Nasiona opłucz, mocz 24 godziny w letniej przegotowanej wodzie, potem umieść w kiełkownicy. Postaw ją z dala od światła w temp. 20 st. C. Nawilżaj nasiona 2 razy dziennie. Kiedy pojawią się kiełki, postaw kiełkownicę na oknie, by pędy się zazieleniły. Jedz, gdy osiągną 2–3 cm.
Kiełki ciecierzycy
Idealne dla kobiet, które spodziewają się dziecka. Kiełki te są bogatym źródłem żelaza, które zapobiega niedokrwistości, oraz kwasu foliowego wspomagającego rozwój płodu.
Kiełki fasoli Mung
Dobre przy kłopotach z układem krążenia. Mają sporo magnezu (niezbędnego do pracy serca), potas zmniejszający ciśnienie krwi i saponiny obniżające poziom cholesterolu.
Rzeżucha
Polecana diabetykom. Zawarta w niej synigryna może regulować poziom cukru we krwi. Ułatwia trawienie, wspomaga też pracę wątroby, trzustki, woreczka żółciowego oraz jelit.
Kiełki rzodkiewki
Dobre dla urody. Mają sporo siarki korzystnie wpływającej na wygląd włosów, paznokci i skóry oraz substancje, które działają dezynfekująco, moczopędnie i przeciwzapalnie.
Kiełki lucerny
Naturalna multiwitaminowa pigułka dla rekonwalescentów. Kiełki lucerny wzmacniają organizm, dodają energii, wspomagają też pracę układu nerwowego i łagodzą objawy stresu.
Kiełki słonecznika
Wskazane dla dzieci. Wzbogacają dietę w wapń, fosfor i witaminę D niezbędną do prawidłowego rozwoju kości i zębów. Mają też sporo miedzi i cynku wzmacniających odporność.
Kiełki soi
Polecane paniom przed menopauzą. Zawarte w nich fitoestrogeny poprawiają gęstość kości i chronią przed rakiem piersi.