Jakcfruit to żółty owoc chlebowca o aromacie i smaku łączącym nuty ananasa i banana, choć niektórzy twierdzą, że bardziej przypomina im brzoskwinie lub mango. Na pewno posmakuje wielu osobom, a można w Polsce spróbować chipsów z chlebowca, suszonych owoców lub takich z zalewy, także słonej. Oto dlaczego naprawdę warto się poznać z tym ciekawym owocem egzotycznym i regularnie po niego sięgać. Choć to przysmak nie dla wszystkich, bo może wywołać reakcję alergiczną u osób uczulonych na pyłki brzozy.
Składniki odżywcze owocu chlebowca
W 100 gramach jackfruita znajduje się około 94–95 kcal. Owoc ten jest bogaty w:
- węglowodany: 23,2–24 g, z czego cukry stanowią 19,1 g,
- błonnik: 1,5 g,
- białko: 1,72 g,
- tłuszcze: 0,64 g,
- witaminy: witamina C (13,7 mg), witaminy z grupy B, takie jak tiamina (0,105 mg), ryboflawina (0,055 mg) i niacyna (0,92 mg),
- minerały: potas (448 mg), magnez (29 mg), wapń (24 mg), fosfor (21 mg) i żelazo (0,23 mg).
Jackfruit ma średni indeks glikemiczny (50-60), więc może być spożywany przez cukrzyków, choć powinni oni dawkować sobie jego ilość i łączyć go w potrawach ze składnikami zawierającymi białko i zdrowe tłuszcze.
Korzyści zdrowotne z jedzenia jackfrutów
Owoc chlebowca jest bogaty w potas, który pomaga w regulacji ciśnienia krwi, co wspiera funkcjonowanie serca. Ponadto zawartość witaminy B6 i kwasu foliowego w owocu może zmniejszać ryzyko zawału serca poprzez obniżenie poziomu homocysteiny – aminokwasu stanowiącego czynnik ryzyka miażdżycy.
Jackfruit jest dobrym źródłem błonnika, który wspiera perystaltykę jelit i reguluje rytm wypróżnień, zapobiegając zaparciom.
Zawartość witaminy C w jackfruicie pokrywa 25% dziennego zapotrzebowania osoby dorosłej, co wzmacnia układ odpornościowy i chroni przed infekcjami.
Owoc chlebowca zawiera też przeciwutleniacze, takie jak witamina C, witamina E i karotenoidy. Pomagają one zwalczać wolne rodniki, mogące prowadzić do uszkodzeń komórek i chorób przewlekłych, takich jak nowotwory, choroby serca czy cukrzyca.
Obecność wapnia i magnezu w jackfruicie pomaga w utrzymaniu zdrowych kości i zapobieganiu osteoporozie.
Wstępne badania naukowe pokazują, że przyjmowanie ekstraktu z jackfruita przed posiłkami zmniejsza poposiłkowy wzrost poziomu cukru we krwi u osób chorujących na cukrzycę. Z kolei zamiana ryżu i mąki zbożowej na mąkę z owocu chlebowca pomaga kontrolować poziom cukru we krwi u cukrzyków.
fot. Korzyści zdrowotne z jedzenia jackfruitów/ Adobe Stock, nungning20
Zastosowanie chlebowca w kuchni
Jackfruit jest coraz bardziej doceniany na całym świecie nie tylko za swoje walory zdrowotne, ale i za wszechstronne zastosowanie kulinarne.
Niedojrzały owoc chlebowca ma neutralny smak i włóknistą strukturę, co sprawia, że po odpowiednim przyprawieniu smakiem i konsystencją przypomina mięso. Jest często wykorzystywany w daniach wegańskich i wegetariańskich jako jego substytut.
Dojrzały owoc jest słodki i aromatyczny, idealny do spożycia na surowo. Nadaje się do sałatek owocowych, deserów i koktajli.
Pestki jackfruita są wartościowym źródłem białka i dobrego tłuszczu. Można je prażyć i spożywać jako zdrową przekąskę.
Źródła:
1. Rao, A.G., Naik, K.S., Unnikrishnan, A.G. et al. Efficacy of green jackfruit flour as a medical nutrition therapy replacing rice or wheat in patients with type 2 diabetes mellitus: a randomized, double-blind, placebo-controlled study. Nutr. Diabetes 11, 18 (2021). https://doi.org/10.1038/s41387-021-00161-4
2. Haritha.N, Santhini Gopalakrishnan s, L. karpagavel Anti-Diabetic Activity of Artocarpus heterophyllus (jackfruit) Seed Extract: An in-vitro Study. Journal of Chemical health Risks, Vol. 14 No. 2 (2024)
Czytaj także:
Cherymoja - właściwości zdrowotne budyniowego jabłka
Jak jeść kaki i czy trzeba je obierać?
Lista owoców z największą zawartością witaminy C