Kim Kardashian fot. ONS

Jak układać menu by uniknąć anemii

Masz obniżoną hemoglobinę? Zobacz co powinnaś jeść, by poprawić wyniki i zapobiec niedokrwistości.
/ 30.04.2010 14:04
Kim Kardashian fot. ONS

W takim przypadku dobre efekty daje dieta wzbogacona w mięso. To najlepsze źródło witaminy B12 (zapobiega niedokrwistości, czyli anemii) oraz tzw. żelaza hemowego. Nasz organizm doskonale je przyswaja i wykorzystuje do wytwarzania krwi. Żelazo znajdziesz także w niektórych produktach roślinnych (ramka poniżej), z tym że jest ono znacznie gorzej przyswajane (zaledwie w kilku procentach).

Mimo to w menu powinny się znaleźć warzywa i owoce, np.: papryka, pomidory, natka, cytrusy. Mają one bowiem dużo witaminy C. Ta zaś ułatwia wchłanianie żelaza. Trzeba natomiast unikać słodyczy i produktów wysoko przetworzonych (np. typu instant), bo są ubogie w witaminy i składniki mineralne. Radzę też ograniczyć picie mleka (może utrudniać przyswajanie żelaza). Jeśli to nie pomoże, trzeba będzie przyjmować suplementy z żelazem.