Ten owoc zawiera 10 razy więcej białka niż jabłko i ma mnóstwo witamin. Polacy się wzbraniają, a świetnie wspomaga smak wytrawnych i słodkich potraw

Egzotyczny owoc jackfruit fot. Adobe Stock, Bigc Studio
Poznaj zalety egzotycznego owocu, jakim jest jackfruit, zwany po polsku owocem chlebowca. Nie bez powodu staje się coraz bardziej popularny także w Polsce, a asortyment produktów z niego wytwarzanych stale się poszerza. Zobacz, co oferuje ten owoc poza walorami smakowymi.
Ewa Cwil / 04.03.2025 13:41
Egzotyczny owoc jackfruit fot. Adobe Stock, Bigc Studio

Jakcfruit to żółty owoc chlebowca o aromacie i smaku łączącym nuty ananasa i banana, choć niektórzy twierdzą, że bardziej przypomina im brzoskwinie lub mango. Na pewno posmakuje wielu osobom, a można w Polsce spróbować chipsów z chlebowca, suszonych owoców lub takich z zalewy, także słonej. Oto dlaczego naprawdę warto się poznać z tym ciekawym owocem egzotycznym i regularnie po niego sięgać. Choć to przysmak nie dla wszystkich, bo może wywołać reakcję alergiczną u osób uczulonych na pyłki brzozy.

Składniki odżywcze owocu chlebowca

W 100 gramach jackfruita znajduje się około 94–95 kcal. Owoc ten jest bogaty w:

  • węglowodany: 23,2–24 g, z czego cukry stanowią 19,1 g,
  • błonnik: 1,5 g, 
  • białko: 1,72 g,
  • tłuszcze: 0,64 g,
  • witaminy: witamina C (13,7 mg), witaminy z grupy B, takie jak tiamina (0,105 mg), ryboflawina (0,055 mg) i niacyna (0,92 mg),
  • minerały: potas (448 mg), magnez (29 mg), wapń (24 mg), fosfor (21 mg) i żelazo (0,23 mg).

Jackfruit ma średni indeks glikemiczny (50-60), więc może być spożywany przez cukrzyków, choć powinni oni dawkować sobie jego ilość i łączyć go w potrawach ze składnikami zawierającymi białko i zdrowe tłuszcze.

Korzyści zdrowotne z jedzenia jackfrutów

Owoc chlebowca jest bogaty w potas, który pomaga w regulacji ciśnienia krwi, co wspiera funkcjonowanie serca. Ponadto zawartość witaminy B6 i kwasu foliowego w owocu może zmniejszać ryzyko zawału serca poprzez obniżenie poziomu homocysteiny – aminokwasu stanowiącego czynnik ryzyka miażdżycy. 

Jackfruit jest dobrym źródłem błonnika, który wspiera perystaltykę jelit i reguluje rytm wypróżnień, zapobiegając zaparciom. 

Zawartość witaminy C w jackfruicie pokrywa 25% dziennego zapotrzebowania osoby dorosłej, co wzmacnia układ odpornościowy i chroni przed infekcjami. 

Owoc chlebowca zawiera też przeciwutleniacze, takie jak witamina C, witamina E i karotenoidy. Pomagają one zwalczać wolne rodniki, mogące prowadzić do uszkodzeń komórek i chorób przewlekłych, takich jak nowotwory, choroby serca czy cukrzyca. 

Obecność wapnia i magnezu w jackfruicie pomaga w utrzymaniu zdrowych kości i zapobieganiu osteoporozie. 

Wstępne badania naukowe pokazują, że przyjmowanie ekstraktu z jackfruita przed posiłkami zmniejsza poposiłkowy wzrost poziomu cukru we krwi u osób chorujących na cukrzycę. Z kolei zamiana ryżu i mąki zbożowej na mąkę z owocu chlebowca pomaga kontrolować poziom cukru we krwi u cukrzyków.

Korzyści zdrowotne z jedzenia jackfruitów
fot. Korzyści zdrowotne z jedzenia jackfruitów/ Adobe Stock, nungning20

Zastosowanie chlebowca w kuchni

Jackfruit jest coraz bardziej doceniany na całym świecie nie tylko za swoje walory zdrowotne, ale i za wszechstronne zastosowanie kulinarne.

Niedojrzały owoc chlebowca ma neutralny smak i włóknistą strukturę, co sprawia, że po odpowiednim przyprawieniu smakiem i konsystencją przypomina mięso. Jest często wykorzystywany w daniach wegańskich i wegetariańskich jako jego substytut. 

Dojrzały owoc jest słodki i aromatyczny, idealny do spożycia na surowo. Nadaje się do sałatek owocowych, deserów i koktajli.

Pestki jackfruita są wartościowym źródłem białka i dobrego tłuszczu. Można je prażyć i spożywać jako zdrową przekąskę. 

Źródła:
1. Rao, A.G., Naik, K.S., Unnikrishnan, A.G. et al. Efficacy of green jackfruit flour as a medical nutrition therapy replacing rice or wheat in patients with type 2 diabetes mellitus: a randomized, double-blind, placebo-controlled study. Nutr. Diabetes 11, 18 (2021). https://doi.org/10.1038/s41387-021-00161-4
2. Haritha.N, Santhini Gopalakrishnan s, L. karpagavel Anti-Diabetic Activity of Artocarpus heterophyllus (jackfruit) Seed Extract: An in-vitro Study. Journal of Chemical health Risks, Vol. 14 No. 2 (2024)

Czytaj także:
Cherymoja - właściwości zdrowotne budyniowego jabłka
Jak jeść kaki i czy trzeba je obierać?
Lista owoców z największą zawartością witaminy C

Redakcja poleca

REKLAMA