Produkty spożywcze, które warto jeść jesienią fot. Fotolia.pl

Jakie produkty warto jeść jesienią - 7 superfoods

Dietetycy zalecają, aby jeść sezonowe owoce i warzywa. Dlatego dzisiaj przygotowałam dla was listę jesiennych produktów, które warto włączyć do swojej diety.
Karolina Kalinowska / 10.10.2016 05:48
Produkty spożywcze, które warto jeść jesienią fot. Fotolia.pl

Nowa pora roku to również nowy sposób żywienia, który niestety może wymknąć się spod kontroli. Jesień zaczyna się niewinnie: gorąca herbata lub czekolada, sycące zupy i pożywne pasty. Gdy jest zimno, jesteśmy bardziej podatne na małe dietetyczne grzeszki, którymi rekompensujemy sobie jesienną chandrę. Przecież kawałek pysznego ciasta ze śliwkami lub dodatkowa kostka czekolady nikomu nie zaszkodziła? Czy na pewno? Pod koniec grudnia okaże się, że nie mieścisz się w żadne spodnie. Dlatego uważaj!

Aby poprawić swoją odporność, schudnąć i dodać sobie energii, wystarczy mądrze komponować dietę i wykorzystywać sezonowe owoce i warzywa. Koktajl z dynią może dać zastrzyk energii na cały dzień, a pieczone jabłka zaspokoić apetyt na słodycze. Poniżej przedstawiam wam 7 produktów, którym warto zrobić miejsce w jesiennej diecie.

Metoda na głoda! 8 najbardziej sycących produktów spożywczych

1. Jabłka

To najprostszy na świecie sposób na przekąskę. Jeżeli nie jesteś głodna na tyle, żeby zjeść jabłko, nie jesteś wcale głodna - to zasada, którą powinnaś sobie dobrze zapamiętać.

Chcesz zrobić szybką i zdrową szarlotkę? Obierz i pokrój jabłka w małe kawałki. Wrzuć je do naczynia żaroodpornego, wcześniej posmarowanego odrobiną masła. Na wierzchu posyp je cynamonem, płatkami migdałowymi i (jeżeli musisz) odrobiną brązowego cukru. Piecz je przez 20-30 minut w temperaturze ok. 180 stopni Celsjusza. Pycha!

10 trików, dzięki którym przyspieszysz metabolizm

2. Dynia

Dlaczego warto jeść dynię? Jest bogata w witaminy i minerały, a do tego ma bardzo mało kalorii. Zawiera dużo błonnika, więc dzięki temu może wspomagać odchudzanie. Dodatkowo sprzyja oczyszczaniu organizmu z toksyn i ma właściwości odkwaszające, a przecież to właśnie zakwaszenie organizmu jest jedną z głównych przyczyn nadwagi i otyłości.

To bez wątpienia najbardziej jesienne warzywo! Przecież krem z dyni lubi chyba każdy. Jest pożywny, bardzo zdrowy, a do tego rozgrzewa.

Starasz się zrzucić kilka kilogramów? Zacznij jeść te produkty już dziś!

3. Słodkie ziemniaki

Masz ochotę na coś słodkiego? Upiecz sobie słodkiego ziemniaka! Dobra, bez przesady, ale bataty mają delikatny słodkawy posmak. Są idealnym dodatkiem do indyka, kurczaka lub ryby. To najprostszy obiad, który możesz zabrać ze sobą do pracy.

Jak upiec bataty? Ja obieram je ze skóry (można tego nie robić) i kroję jak ziemniaki na frytki. Układam na blaszce do pieczenia, posypuję rozmarynem i skrapiam oliwą. Wkładam na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 220 stopni Celsjusza. Słodkie ziemniaki bardzo łatwo przypalić więc zaglądaj do nich od czasu do czasu. Może okazać się, że 20 minut do za mało i będą potrzebowały jeszcze kilku dodatkowych sekund.

11 najlepszych źródeł białka innych niż mięso

4. Żurawina

Świeża żurawina ma delikatnie gorzki smak, dlatego wiele osób jej nie lubi. Te małe czerwone kuleczki są bogate w witaminy i składniki odżywcze, kiedyś była nazywana cytryną dla ubogich. Obecnie uważana jest za jeden z najzdrowszych owoców. Na równi z sosną, oregano i czosnkiem jest zaliczana do grupy naturalnych antybiotyków – głównie ze względu na działanie grzybobójcze.

5. Marchew

Czy istnieje bardziej znane i powszechne warzywo na świecie? Uważam, że nie! Możesz pokroić ją w słupki i jeść z hummusem, piec i podawać zamiast sałaty, wyciskać z niej sok lub zrobić ciasto.

Marchew jest bogatym źródłem karotenoidów – związków, które są jednocześnie barwnikami odpowiadającymi za pomarańczowy kolor i przeciwutleniaczami. Właściwości tego warzywa doceniono już w starożytnych Chinach. Jednak wtedy najbardziej była znana jej biała odmiana. Marchewkę powinny docenić szczególnie osoby, które mają problemy z sercem, wzrokiem i skórą.

7 drobnych zmian, dzięki którym zaczniesz zdrowo jeść

6. Por

Należy do tej samej rodziny co cebula i czosnek. Por jest popularnym dodatkiem do zup, farszów i zapiekanek. Jest lekkostrawny, dietetyczny i zasadotwórczy. Zawiera witaminę C, A, E i B oraz białko i żelazo.

Warto wiedzieć, że dwukolorowa łodyga definiuje zawartość olejków eterycznych i tym samym intensywność jej smaku. Biała część jest łagodniejsza, zielona – ostrzejsza i niesłusznie traktowana jako bezwartościowa. W tej części również kryje się sporo składników odżywczych.

7. Jarmuż

Ostatnie badania wykazały, że jarmuż nie jest tak zdrowy, jak początkowo sądzono. Jednak jest nadal bardzo popularny i zdrowszy niż większość przetworzonych produktów, dostępnych na sklepowych półkach. Możecie dodawać go do sałatek, tart, koktajli lub zup.

Jarmuż wspomaga proces oczyszczania organizmu. Zawiera witaminą K, która hamuje rozwój niektórych nowotworów m.in. piersi, jajnika, pęcherzyka żółciowego czy wątroby. Specjaliści z  Instytutu Żywności i Żywienia przekonują, że jej niedobór może być przyczyną zwiększonego ryzyka rozwoju nowotworów.

7 odmładzających produktów spożywczych