Jak przygotować nalewkę?

Czy warto pić nalewki? Co potrzebne jest do zrobienia nalewki? Jaki alkohol stosować do produkcji nalewek? Jak odsączyć owoce z nalewki? Jak wyklarować nalewkę? Czym są sączki filtracyjne? Czy nalewki mają działanie lecznicze? W czym pomagają nalewki? Jakie nalewki są najlepsze?
/ 03.12.2012 14:01
Nalewka z owoców

Co jest potrzebne?

Szkoci mają whisky, Włosi – wina, a Polacy – nalewki. Alkoholowe wyciągi z owoców lub ziół, gdy są odpowiednio przygotowane, nie tylko doskonale smakują – przynoszą także ulgę w przeziębieniu, dolegliwościach układu moczowego lub pokarmowego.

Aby porządzić nalewkę, potrzebne są:

  • pojemny i szczelnie zamykany słój,
  • butelki z ciemnego szkła,
  • przyrząd do filtracji,
  • garść surowca,
  • butelka alkoholu,
  • cukier do smaku, 
  • odrobina cierpliwości.

Podstawa: alkohol. Tylko jaki?

Picie nalewek powoduje zwiększenie sił obronnych organizmu, a wszystko dzięki odpowiednio dobranym składnikom.

Jednym z podstawowych składników każdej nalewki jest alkohol. Nie powinien on być mocniejszy niż 70%, gdyż te o wyższym stężeniu – na przykład 95% – nie dopuszczą do pełnej ekstrakcji z owoców, lecz tylko je zakonserwują (ekstrakcja to inaczej mówiąc „wyciąganie” aromatów).

Nalewka przygotowana z takiego stężenia alkoholu będzie miała intensywniejszy kolor i bogatszy aromat.

Co zrobić z pozostałymi owocami?

Gdy już zlewamy nalewkę z owoców, zostaje nam do odciśnięcia „pulpa”. Ten miąższ zawiera sporą ilość alkoholu, a w szczególności wiele aromatów. Aby zachować także te składniki, należy je odpowiednio odcisnąć pod koniec procesu.

Owoce można wyciskać przez gazę, ale najlepszym sposobem ułatwiającym pracę jest przepuszczenie ich przez mini praskę. Pulpę jeszcze nasączoną nalewką przekładamy do worka nylonowego lub do innego przeznaczonego do pras, całość umieszczamy w prasie i wyciskamy.

Zobacz też: Jarzębinówka - jesienna nalewka z jarzębiny

Klarowanie nalewki – jak to zrobić?

Oczywiście następnym krokiem poprawnego przygotowania tego typu trunków jest czynność najbardziej uciążliwa, czyli filtrowanie. Najprostszym sposobem na wyklarowanie nalewek jest tetra (często używana podczas pierwszego etapu filtrowania).

Pamiętajmy, gdy jest więcej zanieczyszczeń, tetrę składamy mniej razy. Na początku wystarczy jedna jej warstwa. Jeżeli nalewka jest gęsta i nadal mocno mętna, zwiększamy ich ilość.

Czym są sączki filtracyjne?

Aby niemal idealnie wyklarować nalewkę, najlepsze są sączki filtracyjne. Składamy je w harmonijkę, moczymy w wodzie i wkładamy do sitka lub lejka. Takie filtrowanie należy prowadzić na wstępnie sklarowanej nalewce, na przykład kilkakrotnie filtrowanej przez tetrę.

Nalewki dojrzewającej nie powinniśmy od razu zlewać do ładnych butelek. Może ona zrzucać osad nawet przez wiele miesięcy lub lat. Lepiej, aby nalewki dojrzewały w większych słojach, a przelewać je znad osadu warto dopiero przed degustacją.

Tajemnica działania nalewek

Jeśli ktoś zdecyduje się na zrobienie nalewki, musi uzbroić się w cierpliwość.

Warto wiedzieć, że nalewki mają głownie lecznicze działanie. Te mocne trunki swą moc zawdzięczają przede wszystkim wybranemu surowcowi, gdyż każdy inaczej działa na organizm człowieka.

Typy nalewek leczniczych

  1. Nalewkę żurawinową zaleca się przy infekcjach układu moczowego, gdyż działa zakwaszająco na mocz; hamuje namnażanie bakterii w jamie ustnej, zmniejszając ryzyko wystąpienia chorób zębów i dziąseł.
  2. Nalewka z czosnku chroni się przed grypą i przeziębieniami. Warto ją pić codziennie.
  3. Nalewka z dzikiej róży jest stosowana w celu podniesienia odporności, wiec trunek warto pić w okresie jesienno-zimowym; działa także wzmacniająco na naczynia krwionośne; zakwasza mocz i zwiększa jego ilość.
  4. Nalewka bursztynowa sprawdza się do nacierania piersi czy pleców w razie przeziębienia. Warto ją także dodawać do gorącej herbaty malinowej.
  5. Nalewka z lipy jest pomocna w czasie przeziębienia, jako środek rozgrzewający; działa również łagodnie uspokajająco i rozkurczowo na układ pokarmowy.

Zobacz też: Nalewka z czarnych jagód

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)