Dlaczego cukier szkodzi?
Zdrowiu szkodzi cukier rafinowany. Powoduje on alergie, miażdżycę, cukrzycę i próchnicę. Po zjedzeniu czegoś słodkiego we krwi wzrasta stężenie cukru. Jeżeli przekroczona zostanie granica 100 mg procent, to jest to stan niebezpieczny dla organizmu. Wówczas trzustka zaczyna produkować więcej insuliny, żeby obniżyć poziom cukru. Wzmożona praca tego organu powoduje, że po kilku latach nie może on produkować odpowiednich ilości insuliny. Oznacza to cukrzycę.
Polecamy: Dieta bez cukru - galeria
Nadmiar cukru może powodować senność, znużenie, nadmierną potliwość, łomotanie serca, zawroty głowy, drżenie i skurcze mięśni. Ponadto zwiększa kwasowość treści żołądka, w efekcie czego dochodzi do trawienia śluzówki żołądka. W rezultacie powstają przewlekłe zapalenia jelit i żołądka. Cukier, poprzez niszczenie śluzówki jelita, przyczynia się do rozwoju drożdży, a także do rozprzestrzeniania się grzybów pleśniowych w przewodzie pokarmowym. Sprzyja również rozwojowi alergii na pokarmy i grzyby Candida albicans. W leczeniu nie pomogą nawet lekarstwa, jeśli chory nie wyeliminuje z diety cukru.
Gdzie znaleźć cukier rafinowany?
Ten rodzaj cukru znajduje się w niemal wszystkich produktach przemysłu spożywczego. A zatem w wędlinach, konserwach mięsnych, warzywnych i owocowych, pieczywie, sosach, keczupach, musztardach, przecierach, dżemach, sokach, napojach i oczywiście w słodyczach.
Zdrowy cukier
Owszem, cukier szkodzi zdrowiu, ale ten rafinowany. Istnieje grupa produktów, które zawierają cukier naturalny i można je spożywać, ale należy pamiętać o zachowaniu umiaru. Wśród nich wymienia się buraki cukrowe, rodzynki, figi, miód, suszone daktyle, słodkie owoce, kaszę jaglaną i kukurydzianą. Cukier naturalnego pochodzenia jest potrzebny organizmowi i nie można go definitywnie wyeliminować z diety.
Zbędna fluoryzacja?
Obecność cukru rafinowanego w diecie przyczynia się do powstawania próchnicy, ponieważ stwarza dogodne warunki do rozwoju bakterii. One zaś sprzyjają rozwojowi kwasów, które niszczą szkliwo. Następnie bakterie docierają do wnętrza zęba i wyniszczają jego strukturę. W profilaktyce stosuje się zatem fluoryzację, żeby utwardzać zęby. Czy jednak słusznie?
Sprawdź: Jak walczyć z próchnicą u dzieci?
Fluor nie pomoże w walce z próchnicą, gdyż to nie jego niedobory są odpowiedzialne za powstawanie próchnicy, ale nadmiar cukru. Dlatego też oczekiwanych efektów nie przynosi fluoryzacja zębów. Organizm człowieka czerpie ten pierwiastek z pokarmów, a nawet z zanieczyszczenia środowiska. Trudno zatem mówić o niedoborze fluoru w organizmie. Jego nadmiar natomiast może powodować alergie.
Źródło: „Alergie” Dr Danuty Myłek, wyd. WAB, Warszawa 2010, wydanie II