Dlaczego zdrowa żywność jest droższa?

Z roku na rok obserwujemy zwiększony trend w sprzedaży zdrowej żywności. Niestety jej cena jest dużo wyższa niż produkty konwencjonalne. Stąd nasuwa się pytanie, dlaczego żywność określana mianem zdrowej jest droższa?
/ 09.12.2012 17:52
Produkty

Zdrowa żywność jest w modzie

W galeriach handlowych, mniejszych lub większych sklepach spożywczych coraz częściej pojawiają się stoiska ze zdrową żywnością. Na pierwszy rzut oka stoiska kuszą nas swoim „naturalnym”, „tradycyjnym” wyglądem, lady z mięsem i wędlinami przyciągają zapachem – jednak niejednokrotnie odstraszają nas ceny, czy też nie tak dorodne owoce czy warzywa.

Niejednokrotnie zdrowa żywność jest mylona z ekologiczną. Te drugie produkty powinny być specjalnie znakowane przed specjalne jednostki cetryfikujące i są wytwarzane bez użycia pestycydów oraz jakichkolwiek innych środków chemicznych. Powoduje to, że taka produkcja jest bogatsza w składniki odżywcze, zdrowsza i bezpieczniejsza.

Zobacz także: Produkty ekologiczne – czyli jakie?

Cena zdrowej żywności

Ceny zdrowej żywności są około dwa razy wyższe niż przeciętne ceny żywności produkowanej masowo. Główną przyczyną tak wysokich cen jest wciąż  niewielkie zainteresowanie żywnością ekologiczną wśród konsumentów. W miarę zwiększenia popytu na produkty eko możemy spodziewać się obniżek cen, jednak ceny te nie będą na poziomie cen żywności wytwarzanej w sposób konwencjonalny.

Powodem takiej różnicy jest przede wszystkim fakt zbierania dużo niższych plonów przy procesie upraw ekologicznych, a sama produkcja generuje dużo wyższe koszty pracy. Producenci muszą:

  • zapewnić większe zaplecze produkcyjne
  • dołożyć więcej starań przy zabiegach pielęgnacyjnych
  • ponieść wysokie koszty kontroli i certyfikacji.

Zobacz także: Żywność ekologiczna - czy na pewno zdrowsza?

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (11)
/08.03.2019 11:16
Znacie może sklep Swojska Piwniczka? Mają zdrowe produkty, czy wiecie czy sa smaczne?
/10.05.2016 10:26
Czytałem Art. Dotyczący drogich leków. Producent tłumaczy:Pan z firmy farmaceutycznej mówi, że lek jest drogi bo drogie są badania kliniczne. A dlaczego te badania są drogie? Dlaczego lancet chirurgiczny kosztuje 90 zł a taki sam Lancet wyprod. przez te samą firmę z przeznaczeniem dla modelaży kosztuje 14 zł? To samo jest z żywnością i innymi tzw zdrowymi. Np. Chleb razowy. Mniejszy nakład na produkcję a cena wyższa.
/28.08.2014 19:36
A ktoś z Was zamawiał może dziczyznę z kiszeczki?
POKAŻ KOMENTARZE (8)