Sól morska to bogactwo minerałów. Poznaj rodzaje i właściwości

Zastanawiasz się czy zastąpić nią tradycyjną sól? Zdecydowanie tak - poznaj 4 odmiany, które mają niezwykłe zabarwienie.
Sylwia Kazimierczuk / 04.07.2019 15:22
sól morska fot. Adobe Stock

Spis treści:

  1. Właściwości zdrowotne
  2. Zielona hawajska
  3. Czarna odmiana
  4. Różowa australijska
  5. Cypryjska sól morska

Właściwości zdrowotne

Poznaj 7 najważniejszych korzyści wynikających ze spożywania soli morskiej w umiarkowanych ilościach:

Doskonale nawilża

Wbrew powszechnemu przekonaniu sól morska jest niezwykle korzystna w utrzymaniu nawodnienia naszego organizmu. Ilość składników odżywczych również zaspokaja nasze pragnienie przez dłuższy czas

Zmniejsza zatrzymywanie płynów

Prawdziwą sól morska ze względu na zrównoważony stosunek minerałów, zwłaszcza potasu i sodu, które pomagają uwolnić zatrzymaną wodę ma inne właściwości niż tradycyjna, stołowa. Jedzenie nieprzetworzonej żywności i solenie jedzenia solą morską pomoże wyeliminować wzdęcia i zatrzymywanie wody

Źródło minerałów

Wysokiej jakości sól morska zawiera 84 śladowe minerały, które odżywiają i wzmacniają nasze ciało. Przy niewłaściwych metodach gospodarowania nasza gleba została wyczerpana z tych niezbędnych minerałów i nie dostarcza składników odżywczych do naszego pożywienia, jak to miało miejsce do tej pory

Reguluje ciśnienie krwi

Zmniejsza stan zapalny poprzez wprowadzenie niezbędnych minerałów, których organizm używa do zwiększenia odporności. Dostarczając wystarczającej ilości wody i potasu, pomaga on w zapobieganiu chorobom serca i poprawie zdrowia układu krążenia

Wspomaga trawienie

Jest niezbędna w procesie trawienia, które rozpoczyna się już w ustach. Amylaza ślinowa, enzym, który pomaga rozkładać węglowodany w ślinie, jest aktywowana przez smak soli. Ponadto odgrywa ogromną rolę w wytwarzaniu kwasu chlorowodorowego, który jest wydzielany w żołądku do rozkładu żywności, zwłaszcza białka.

Zdrowa skóra

Istnieje wiele produktów kosmetycznych wykorzystujących ją, ponieważ ma zdolność detoksykacji skóry, jednocześnie złuszczając, zwiększając krążenie i zapewniając skórze składniki odżywcze. Okazała się szczególnie korzystna w leczeniu trądziku, łuszczycy i egzemy

Ogranicza skurcze mięśni

Gdy poziom elektrolitów jest niski, możesz odczuwać bolesność mięśni, skurcze, a nawet zespół niespokojnych nóg. Brak minerałów powstrzymuje je przed rozluźnieniem i powoduje skurcze, które są poza twoją kontrolą. Dlatego właśnie kąpiele solne są zalecane dla każdego rodzaju zmęczenia mięśni. Zawarty magnez odgrywa ogromną rolę w rozluźnieniu i uspokojeniu mięśni i całego ciała.

Zielona hawajska

Zielona sól morska
fot. Adobe Stock

To delikatna mieszanka świeżo zebranej białej soli morskiej z Pacyfiku, zawierająca tonik naturalnie występujących elektrolitów mineralnych i minerałów śladowych.

Czysta woda w Oceanie Spokojnym jest odparowywana w lokalnych gospodarstwach produkujących sól na wyspie i odwirowywana w gruby kryształ. Kryształy są następnie nasycone ekstraktem z liści bambusa, który nadaje świeży zielony kolor i delikatny smak.

Czarna odmiana

Czarna sól morska
fot. Adobe Stock

Jest zbierana z Pacyfiku, a następnie łączona z wulkaniczną czarną lawą i węglem roślinnym podczas naturalnej fazy suszenia. Pochodząca w szczególności z hawajskiej wyspy Molokai, czerpie kolor z węgla aktywnego, który nie tylko zapewnia zaskakujący smak, ale także silne właściwości odtruwające i przeciwutleniające.

Węgiel aktywowany jest ceniony za jego zdolność do wspomagania trawienia i oczyszczania organizmu z zanieczyszczeń. Ta sól morska zawiera także elektrolity z morza oraz wiele innych zdrowych minerałów śladowych i pierwiastków.

Różowa australijska

Różowa australijska sól morska
fot. Adobe Stock

 

Murray Basin ma zmineralizowane solanki i te solanki ładują starożytną czystą sól naturalnymi minerałami i pierwiastkami, takimi jak magnez i wapń. A ten karoten, który jest produktem ubocznym glonów, nadaje płatkom różowy odcień - bardzo lekki, brzoskwiniowy kolor.

W przeciwieństwie do innych źródeł soli, płatki solne są minimalnie przetwarzane, a zatem bogate w naturalnie występujące minerały śladowe, w tym magnez, wapń, potas i jod.

Cypryjska sól morska

Cypryjska sól morska
fot. Adobe Stock

Unikalny piramidalny kształt  powstaje w procesie słonecznego odparowywania wody morskiej, gdzie woda jest kierowana do łańcucha płytkich stawów lub lagun, a następnie do dużych naczyń, gdzie woda jest stopniowo podgrzewana, tworząc ponadczasowe kształty piramidy soli.

Proces trwa do momentu, gdy sól osiągnie 3% wilgotności i może trwać do dwóch lat. Ta wyśmienita sól płatkowa idealnie nadaje się do gotowania, pieczenia i jako sól dekoracyjna do dań rybnych i warzywnych.

Zobacz też:
Poznaj prawdę o soli himalajskiej i jej właściwości Jak ograniczyć spożycie soli w diecie?