Jabłko – bogactwo witaminy C, błonnika, potasu i żelaza
Jabłko (ważące przeciętnie 150 g) zaspokaja 14% dziennego zapotrzebowania na witaminę C. Szczególnie obfitują w nią kwaśniejsze odmiany i małe wielkością jabłka. Kulista i rumiana porcja zdrowia to aż 4 g rozpuszczalnego błonnika.
Ponadto jabłka zawierają regulujący gospodarkę wodną w organizmie potas oraz żelazo, które zapobiega niedokrwistości. Ale to nie koniec zalet tego owocu.
Czy jedzenie jabłek może pomóc w odchudzaniu?
Jabłka to owoce niskokaloryczne, wspomagające kuracje odchudzające.
100 g jabłka to w zależności od odmiany tylko od 30 do 50 kalorii.
Jabłka mają nie tylko mało kalorii, tłuszczu i sodu, ale zawierają też witaminy i minerały. Zawarty w nich błonnik pomaga poczuć się sytym. Pektyny obecne w jabłku wiążą wodę i dzięki temu wydłużają uczucie sytości. Stanowią też film, który uniemożliwia przenikanie do krwioobiegu obecnego w nim cukru. Minerały zawarte w jabłkach przyspieszają tempo metabolizmu.
Wniosek? Jabłko jest więc przekąską idealną dla osób odchudzających się.
Jabłko w szczegółach
- Porcja: małe jabłko,
- kalorie: 55,
- tłuszcz: 1 g,
- kwasy tłuszczowe nasycone: 1 g,
- cholesterol: 0 mg,
- węglowodany: 15 g,
- białko: 1 g,
- błonnik: 3-5 g,
- sód: 1 mg,
- witamina C: 5 mg,
- karotenoidy : 72 mg.
Zobacz też: Dlaczego warto jeść dynię?
Porcja zdrowia, czyli lecznicze właściwości jabłek
Według medycyny ludowej jabłka pomagają na reumatyzm, podagrę i artretyzm pod warunkiem, że wybierzemy odmiany kwaśne.
Gotowane lub pieczone jabłka leczą biegunkę, a surowe pomagają na zaparcia.
Jabłka działają także odkwaszająco na organizm, gdyż zawierają w większości składniki mineralne o charakterze zasadowym. Zawierają dużo flawonoidów – związków o dobroczynnym działaniu na skórę. Udowodniono, że flawonoidy uszczelniają naczynia krwionośne, zapobiegając ich pękaniu, jak również chronią przed stanami zapalnymi.
Pektyny, których najwięcej znajduje się w gniazdach nasiennych i w skórce jabłek, zapobiegają wchłanianiu metali ciężkich, dlatego przed laty jabłka były polecane drukarzom, górnikom i nałogowym palaczom.
Zobacz też: Gatunki jabłek - odmiany słodkie, kwaśne i słodko-kwaśne