Jak suszyć owoce i warzywa?

Suszone morele, śliwki, jabłka, banany, daktyle, buraki czy marchew – doskonałe jako przekąska lub dodatek do potraw. Czy są jednak zdrowe? Jak samodzielnie suszyć owoce i warzywa? Czym jest liofilizacja?
Suszone owoce/fot. Fotolia

Przekąska i nie tylko

Późna jesień i zima to czas, w którym dostęp do świeżych owoców i warzyw znacznie się zmniejsza. Niestety to właśnie o tej porze roku szczególnie powinniśmy zadbać o dostarczenie organizmowi niezbędnych witamin i składników mineralnych. Jak to zrobić? Świetnym rozwiązaniem są suszone owoce i warzywa.

Suszone owoce są świetną przekąską, która dostarczy wielu cennych składników odżywczych. Natomiast suszone warzywa z powodzeniem mogą zastąpić świeże podczas gotowania zup, sosów i innych potraw.  

Utrwalanie żywności

Warzywa i owoce nie zawsze są trwałe i nie można ich długo przechowywać, dlatego zaczęto je utrwalać różnymi metodami. Jedną z najstarszych jest właśnie suszenie, które polega na obniżeniu zawartości wody w surowcu, co znacznie utrudnia rozwój drobnoustrojów. Niewątpliwą zaletą produktów poddanych suszeniu jest łatwość ich przechowywania oraz ich mała objętość.

Czym jest liofilizacja?

W ostatnich latach coraz większą popularnością cieszą się owoce i warzywa liofilizowane. Liofilizacja również jest metodą suszenia, z tym że tu suszeniu poddany jest surowiec zamrożony, a woda ze stanu zamrożenia od razu przechodzi w stan pary wodnej.

Obecnie jest to stosunkowo droga metoda, ale zapewnia ona wytworzenie produktu wysokiej jakości, który zachowuje nie tylko strukturę świeżego surowca, ale także jego smak i zapach.

Bogactwo wyboru

Gama suszonych owoców i warzyw jest bardzo bogata. Najpopularniejszymi suszonymi owocami są rodzynki. Równie często sięgamy po śliwki, morele, jabłka czy daktyle. Furorę również robią „chipsy” bananowe czy ususzone plastry bananów, które jednak zawierają dodatkowo dużo cukru. Podobna sytuacja dotyczy żurawiny, która jest często dosładzana.

Wśród warzyw bardzo popularne są susze do zup, czyli mieszanki marchewki, pietruszki, selera itp. Sproszkowana cebula i czosnek są często używane jako przyprawy. Z kolei z suszonych buraków można ugotować smaczny barszcz.

Zobacz też: Jak przyrządzić powidła?

Cenne wartości odżywcze

Można powiedzieć, że suszone owoce i  warzywa to skoncentrowane źródło wartości odżywczych. Z jednej strony owoce suszone są skoncentrowanym źródłem drogocennych składników mineralnych, przeciwutleniaczy czy błonnika pokarmowego. Z kolej z drugiej strony owoce w wyniku suszenia są również bogate w cukier i bardzo kaloryczne – z tego względu powinno się je jeść z umiarem i traktować jako małą przekąskę lub dodatek do różnych potraw czy wypieków.

Wybieraj świadomie

Może się wydawać, że kupując np. suszone morele nie musimy sprawdzać ich składu. Nic bardziej mylnego! Owoce często są dodatkowo utrwalane dwutlenkiem siarki, który pomaga zachować między innymi ładny kolor.

Innym zabiegiem, który dodatkowo przyspiesza suszenie i zapewnia lepszą trwałość, jest „wykąpanie” owoców w syropie cukrowym.  

Jeśli chcemy uniknąć takich niespodzianek, warto czytać uważnie skład produktu przed zakupem. Można również spróbować produktów ekologicznych, które nie są konserwowane chemicznie.

Zrób to sam!

Warzywa i owoce z powodzeniem możemy suszyć sami.

Przede wszystkim należy wybierać tylko świeże surowce. Następnym krokiem jest odpowiednie przygotowanie owoców i warzyw, czyli ich dokładne umycie, usunięcie części niejadalnych, np. pestek. Owoce i warzywa warto rozdrobnić, najlepiej tak, aby wszystkie kawałki były do siebie podobne kształtem i rozmiarem.

Przed przystąpieniem do suszenia warto poddać surowiec blanszowaniu, czyli zalaniu owoców lub warzyw wrzątkiem na kilka minut. Po blanszowaniu surowce należy osuszyć.

Do suszenia możemy użyć specjalnej suszarki (takiej jak do grzybów), która ma odpowiednio ustawianą temperaturę.

Innym, równie dobrym rozwiązaniem, jest piekarnik, który należy ustawić na około 60oC. Układając surowce nie wolno ich kłaść zbyt ciasno, ponieważ inaczej powietrze nie może owiewać cząstek owoców i warzyw.

Ususzone warzywa i owoce należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, np. w metalowej puszce.

Zobacz też: Jak przyrządzić konfitury?

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)