Jajka, chrzan i biała kiełbasa - zdrowe Wielkanocne trio

Nie wyobrażamy sobie bez nich Świąt. Nie sposób usiąść do stołu, na którym ich nie ma... <br>Od wieków jaja i biała kiełbasa stanowią symbole wielkanocne, a chrzan jest ich szlachetnym zwieńczeniem. <br>Produkty te wzajemnie się uzupełniają pod względem kulinarnym, ale w pojedynkę również dobrze smakują. Ponadto dostarczają wielu cennych składników pokarmowych...

Nie wyobrażamy sobie bez nich Świąt. Nie sposób usiąść do stołu, na którym ich nie ma... Od wieków jaja i biała kiełbasa stanowią symbole wielkanocne, a chrzan jest ich szlachetnym zwieńczeniem.

Produkty te wzajemnie się uzupełniają pod względem kulinarnym, ale w pojedynkę również dobrze smakują. Ponadto dostarczają wielu cennych składników pokarmowych...

Jajka, chrzan i biała kiełbasa - zdrowe Wielkanocne trio

Jajko - wielka witaminowa kapsuła?

Jajko to podstawa wielkanocnych dań. Zacząwszy od coraz bardziej popularnych, ogromnych strusich jaj, przez śnieżnobiałe gęsie, kropione indycze, klasyczne kurze i kacze, a skończywszy na malutkich, nakrapianych przepiórczych. Każde z nich różni się smakiem. Jednak na wielkanocnym stole zazwyczaj honorujemy jaja kurze, dlatego też na nich się skupimy...
Ich główną komponentą jest woda, stanowiąca około ¾ jaja. Przeszło jego 1/10 to białko, nieco mniej – tłuszcze, z niecałą połową procenta cholesterolu. Jajka zawierają też troszkę węglowodanów, głównie prostych. Są one źródłem witamin: A, z grupy B, E i D. Jajko na W żółtku dodatkowo odnajdziemy duże ilości żelaza, jodu i fosforu. W 100 gramach, gdzie jedno przeciętne jajko ma ich 60 -75gram, jest około 150kcal ( jajo na twardo i na miękko ma tyle samo kalorii, czyli 80-90). Jest to produkt bardzo odżywczy i ponadto stanowi wzorzec do określania wartości żywieniowej białek pochodzących z mięsa, ryb, fasoli, soi, nabiału itd.

„Korzeń znajomy rośnie w ogrodach...”

Chrzan dodawany do jajek i buraczków to nierozłączny element świątecznych potraw. Nawet sam jako dodatek do mięs i ryb wyśmienicie podkreśla ich walory kulinarne i nie bez powodu jest do nich dodawany. Dawniej jego liście stosowano do ochrony żywności przed zepsuciem oraz... ochrony głowy przed działaniem promieni słonecznych.
Chrzan pospolity to roślina nie tylko zachwycająca drobniutkimi, białymi kępkami kwiatowymi, ale też swoim smakiem i działaniem na nasz organizm. Do jedzenia spożywa się i kłącze chrzanu i jego karbowane liście. Jest on źródłem witamin B, C , PP, minerałów: cynk, wapń, żelaza, magnez, mangan, chlor, jod, fosfor oraz błonnika i flawonoidów. Posiada również ostry olejek eteryczny, działający drażniąco na skórę i śluzówki – co często daje się odczuć podczas tarcia chrzanu. Świeże kłącze i liście wykazują działanie bakterio- , wiruso- , grzybo- i pierwotniakobójczo.
Chrzan dodany do mięs, ryb i innych „cięższych” potraw, sprzyja ich trawieniu, gdyż pobudza wydzielanie soków żołądkowych. Usprawnia też pracę takich narządów jak nerki i wątroba, zapobiegając kamicy nerek i pęcherzyka żółciowego.
Niestety chrzan nie może być spożywany przez ludzi cierpiących na następujące choroby: marskość wątroby, zapalenia przewodu pokarmowego i choroby nerek.

Kolej na mięso...

Biała kiełbasa to przysmak wielu z nas. Tradycyjnie serwujemy ją pod różnymi postaciami w Święta Wielkanocne. Podawana jest w żurze, smażona, gotowana lub pieczona z dodatkiem tartego chrzanu czy musztardy...
Może okazać się zdrowym produktem, jeżeli jest wykonana z samych naturalnych składników. Powinna byś wykonana z mięsa wieprzowego, czasem z domieszką wołowego i jelita wieprzowego. Doprawiana jest solą, pieprzem, majerankiem i czosnkiem. Kiełbasa jest albo surowa albo parzona, dzięki czemu ma charakterystyczny jasny kolor. Nie jest kiełbasą wędzoną, a więc nie zawiera szkodliwych substancji z dymu. Przyprawiony nią majeranek nie tylko daje aromat, ale i pozytywnie wpływa na trawienie. Biała kiełbasa jest produktem garmażeryjnym, toteż zawiera dużo białka i tłuszczów zwierzęcych, ale jest mniej kaloryczna od klasycznej wędzonej kiełbasy. W 100gramach tegoż produktu jest 290kcal, natomiast w typowej „wiejskiej” czy „swojskiej” jest ich około 330.

Święta Wielkanocne stanowią niezłą okazję do „podbudowania” naszego organizmu, pysznymi i zdrowymi produktami. Uzupełnić możemy wszelkie niedobory witaminowe i mineralne. Jaja, chrzan i biała kiełbasa stanowią konkretną bazę prawie dla wszystkich potraw. Jednak podczas świąt, ale też codziennie, obowiązuje nas żelazna zasada umiaru. Można spożywać wszystkiego po trochę, bez nieprzyjemnych konsekwencji dla nas.

Źródła:
www.medycyna.linia.pl
Milczarek-Szalkowska H., Chrzan pospolity - cenna roślina lecznicza i przyprawowa ,Wiadomości Zielarskie 2/2000 (artykuł ze strony www.przychodnia.pl)
Matuszkiewicz W., Przewodnik do oznaczania zbiorowisk roślinnych Polski, PWN, Warszawa 2006


SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)