Z obecności niektórych tłuszczy tzw. "niewidocznych", często nie zdajemy sobie sprawy. Są one bowiem mniej uchwytne dla oka, na przykład tłuszcz dodany do ciast i wypieków czy tłuszcz wchłonięty przez potrawy podczas ich smażenia, itp. W Polsce, tłuszcze niewidoczne dostarczają około 60% ogółu spożywanych tłuszczów.
Zobacz także: Tłuszcze - jeść czy unikać?
Co zmienić w polskich zwyczajach żywieniowych, by dłużej cieszyć się zdrowiem?
- Ograniczyć spożycie tłuszczów pochodzenia zwierzęcego, zarówno poprzez redukcję widocznych źródeł tłuszczu (np. smalcu, masła) jak i źródeł niewidocznych tzn. tłustego mięsa i jego przetworów, tłustych produktów mlecznych, ciast, wysokokalorycznych przekąsek np. chrupki, chipsy, słodyczy.
- Nie zapominać o codziennym dodatku niewielkich ilości cennych żywieniowo „tłuszczy nienasyconych” oliwy z oliwek oraz olejów roślinnych
- Przynajmniej 2-3 razy w tygodniu zamienić porcję mięsa na rybę
Stosować techniki kulinarne pozwalające na ograniczenie ilości dodanego tłuszczu. Unikać zatem smażenia w głębokim tłuszczu, a wybierać: gotowanie w wodzie i na parze, duszenie, pieczenie i grillowanie.
Zobacz też: Żywność wygodna