Przegląd najpopularniejszych izolatów białka serwatkowego!

Czy izolat białka serwatkowego to produkt wyłącznie dla kulturystów? Nie! Podpowiadamy, kiedy go stosować i jak wybrać najlepszy!
Barbara Dąbrowska / 04.06.2019 11:04
Kobieta pije izolat białka serwatkowego fot. Adobe Stock

Izolat białka serwatkowego warto stosować nie tylko wtedy, gdy profesjonalnie trenujesz sporty siłowe. Zobacz, jak wybrać dobry izolat!

Spis treści:

Czym wyróżnia się izolat?

Izolat białka serwatkowego (WPI - whey protein isolate) to oczyszczone proteiny serwatki, które otrzymuje się przy pomocy mikrofiltracji. Filtracja pomaga oddzielić cząsteczki protein od węglowodanów i tłuszczów. Dzięki temu uzyskuje się wysoką, około 90% zawartość pełnowartościowego białka. Cały proces odbywa się w niskiej temperaturze, co zapobiega denaturacji (zniszczeniu) protein. W takiej odżywce nie ma laktozy, a zawartość tłuszczu jest znikoma. Niestety drogi proces produkcyjny odbija się na cenie odżywki. Cena za kilogram produktu to około 100 zł.

Jak przygotować WPI?

Izolat białka serwatkowego ma postać białego proszku do rozpuszczenia w wodzie, mleku lub napoju roślinnym (potocznie mleko roślinne). WPI wyróżnia szybkie tempo trawienia i wchłaniania, dzięki czemu preparat po kilkudziesięciu minutach może być już wykorzystany przez mięśnie. Jego rozpuszczalność jest lepsza niż koncentratów białka serwatkowego. 

Kiedy stosować WPI?

Izolat białka serwatkowego przeznaczony jest przede wszystkim dla sportowców profesjonalnych, których celem jest rozbudowa masy mięśniowej. Koktajl z WPI wypity przed treningiem chroni mięśnie przed rozpadem. Można go także spożywać po treningu, by przyspieszyć regenerację.

Gdy masz nietolerancję laktozy

Ten rodzaj odżywki sprawdzi się, gdy masz nietolerancję laktozy, bo izolat nie ma jej w składzie. Dzięki temu nie wywołuje nieprzyjemnych dolegliwości układu pokarmowego.

Gdy się odchudzasz

WPI poleca się także osobom, które jednocześnie intensywnie trenują i odchudzają się. Badania wykazały, że izolat białka serwatkowego zwiększa sytość, sprzyja spadkowi wagi i obniża poziom kortyzolu (hormon, który podnosi ciśnienie krwi i nasila gromadzenie tkanki tłuszczowej).

Gdy walczysz z niedożywieniem

WPI można także stosować, gdy potrzebne jest zwiększenie ilości białka w diecie. Taka sytuacja ma miejsce np. w czasie przewlekłej choroby czy po operacji. W takiej sytuacji odżywkę dodawaj do codziennych dań np. sosów, puree z ziemniaków czy zup.

Jaką funkcję pełni białko? Źródła w żywności i zapotrzebowanie

Przegląd produktów

Wybraliśmy najpopularniejsze na rynku izolaty białka serwatkowego. Przeczytaj nasze zestawienie i zobacz, który warto kupić!

Extensor Instant 97%, cena ok. 110 zł/1000 g

Extensor, izolat białka serwatkowego

Informacje o produkcie

  • To czysty izolat białek serwatki, który ma aż 97 g białka w 100 g proszku.
  • Odżywka jest całkowicie pozbawiona laktozy.
  • W składzie nie ma żadnych sztucznych substancji słodzących, aromatów i barwników. 

Co wybrać - koncentrat czy izolat białka serwatkowego?

Trec Isolate 100, cena ok. 100 zł/750 g

Trec, izolat białka serwatkowego

Informacje o produkcie

  • Isolate 100 ma 85,5 g białka w 100 g proszku.
  • Produkt występuje w różnych wariantach smakowych, jest słodzony słodzikiem sukralozą (uznawany za bezpieczny).
  • Producent stosuje syntetyczne barwniki.
  • Produkt firmy Trec ma w składzie niewielką ilość węglowodanów. Taka ilość nie wywołuje dolegliwości związanych z nietolerancją laktozy.

KFD Premium WPI 90, cena ok. 50 zł/510 g

KFD, izolat białka serwatkowego

Informacje o produkcie

  • Izolat marki KFD ma 90,5 g białka w 100 g.
  • Produkt ten nie może być stosowany przez osoby z silną nietolerancją laktozy, bo dostarcza 2,4 g węglowodanów w 100 g.
  • Odżywka jest słodzona sukralozą lub glikozydami stewiolowymi ze stewii. Oba słodziki uznawane są za bezpieczne.
  • W wersjach smakowych zastosowano syntetyczne aromaty.

SFD WPI IsoWhey Instant, cena ok. 60 zł/700 g

SFD, izolat białka serwatkowego

Informacje o produkcie

  • Izolat marki SFD ma 85,15 g białka w 100 g. 
  • Produkt dostarcza znikomej ilości węglowodanów. Taka ilość nie wywołuje dolegliwości związanych z nietolerancją laktozy.
  • Odżywka jest słodzona sukralozą (uznawana za bezpieczny słodzik).
  • W wersjach smakowych zastosowano syntetyczne barwniki.

Olimp Pure Whey Isolate, cena ok. 53 zł/700 g

Olimp, izolat białka serwatkowego

Informacje o produkcie

  • Izolat Olimp Pure Whey Isolate ma 88 g białka w 100 g. 
  • Odżywka jest całkowicie pozbawiona laktozy. 
  • Odżywka jest słodzona sukralozą lub acesulfamem K. Oba słodziki uznawane są za bezpieczne.
  • W wersjach smakowych zastosowano syntetyczne barwniki i aromaty.
  • Produkt został wzbogacony w kompleks witamin.

Podsumowanie 

Najważniejszymi czynnikami, które należy brać pod uwagę, gdy wybierasz izolat białka serwatkowego jest skład i zawartość białka. Pod tym kątem najlepiej wypada Extensor Instant 97%

Zobacz, ile protein mają porównywane przez nas odżywki!

Marka Białko g/100 g
Extensor 97 g - najlepszy wynik
Trec 85,5 g
KFD 90,5 g
SFD 85,15 g - najgorszy wynik
Olimp 88 g

Dowiedz się więcej o odżywkach białkowych:
5 koncentratów białka serwatkowego, których warto spróbować!
Białko serwatkowe - czy jest potrzebne aktywnej kobiecie?
Koktajl białkowy warto włączyć do diety! Dlaczego? 10 najlepszych przepisów na shake białkowy
 

Specjalistka z zakresu żywieniowego leczenia otyłości, insulinooporności i zespołu jelita wrażliwego.
Barbara Dąbrowska-Górska
mgr inż.
Barbara Dąbrowska-Górska
dietetyk
Specjalistka z zakresu żywieniowego leczenia otyłości, insulinooporności i zespołu jelita wrażliwego.

Dietetyk z 12 letnim doświadczeniem. Ukończyła Technologię Żywności i Żywienie Człowieka w warszawskiej Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego. Pomaga pacjentom trwale zmienić nawyki żywieniowe. Uczy realnych rozwiązań, szacunku do ciała, konsekwencji i „godzenia” się z jedzeniem. Twórczyni autorskiego podejścia w nurcie pozytywnej dietetyki. Prowadzi poradnię online barbaradabrowska.pl.