, ryb lub innych dań na bazie warzyw. Charakteryzuje się sypką konsystencją, która utrzymuje się dzięki zawartości jodanu potasu i magnezu. W innych solach tę funkcję spełnia żelazocyjanek potasu, który odpowiada za zmniejszenie zbrylenia soli kuchennej.

Wzbogacenie jodem miało na celu nie tylko zapewnienie odpowiedniej konsystencji, ale także uzupełnienie niedoboru tego pierwiastka. Sól w nadmiernych ilościach nie jest zdrowa, natomiast wybierając ją, warto zaopatrzyć się w tę odmianę. Przyczynia się do uzupełnienia jodu, odpowiadającego za prawidłowe funkcjonowanie tarczycy (w przypadku niedoczynności ) oraz ważnego w diecie kobiet ciężarnych.

Właściwości zdrowotne

Poznaj 7 najważniejszych korzyści wynikających ze spożywania soli morskiej w umiarkowanych ilościach:

Właściwości nawilżające

Wbrew powszechnemu przekonaniu sól morska jest niezwykle korzystna w utrzymaniu prawidłowego nawodnienia naszego organizmu. Ilość składników odżywczych zaspokaja pragnienie przez dłuższy czas odpowiadając za optymalne nawilżenie.

Zmniejsza zatrzymywanie płynów

Sól morska ze względu na zrównoważony stosunek minerałów, zwłaszcza potasu i sodu, ma inne właściwości niż ta tradycyjna, stołowa. Dodatkowo jedzenie nieprzetworzonej żywności i doprawianie solą morską pomoże wyeliminować wzdęcia i zatrzymywanie wody w organizmie.

Reguluje ciśnienie krwi

Zmniejsza stan zapalny poprzez wprowadzenie niezbędnych minerałów, których organizm używa do zwiększenia odporności. Dostarczając wystarczającą ilość wody i potasu, pomaga ona w zapobieganiu chorobom serca i poprawieniu pracy układu krążenia.

Wspomaga trawienie

Jest niezbędna w procesie trawienia, które rozpoczyna się już w ustach. Amylaza ślinowa, enzym, który pomaga rozkładać węglowodany w ślinie, jest aktywowana przez smak soli. Ponadto odgrywa ogromną rolę w wytwarzaniu kwasu chlorowodorowego, który jest wydzielany w żołądku do rozkładu żywności, zwłaszcza białka.

Właściwości detoksykujące i złuszczające

Istnieje wiele produktów kosmetycznych wykorzystujących ją, ponieważ ma zdolność detoksykacji skóry, jednocześnie złuszczając, zwiększając krążenie i zapewniając skórze składniki odżywcze. Okazała się szczególnie korzystna w leczeniu trądziku, łuszczycy i egzemy.

Ogranicza skurcze mięśni

Gdy poziom elektrolitów jest niski, możesz odczuwać bolesność mięśni, skurcze, a nawet zespół niespokojnych nóg. Z tego względu kąpiele solne są zalecane dla każdego rodzaju zmęczenia i wyczerpania mięśni. Zawarty w kompozycjach solnych magnez odgrywa ogromną rolę w rozluźnieniu całego ciała.

Rodzaje soli morskiej

W zależności od miejsca wydobywania oraz zróżnicowanej zawartości pierwiastków możemy wyróżnić kilka kluczowych odmian. Mają zastosowanie zarówno w kuchni, jak i w kosmetyce.

Zielona hawajska

To delikatna mieszanka świeżo zebranej białej soli morskiej z Pacyfiku, zawierającej mieszankę naturalnie występujących elektrolitów mineralnych i minerałów śladowych. Czysta woda w Oceanie Spokojnym jest odparowywana w lokalnych gospodarstwach produkujących sól na wyspie i odwirowywana w gruby kryształ. Kryształy są następnie nasycone ekstraktem z liści bambusa, który nadaje świeży zielony kolor i delikatny smak.

Zielona sól morska
fot. Adobe Stock

Czarna odmiana

 

Jest zbierana z Pacyfiku, a następnie łączona z wulkaniczną czarną lawą i węglem roślinnym podczas naturalnej fazy suszenia. Pochodząca w szczególności z hawajskiej wyspy Molokai, czerpie kolor z węgla aktywnego, który nie tylko zapewnia zaskakujący smak, ale także silne właściwości odtruwające i przeciwutleniające. Węgiel aktywowany jest ceniony za zdolność wspomagania trawienia i oczyszczania organizmu z zanieczyszczeń. Ta sól zawiera także elektrolity pochodzące z morza.

Czarna sól morska
fot. Adobe Stock

Różowa australijska

Zatoka australijska, Murray Basin, ma zmineralizowane solanki bogate w magnez i wapń. Karoten, który jest produktem ubocznym glonów, nadaje płatkom soli różowy odcień - lekki, brzoskwiniowy kolor. W przeciwieństwie do innych źródeł soli, płatki są minimalnie przetwarzane, a zatem bogate w naturalnie występujące minerały śladowe, w tym magnez, wapń, potas i jod.

 

Różowa australijska sól morska
fot. Adobe Stock

Cypryjska sól morska

 

Unikalny piramidalny kształt  powstaje w procesie odparowywania wody morskiej. Jest kierowana do łańcucha płytkich stawów lub lagun, a następnie tych głębszych, gdzie woda jest stopniowo podgrzewana, tworząc ponadczasowe kształty piramidy. Proces trwa do momentu, gdy sól osiągnie 3% wilgotności, co może trwać do dwóch lat. Ten surowiec idealnie nadaje się do gotowania, pieczenia i jako sól dekoracyjna do dań rybnych i warzywnych.

Cypryjska sól morska
fot. Adobe Stock

Zobacz też:
Poznaj prawdę o soli himalajskiej i jej właściwości Jak ograniczyć spożycie soli w diecie?